Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: STRAATTHEATER, MUZIEK, MULTIMEDIA, INTERACTIE THEATER

29 Juli 2009

Zwoele Zomeravond vol inspiratie in het Kröller-Müller Museum

Gadjo Joe Zwoele Zomeravond Anneke van Giersbergen
Tekst en beeld van Sandra Barten (klik voor vergroting)

Het is ondertussen een mooie traditie geworden, de Zwoele Zomer van het Kröller-Müller Museum. Voor het vierde achtereenvolgende jaar staat de prachtige beeldentuin van het museum in juli en augustus weer compleet in het teken van de Zwoele Zomer. De Zwoele Zomer betekent de hele zomer een verleidelijke, verrassende mix van theater, muziek, literatuur en kunst. Het thema van de tweede Zomeravond (25 juli) was ‘Inspiratie’.

Voor wie er wel eens geweest is, is het geen geheim: de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Voor de bezoekers, maar natuurlijk ook voor de kunstenaars, die zich ter plekke laten inspireren voor hun kunstwerk, performance of optreden. 

Inspiratie is vooral een gevoel. En gevoel is uiteraard heel persoonlijk. Wat voor mij inspiratie is, kan voor jou iets anders zijn. Alle artiesten hadden het thema dan ook op eigen wijze geïnterpreteerd: een gedicht, een inspirerend verhaal, een liedje of door een prachtig stil spel op muziek die tot de verbeelding spreekt. Inspiratie is overal en dit is al te merken zodra je de eerste stappen in de Beeldentuin hebt gezet.

Even zag het er naar uit dat het weer somber en regenachtig zou blijven. De hele middag kwam de regen al met bakken uit de lucht en de zon liet zich amper zien maar we waren amper in de Beeldentuin of de zon begon te schijnen. De regen hield op en het werd een prachtige, warme Zwoele Zomeravond met op het programma o.a. Gadjo Joe, Blote Badgast, Waterlanders, Joke van Leeuwen, Anneke van Giersbergen, Hagar Peeters en Eva de Roovere.

Een op het eerste gezicht warrige maar vriendelijk ogende man, in een opvallende rode broek, een cowboyhesje, een petje en grijs haar, gekke laarzen en ogen met een ondeugende, vrolijke twinkeling erin: dat is Gadjo Joe. Samen met zijn woonwagentje voert hij je mee in prachtige verhalen vol fantasie. Gadjo Joe is sterk in zijn mimiek, daarnaast is hij zeer beweeglijk en maakt hij er een interactieve show van door het publiek, met name de kinderen, erin te betrekken. Wist jij dat er in een kleine woonwagen waarin amper twee volwassenen kunnen, zeventien kinderen passen? Hoe? Dat kan Gadjo Joe je perfect vertellen en laten zien...

De Blote Badgast De Blote Badgast De Blote Badgast

De Blote Badgast laat een voorstelling zien vol humor. Het is volledig stil spel, ondersteund door het nummer Dollars and Cents van Radiohead, voetbalgeluiden, en last but not least; een sprekende lepel. De voorstelling begint bij een man die verveeld voetbal zit te kijken en zijn maaltijd nuttigt. De voorstelling eindigt daar ook weer mee... maar wat er in die tussentijd allemaal gebeurt is een weekend in een notendop met een voetbalwedstrijd, een afspraakje, een gevecht met een lepel en meer. IJzersterke voorstelling met een uitstekend gevoel voor timing.

De Brabantse Anneke van Giersbergen, o.a. bekend van de band The Gathering bracht een prachtig intiem concert ten gehore. Als een ware ster zat ze in het midden van het Amfitheater, met overal publiek om zich heen. De combinatie van een westerngitaar, mooie liedjes en een spontane Anneke zorgde voor een half uur vermaak van hoge kwaliteit. Ze liet recente nummers horen, maar volgens haar was dat niet zo moeilijk, omdat ze naar eigen zeggen drie cd’s per jaar uitbrengt. Momenteel is ze ook weer bezig met een nieuwe cd. Nummers die o.a. voorbij kwamen waren ‘Hey Ok’, ‘She’s Only Happy In The Sun’ en de Dolly Parton cover ‘Joline’.

Dichter, (kinder-)auteur en illustrator Joke van Leeuwen stond er wat verloren bij op het podium van het Rietveldpaviljoen. Het podium was al opgebouwd voor de band van Eva de Roovere, die de avond zouden afsluiten. De opening die Joke zelf voor ogen had kon ze niet uitvoeren door ruimtegebrek. Wat mij al gauw opviel, was de droge humor van Joke. Of ze nu een gedicht, een versje of een verhaal vertelde, altijd kwamen er grappige opmerkingen en anekdotes tussendoor. Personen die in haar presentatie o.a. naar voren kwamen waren Annie MG Schmidt, Willem de Zwijger en Willem van Oranje. Joke gaf een leuke, boeiende presentatie, met hier en daar verrassende eye-openers over bijvoorbeeld afgewezen liefdes of hoe het nu precies zit met het fenomeen bovenwoning.

De avond werd afgesloten door de Vlaamse Eva de Roovere en haar band, in Nederland bekend van het nummer ‘Fantastig Toch’, die vorige week op nummer 1 stond bij 3FM. Een goed concert, leuke nummers en originele instrumenten. Perfecte afsluiter van de Zwoele Zomeravond.

Gadjo Joe Anneke van Giersbergen Radio Barkas

Tijdens de optredens zaten er ook overal mensen op kleedjes te picknicken. Lekker eten, een wijntje, een zonnetje... de mensen genoten zichtbaar. Het was druk, het was gezellig, het was sfeervol. Er was een catering aanwezig waar je terecht kon voor een salade, een broodje hamburger of complete (vegetarische) maaltijden. Muziek werd verzorgd door Radio Barkas; het kleinste mobiele radiostation van Nederland.

Nieuwsgierig geworden? Er zijn in augustus nog drie Zwoele Zomermiddagen waar je (met het hele gezin) rustig kunt genieten van de beeldentuin, inspirerende concerten en verrassende kinderworkshops. Op 8, 20 en 22 augustus, van 12.00 – 16.00 uur.


Gebruikte Tags: , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.