Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: DE PARADE

22 Juli 2009

Mijn leven als Theo Nijland

Mijn leven als Theo Nijland Mijn leven als Theo Nijland Mijn leven als Theo Nijland
Door Annemiek Barnouw met foto's van Mieke Kreunen (klik voor vergroting)

‘Eindelijk is-ie er, de musical over het leven van Theo Nijland’, zegt de website van Theo Nijland er zelf over. Wat is er logischer dan dat een singer-songwriter een musical maakt over zijn eigen leven? Zo gezegd, zo gedaan en een twee-persoons-musical is geboren. Samen met zijn alter-ego Juneoer Mers verhaalt Nijland op luchtige wijze over zijn leven.

Nijland speelt vooral zichzelf en Mers is zijn moeder, zijn geweten, de commentator en alle andere belangrijke en minder belangrijke witte en zwarte mensen die al dan niet van invloed zijn in Nijlands levensloop. 

De compacte versie van de musical die op de Parade te zien is heeft veel vaart en vliegt van muziekstijl naar muziekstijl. Beide heren hebben prachtige stemmen en vullen elkaar visueel prachtig aan, het contrast kon bijna niet groter zijn zowel fysiek als in uitstraling.

Mijn leven als Theo Nijland Mijn leven als Theo Nijland Mijn leven als Theo Nijland

De voorstelling behandelt de reguliere “uit-het-leven-van” thema’s als familie, volwassen worden, verlies, succesvol zijn (en dus avond aan avond dezelfde hit zingen, die eigenlijk geen hit is) en teleurstelling. De grote vraag hierbij is en blijft of het leven van Theo Nijland interessant genoeg is voor een musical. Met name Juneoer Mers worstelt met deze vraag en geeft Nijland voortdurend aan wat hij anders had moeten doen om er een echt goede musical van te maken. En terwijl het verhaal doorkabbelt zijn de mooie liedjes van Nijland om van te smullen evenals de prachtige katachtige bewegingen die Mers over het podium maakt.

Nijlands liedjes zijn mooi, lief, breekbaar en verantwoord, en als contrast worden de grote emotionele momenten extra vet aangezet, net als in een echte musical. En net als in een echte musical klinkt er tussendoor het applaus van het open doekje.

Het decor bestaat uit de grote poster van “Mijn Leven als Theo Nijland”, een elektrische piano en een rode cirkel op de vloer. Zo nu en dan neemt Nijland plaats achter de piano, vaak staat hij samen met Mers op het podium te zingen met een geluidsband. Zo nu en dan zorgt dat voor verwarring, omdat Nijland achter de piano kruipt, maar je qua geluid geen verschil hoort. Speelt hij echt of doet hij alsof? Vanaf het eerste moment dat hij dit de eerste keer doet, blijft de vraag wat echt is en wat niet terug komen.

Mijn leven als Theo Nijland Mijn leven als Theo Nijland Mijn leven als Theo Nijland

Je wilt alles geloven omdat Theo Nijland zichzelf speelt en daarom moet Juneoer Mers ook wel zichzelf spelen, maar aan de andere kant blijft het echt een musical, een modern sprookje. En door zo de grenzen van echt en niet echt, weten Mers en Nijland de magie van het theater te vangen. Een mooie, eerlijke voorstelling.

Spel:
Theo Nijland als Theo Nijland
Juneoer Mers als alle andere personages uit het leven van Theo Nijland

Regie:
Daniël Samkalden

www.theonijland.nl | www.deparade.nl


Gebruikte Tags: , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.