Onderwerp: LOCATIETHEATER, OEROL
18 Juni 2009
Parodie en werkelijkheid in Oorlog van 'n Meeuw
Door Mieke Kuyk met foto's van Mieke Kreunen (klik voor vergroting)
De voorstelling Oorlog van jeugdtheatergezelschap 'n Meeuw heeft in de Oude Helihaven een prachtige locatie gevonden. Terwijl het publiek binnenkomt worden de toeschouwers aangeklampt door jongeren die aanstekers, een bosje geplukte bloemen, een oude autoradio of hun lichaam aanbieden. De toon is meteen gezet want als je het hoofd boven water moet houden als je alles kwijt bent dan verkoop je wat je hebt aan de hoogste bieder.
'n Meeuw is met regisseur Carlo Scheldwacht op zoek gegaan naar wat oorlog eigenlijk betekent voor jonge mensen.
Het verhaal gaat over een groep jongeren die aanvankelijk oorlogje speelt en een fraaie karikatuur neerzet van de mechanismen waardoor die oorlogen worden veroorzaakt. Dit deel van de voorstelling zit vol met grappen en humoristische scenes. De acteurs, getooid met lampenkap, boodschappenmand en andere dagelijkse voorwerpen als hoofdtooi, hebben de gang er lekker inzitten.
Maar dan is het spel uit omdat de koningszoon die deel uitmaakte van het gezelschap vrijbuiters zijn vader de koning moet gaan opvolgen. Hij keert zich af van zijn vroegere vrienden en het wordt al snel menens als de jongeren in een echte oorlog verzeild raken. De koningszoon (René Thie) neemt zijn taak hoogst serieus en we herkennen in de toespraken die hij houdt om het volk achter zich te krijgen de toon die ook een aantal politieke leiders uit de actualiteit aansloegen als ze rechtvaardiging wilden geven voor hun oorlogshandelingen.
De rest van de groep, met als belangrijkste man Jack (gespeeld door Bart Harder) moet in dienst en naar het front. Als Jack een beroep doet op de vroegere vriendschap met de koning krijgt hij nul op het request en kan hij dit niet verwerken. Hij sterft voordat de oorlog op zijn hoogtepunt is. Nadat de strijd op het slagveld is gestreden blijkt dat ook de winnaars verliezers zijn, wordt de impact van de oorlog duidelijk en zijn er veel doden zijn te betreuren.
Met name in het eerste deel houdt de voorstelling de aandacht van het publiek goed vast. Er is overal wat te zien en er wordt met schwung gespeeld. In het tweede deel van de voorstelling verslapt de spanning wat omdat het te veel en te groot is en er te weinig momenten zijn die daarin echt indruk maken. Wat mij betreft had dat deel wat minder expliciet en wat puntiger gemogen.
Toch heeft 'n Meeuw een mooie voorstelling neergezet met verdienstelijk spel van deze jonge acteurs en een optimaal gebruik van de lokatie. Ook het gebruik van filmbeelden die - zoals ook in het echt - met een klein beetje vertraging live beelden uitzenden is sterk. Aan alle details is gedacht in decor, rekwisieten en spel en dat maakt deze voorstelling een genot om naar te kijken.