Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: VERWACHT, OPERA EN OPERETTE, TONEEL, MUZIEK, DANS

10 Augustus 2009

De ingebeelde zieke, een uitbundig spektakel

De ingebeelde zieke (foto Paul Posse) De ingebeelde zieke (foto Paul Posse) De ingebeelde zieke (foto Paul Posse)
Door Mieke Kreunen met foto's van DUS, Paul Posse en Mieke Kreunen 

De eerste grote voorstelling van DUS is De ingebeelde zieke van Molière. Regisseur Jos Thie is al lang geïntrigeerd door dit stuk. Deels  omdat het gewoon een leuk stuk is maar ook omdat het een satire is op de medische stand die eigenlijk nog steeds heel actueel is. Kijk maar naar alle 'indianenverhalen' over de Mexicaanse griep. Is dat echt of ingebeeld? Daarbij komt nog dat Argan, de titelrol, een boeiende personage is waaraan je kunt merken dat Molière een acteur was die schreef. Molière speelde ook zelf de rol van Argan alleen totaal maar vier keer. Na de vierde voorstelling overleed hij aan een - kennelijk niet ingebeelde - ziekte.

Thie raakte pas echt geïnteresseerd in De ingebeelde zieke toen hij er achter kwam dat het oorspronkelijke stuk, zoals dat door Molière werd gemaakt, veel omvangrijker was en het toneelstuk daarvan slechts een onderdeel vormde. Het bleek een compleet spektakelstuk met muziek, opera, mime en Joop van den Ende zou er zijn vingers bij afgelikt hebben. Niks was indertijd voor Koning Lodewijk de 14e te gek zoals bijvoorbeeld Italiaanse gondels die de Alpen overgedragen werden om in een theaterstuk voor de koning gebruikt te worden. 

De Amerikaanse musicoloog John Powell herontdekte de muziek van De Ingebeelde zieke van de hand van Marc-Antoine Charpentier en die muziek wordt bij DUS uitgevoerd door het barokorkest Musica Poetica o.l.v. Jörn Boysen. Het stuk is sinds de dood van Molière zelden in zijn volledige omvang ten tonele gebracht maar DUS gaat dat doen compleet met alle entr'acts, dans en zang. Dat maakt deze Ingebeelde zieke tot een bizar en uitbundig spektakel. 

Repetitiebeeld De ingebeelde zieke decor De ingebeelde zieke Repetitiebeeld De ingebeelde zieke

Oorspronkelijk kende het stuk 12 rollen en die acteurs deden ook alle tussenspelen. Zo gaat het ook nu weer. De acteurs die de 12 verschillende personages spelen dansen en zingen dat het een lieve lust is. Dat alles doen ze met grote pruiken op hun hoofd, in statige en monumentale kostuums en op barokmuziek. "Niet iedereen is daarin gepokt en gemazeld maar dat creëren we met zijn allen", aldus Jos Thie. Acteurs als Loes Luca, Peter de Jong en Karel de Rooij brengen natuurlijk wel een schat aan ervaring mee in het muziektheater en acteurs als Tjiske Reidinga, Paul R. Kooij en Peter Blok zijn ook niet bepaald groentjes in het theater. Deze laatste is nog maar kort aan het repeteren want vervangt Kees Hulst die door onvoorziene omstandigheden moest afhaken. Frederique Sluyterman van Loo die choreograaf Martin Michel vervangt zegt over Peter Blok: "Het is fenomenaal om deze man aan het werk te zien, het gemak waarmee hij in de productie invoegt waarvan hij het begin niet heeft meegemaakt is verbluffend". 

Het verhaal van De ingebeelde zieke gaat over de vermogende en blakend gezonde Argan (Paul R. Kooij) die zich omringt met doktoren voor allerlei vermeende kwalen aan zijn darmen. Omdat hij hoopt op gratis medische verzorging wil hij zijn dochter Angelique (Lidewij Mahler) uithuwelijken aan een onaantrekkelijke arts. Toinette (Loes Luca) is belast met de zorg voor Argan, wiens tweede vrouw Béline (Tjiske Reidinga) hem bedriegt. Uiteindelijk lukt het Toinette en Argans vrolijke broer Béralde (Peter Blok) om Angélique te koppelen aan haar echte liefde Cléante (Thomas Cammaert). Ook slagen zij er in om Argan van zijn waanbeelden af te helpen, door hem in een carnavaleske ceremonie zèlf tot dokter te promoveren.

Jos Thie, regisseur van De ingebeelde zieke Thomas Cammaert Bussen met De ingebeelde zieke

Afgelopen week mochten we een klein stukje van de repetitie bijwonen van de eerste acte waarin Argan stampij maakt omdat niemand naar hem omkijkt, de artsen Purgon en Fleurant hem een darmlavage geven en Angelique ontdekt dat haar vader haar wil uithuwelijken aan een andere man dan die van haar dromen. Het spel is snel, puntig, vol humor en een prachtige combinatie tussen spel en muziek. Leuk om te zien hoe acteurs en regisseur tot in de puntjes doornemen om welk moment wat moet gebeuren, wat ieders cue is en hoe de bewegingen over het toneel gaan. Het is duidelijk dat de cast, het orkest en de crew het enorm naar hun zin hebben in deze productie en iedereen met wie we spreken roemt de sfeer onderling. 

Ik verheug me enorm op dit stuk en hoop dat velen met mij dit zullen gaan zien en de zaal al die 25 keer vol zal zitten. Voor het geld hoef je het niet te laten, de kaartjes zijn alleszins betaalbaar (want DUS is gesubsidieerd dus kan de prijzen laag houden) met een prijs van 24 en 28 euro per stuk. De ingebeelde zieke is een voorstelling voor iedereen en ook kinderen vanaf een jaar of 12 zullen er zeker van genieten. Klik op de link hieronder voor meer informatie.

De ingebeelde zieke


Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.