Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: JEUGD, INTERACTIE THEATER, FESTIVAL, DE PARADE

7 Augustus 2009

Kinderparade; de parade voor alle leeftijden

De Kinderparade - Jakob wordt piloot De Kinderparade - Villa Theater De Kinderparade - Madame Baba
Tekst en beeld Sabine Sabelis (klik voor vergroting).

Het is een mooie zomermiddag in Amsterdam. Het Paradeterrein is nog niet open maar er staat al een behoorlijke rij van volwassenen en kinderen voor de gesloten poort. Als deze open gaat rennen de kinderen bijna het terrein op (en de ouders er bijna net zo hard achteraan). Bij de kindervoorstellingen die als eerste beginnen staan direct rijen voor de kassa’s en bij de betreffende tenten. De vooraankondigingen van de voorstellingen wekken bij voorbaat al de nodige nieuwsgierigheid van de kinderen. Dat tafereel is bijna een voorstelling op zich omdat de kinderen zich al helemaal ìn de voorstelling wanen.

Jakob wordt piloot – Karin Warthenberg en Rob Mostert
Karin Warthenberg schreef een kinderboek over een reiger die piloot wil worden. De Brandtent op het Paradeterrein is omgetoverd tot een intieme zaal met bankjes en kussentjes en een levensgroot voorleesboek. Al zingend worden de kinderen meegenomen in de droom van Jakob om piloot te worden. Met begeleiding van toetsenist Rob Mostert krijgen de kinderen in een makkelijke jazz-achtige vorm het verhaal verteld door Karin Wartenbergh. Het is niet alleen maar luisteren, samen vliegen de kinderen met Jakob mee. De gemakkelijke tekeningen van Karin Warthenberg drukken duidelijk de emoties uit van Jakob. Op die manier krijgen de kinderen alle emoties mee die de reiger doorstaat. Op een makkelijke manier zien de kinderen hoe Jakob kracht, moed en vriendschap vindt om zijn droom te verwezenlijken. Ondanks dat het verhaal bijna geheel zingend ‘verteld’ wordt lijkt het goed aan te komen bij de kinderen. Door de herhaling van de teksten, het vragen stellen aan de kinderen en de muziek is een prentenboek goed te vertalen in een muzikale voorleesvoorstelling. Waarmee wordt aangetoond dat jazz ook voor kinderen een toegankelijke manier kan zijn om een verhaal te vertellen. 

De basis voor de voorstelling ligt in het op zich zelf staande boek en de muziek is ook op cd te verkrijgen.
www.jakobwordtpiloot.nl

De Kinderparade - Jakob wordt piloot De Kinderparade - zelf poffertjes bakken De Kinderparade - Madame Baba

Salam Salam – Madame Baba viert feest
Als het paradeterrein opengaat wordt je direct verwelkomd door een buikdansende Madame Baba die je uitnodigt om met haar mee te komen op haar reis naar het feest. Voor de tent klinken even later oosterse klanken gespeeld door Sattar al Saadi. Madame Baba viert feest is een voorstelling met twee muzikanten die Madame Baba met oosterse muziek begeleiden. In de warme tent blijft niemand stil zitten op de banken en staan er al snel kinderen voor het podium mee te wiegen op de oosterse klanken. Al zingend leert Madame Baba op een makkelijke manier de oosterse ‘versier’cultuur en de grondbeginselen uit de Arabische taal.
Madame Baba neemt je op haar ‘vliegende tapijt’ al buikdansend mee naar het feest. Maar voor je op het feest bent moet je je nog opmaken, je haar goed doen, de taal leren spreken. Door de onderwerpen en de makkelijke danspasjes is de voorstelling wel heel erg gericht op meisjes van tussen de 8 en 12 jaar. Kleine kinderen swingen desondanks net zo hard mee op de muziek en proberen ook de pasjes die Madame Baba voordoet na te doen. Wat een beetje mist in de voorstelling is een soort van boodschap die op een toegankelijke manier wordt overgebracht. Maar wellicht is de boodschap wel dat plezier een belangrijk iets is wat je vooral veel moet proberen te hebben bij alles wat je doet. Iedereen gaat in ieder geval lachend en buikdansend na afloop samen met Madame Baba de tent uit.
Halte M - Madame Baba

De Kinderparade is een groot feest voor zowel kinderen als volwassenen. Zelfs als je geen voorstellingen bezoekt maar wel poffertjes bakt, timmert en/of schildert in het Villa Atelier of in de zweefmolen nog een rondje gaat. Ouders zitten (net als ’s avonds) aan de tafeltjes met een gevuld glas of een goede kop koffie. Terwijl de kinderen rondrennen en plezier maken met de vooraankondigingen van de de voorstellingen.

Eigenlijk is de Parade 's middags zelfs een beetje leuker dan ’s avonds want het is rustiger maar wel met dezelfde sfeer. De kinderen zorgen er zelfs voor dat de volwassen zich ongegeneerd mee laten slepen in voorstellingen en net zo hard met armen zwaaien en mee zingen. Met de Silent Disco voor kinderen, het schaduwtheater, filmvoorstellingen, het maken van je eigen theaterproductie is de Kinderparade een volwaardige variant van de Parade waar zelfs nog meer interactiviteit met het (kinder)publiek is dan bij de volwassen variant. Dus voor alle leeftijden zeer goed te bezoeken, zo hoef je niet meer te wachten tot in de avond om naar de Parade te gaan.


Gebruikte Tags: , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.