Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: LOCATIETHEATER

30 Juni 2009

Kasimir en Karoline geëngageerd locatietheater op voormalige vliegbasis

Kasimir en Karoline Kasimir en Karoline Kasimir en Karoline
Door Mieke Kreunen met foto's van Phile Deprez (klik voor vergroting)

De Zomer van Utrecht trapt af in het groot op de voormalige vliegbasis Soesterberg met 'Kasimir en Karoline' door NT Gent en de Veenfabriek. Het publiek wordt ontvangen in een grote hangar waar (voor de gelegenheid) champagne wordt rondgedeeld en toespraken worden gehouden om opening van De Zomer van Utrecht en inwijding van deze nieuwe theaterlocatie te memoreren. Het vliegtuig is eventjes aan de andere kant voor de deur geparkeerd. De belendende hangar dient als backstage en kleedkamer voor de productie die deze nieuwe theaterlocatie als eerste mag bespelen.

Paul Koek en Johan Simons hebben voor de gelegenheid de krachten gebundeld om Ödön van Horváth's Kasimir en Karoline te brengen. Dit stuk gaat over een liefde die niet bestand blijkt te zijn tegen de verlokkingen en verleidingen van de Oktoberfeesten. Naast een verhaal over een mislukkende liefde is het ook een aanklacht tegen het kapitalisme dat met macht de liefde corrumpeert, een thema dat zich moeiteloos naar de tegenwoordige tijd laat vertalen nu wereldwijd een financiële crisis heerst. De liefde tussen Kasimir en Karoline wordt vertroebeld door misverstanden, koppigheden en onzekerheden die worden gevoed door de op sex beluste hoge heren en het uitschot dat over de straten zwerft en die het met de liefde niet zo nauw nemen.

Na een traag begin waarbij Kasimir (Wim Opbrouck) van verre komt aangelopen en wordt duidelijk dat hij zijn baan kwijt is. Hij is bang werkloos te blijven en zijn vrouw te verliezen. Zij verklaart hem haar trouw want "een eerzame vrouw staat haar man nabij in moeilijke tijden". Toch begint voor Karoline op de feesten de testcase want de achtbaan en de ijsjes kan zij niet weerstaan.

Wim Opbrouck (Kasimir) en Els Dottermans (Karoline) zijn ijzersterke hoofdrolspelers die fraai spel neer weten te zetten dat bewondering wekt maar door de gestyleerde interpretatie niet echt weet te ontroeren, terwijl het verhaal daar aanknopingspunten genoeg voor biedt. De soepelheid waarmee beiden zich bewegen doet je overigens snel vergeten dat je hier met routiniers te maken hebt die beiden niet meer echt tot de jongste jeugd behoren.

Fraaie bijrollen zijn ook weggelegd voor Yonina Spijker als de onhandige, lompe en lieve Erna, Kristof van Boven als haar vriendje met de nogal losse handjes Merkl en Oscar van Rompay als een komische en aandoenlijke Schürzinger die met zijn prachtige bewegingstaal en wonderlijke loopjes meteen de harten steelt. 

De voorstelling duurt lang, tot 23.00 uur en dat zonder pauze. Dat is een hele zit en eigenlijk ook te lang om de aandacht goed vast te houden. Alle nuances van de gebeurtenissen worden in beeld gebracht en uitgesponnen en dat had wat mij betreft absoluut puntiger gemogen. Tijd genoeg daardoor om tijdens de voorstelling terzije uitbundig te genieten van de ondergaande zon die de lucht magenta en purper kleurt op een mooie zomeravond.

Het decor waarin gespeeld wordt is een overweldigend grote stellage opgetrokken uit steigerpijp waarin zowel achtbaan als bierlokaal en andere onderkomens zijn gevestigd en waarin de letter ENJOY een prominente plek innemen op de eerste etage. Op de begane grond huist de band van De Veenfabriek en helemaal bovenop prijkt een uit neonbuizen gemodelleerd huis. De locatie is wel erg groot en wordt niet helemaal gevuld door het spel. Waar het zich rond de ENJOY letters concentreert heb je daar geen last van maar op andere momenten lijken de spelers wat verloren te raken in de grootsheid van de omgeving.

Toch valt er veel te genieten aan deze voorstelling die bovendien een lust voor het oog en oor is dankzij fraaie aankleding en dito muziek. Voor het publiek is een comfortabele tribune neergezet en werden zelf dekentjes verstrekt voor als het wat killer zou worden later op de avond. Al met al een unieke locatietheatervoorstelling die de liefhebber niet zou mogen missen.

Tot 5 juli is de voorstelling te zien in Soesterberg en daarna volgt een tournee door verschillende landen. Tijdens de voorstellingen is Soesterberg is het mogelijk vooraf te eten (verzorgd door Restaurant Groenland).

Kasimir en Karoline
Zomer van Utrecht


Gebruikte Tags: , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.