Onderwerp: LOCATIETHEATER, Weblog Cornee Hordijk
18 Juni 2009
Don Quichot aangekomen in Holland
Door Ellen van der Kemp met foto's van Michiel Fokkema
Voor de gelegenheid speelde minister Cramer tijdens de première op zondag 14 juni van Don Quichot in Holland een figurantenrol. Ze reed in een elektrische auto het enorme speelterrein van het theaterspektakel op. Don Quichot in Holland is op initiatief van de Nederlandse Wind Energie Alliantie geschreven door regisseur Bert Barten en wordt gesponsord door het ministerie van VROM. Dat is niet zo gek, want het stuk breekt een lans voor het gebruik van groene energie.
Er wordt hard gewerkt in Nederland. De fabriek draait op volle toeren. Aan de lopende band worden er elektrische apparaten gemaakt. Maar er hangt iets in de lucht, er is een dreiging voelbaar. Die dreiging wordt nog groter als IJkman met zijn helikopter ten tonele verschijnt. De wereld van IJkman bestaat uit verleiding en begeerte en staat tegenover de wereld van Antje, die staat voor puurheid en zuiverheid.
Op sterven na dood komt Don Quichot op. Bert Barten laat Don Quichot herrijzen om Nederland te redden van de ondergang, maar ook in Bartens stuk is Don Quichot een antiheld die tevergeefs vecht voor zijn idealen. Hij wordt, net als zijn dikke en onhandige vriend Sancho, door de mannen van IJkman gevangen genomen. Het is uiteindelijk Antje die Don Quichot zal bevrijden.
En wat is de moraal van dit verhaal? Want dat er een moraal in zit, wordt wel duidelijk gemaakt door de voice-over die het theaterspel van filosofische inzichten voorziet. Maar of de boodschap van de commentator voor iedereen duidelijk is, is nog maar de vraag. “Is het beter tot morgen te wachten of ga je recht op je doel af”, vraagt de voice-over. Het antwoord lijkt duidelijk. We moeten recht op ons doel afgaan, maar even later concludeert diezelfde stem dat “wie wacht vanzelf bevrijdt wordt”.
Op de voice-over na is er verder geen gesproken tekst en dat maakt de verhaallijn soms wat moeilijk te volgen, maar er is genoeg te zien en te horen. De Slufter heeft in een paar weken tijd een ware metamorfose ondergaan. Het decor is indrukwekkend, net als de special effects. Maar of dit spektakelstuk zal bijdrage aan een schoner Nederland waag ik te betwijfelen. Het is in ieder geval de moeite van het proberen waard. Niets doen is natuurlijk een minder goede optie. “We hebben nu de keus”, zegt de voice-over. “Om plaats te maken voor het nieuwe, moet het oude sterven, alleen dan kan er iets nieuws geboren worden.
IJkman wordt bekeerd door het onheil en neemt zijn toevlucht in de oude molen. Maar is er wel een weg terug? Als Don Quichot per ongeluk de stekker uit het stopcontact trekt, valt alles stil: werk, muziek, licht. Nee, er is geen weg terug, maar de stekker kan wel in een ander stopcontact, we kunnen op een andere voet verder. Dat wil ook Antje zeggen als ze in haar nieuwe groene avondjurk weer verschijnt.
Don Quichot in Holland is tot en met 11 juli te zien op de Rotterdamse Maasvlakte. Voor alle informatie kunt u terecht op de website.