Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: POP-ROCK

16 Juli 2009

Eerste dag Bospop, een programma net zo afwisselend als het weer

Saint Jude Drive Like Maria Guus Meeuwis
Tekst en beeld Berbera van den Hoek (klik voor vergroting) 

Dit weekend vindt in het Limburgse Weert al voor de 29 keer het Bospop festival plaats. Dit sympathieke festival dat begonnen is in 1980 voor plaatselijke amateurbands heeft zichzelf de laatste jaren op de kaart gezet door grote namen te programmeren. Zo stonden in 2006 de Simple Minds, Roxy Music, Sting en Simply Red en vorig jaar o.a. Neil Young en Santana op het podium.

Ook dit jaar is Bospop er ondanks wat afzeggingen in geslaagd een mooie programmering neer te zetten met aankomend talent en gevestigde namen. Het enige wat niet echt meewerkte is het vrij troosteloze weer maar gelukkig konden de heftige korte regenbuien de pret voor het publiek niet bederven.

Normaal gesproken moet je als festivalganger een planning maken omdat vaak de bands die je wilt zien tegelijkertijd spelen of er een overlap is. Op Bospop hoef je daar niet bang voor te zijn. Er zijn 2 podia, een hoofdpodium buiten en een tent. De optredens op beide podia sluiten naadloos op elkaar aan. Ook is de inwendige mens niet vergeten. Er zijn diverse eet- en drinktentjes met een ruime variatie aan snacks en maaltijden allemaal tegen een redelijke prijs.

Een van de eerste acts op het hoofdpodium is de Britse band Saint Jude. Zij maken gelijk indruk met hun zoals ze het zelf beschrijven rock 'n roll gospel, stevige rock met blues tintje die met prachtige ballads afwisselen. De zangeres Lynne Jackaman heeft een heerlijke stem met rauw randje en een podiumpresentatie waarmee ze het publiek inpakt.

Bernard Allison Rowwen heze Ryan Shaw

Daarna is het in de tent tijd voor eerlijk gitaarwerk met blueswonder Bernard Allison, de zoon van de legende Arthur Allison. Heerlijke blues klassiekers vullen de tent en het is opvallend hoe hij deze eigen maakt door er hele andere composities van te maken. Hij begint met een heerlijke uitvoering van de Hendrix klassieker Voodoo Chile en wat later herken je fragmenten uit Crossroads. Alles sluit naadloos op elkaar aan en het publiek en de band lijken allebij te genieten.

De Belgisch Nederlandse punkrock formatie Drive Like Maria krijgt het voor de eerste keer vandaag voor elkaar om de tent op zijn kop te zetten. Opgericht in 2005 en winnaar van de Nederlande Global Battle of the Bands zijn ze daarna begonnen met hun offensief om de wereld te veroveren. Dat gaat ze goed af en zo stonden ze eerder dit jaar al in de Arena in het voorprogramma van AC/DC. Hun tempo is bijna niet bij te houden en ze spelen de tent plat. Opvallend is dat drummer Bjorn Awouters de zang voor de rekening neemt. Naast Awouters halen gitariste Nitzan Hoffman en bassist Robin van Saase in drie kwartier alles uit de kast.

Guus Meeuwis staat later in de middag op het hoofdpodium en waar hij de week ervoor op Parkpop nog moeiteloos 275.000 mensen vermaakt komt hier het publiek, afgezien van de eerste rijen niet echt los. Aan het optreden ligt het zeker niet maar hij krijgt de handen maar met moeite in de lucht. 

Foreigner Guano Apes Foreigner

Wat Guus Meeuwis niet wil lukken gaat Rowwen Hèze later in de tent zonder enige moeite af, voordat ze het podium betreden is het feest in de tent als losgebarsten. Zodra ze opkomen gaan de handen massaal de lucht in en alles wordt woord voor woord meegezongen. Het bier vliegt in het rond en de Limburgers bouwen een feestje in eigen huis.

Al vroeg in de middag hebben zich voor het hoofdpodium een grote groep fans in bijbehorende t-shirts van de Guano Apes verzameld. Het is enkele jaren stil geweest rond deze Engelstalige Duitse band maar deze zomer zijn ze op diverse festivals te zien. Het hele optreden had wat statisch ondanks het hoge geluidsvolume. Zangeres Sandra Nasic deed haar best maar wist niet te overtuigen.

Een wat vreemde eend in de bijt tussen gitaargeweld en Nederpop is de afsluitende act van de tent. Daar staat soul talent Ryan Shaw die de wereld langzaam aan het veroveren is. Hij oogt wat onwennig als hij in t-shirt het podium opkomt maar daar komt snel verandering als hij begint te zingen. Wat een stem en wat een strakke band heeft hij om zich heen verzameld! Hij slaagt er in een klap in de soultijden van Otis Redding te laten herleven.

De afsluiter van de eerste dag is Foreigner en het concert op Bospop is het laatste concert van hun Europese tour. Deze gladde gepolijste rockband is opgericht in de jaren 70 door Mick Jones, hij is het enige overgebleven bandlid uit de originele bezetting. Een van de laatste wisselingen is dat Kelly Hanson die de zanger van het eerste uur Lou Gramm opvolgt. Foreigner heeft in hun ruim 30-jarige geschiedenis een aanzienlijk aantal hits gescoord die vanavond bijna allemaal de revu passeren. Van Cold as Ice en Waiting for a girl like you naar een mooie akoestische uitvoering van Say you will en verder met Feels Like the First Time. Het is niet verassend maar ze weten te overtuigen met een mooie gepolijste show en nummers die iedereen kent en leuk blijven om te horen. Op momenten is het allemaal wat over de top maar muzikaal stond het optreden als een huis,

Foreigner is een waardige afsluiter van de eerste dag en alvast een mooie warming up voor zondag met een steviger programma.


Gebruikte Tags: , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.