Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: Opium

17 Juni 2009

Opium op Oerol met Maria Goos, Blik en Ria Marks


Opium TV - woensdag 17 juni om 22.50 uur op Ned 2

Maria Goos bezoekt speciaal voor Opium op Oerol de voorstelling Blik van Toneelgroep De Appel. Ria Marks van Orkater is de 'Maker aan tafel' en Cornald Maas bezocht 'Een mond vol zand'.

Maria Goos is scenarioschrijfster. Na haar opleiding aan de Toneelacademie in Maastricht schrijft ze regelmatig toneelstukken die zij in het begin ook zelf regisseert. Haar grote doorbraak volgt in 1991, als zij meeschrijft aan de televisieserie ‘Pleidooi’, enkele jaren later gevolgd door de serie ‘Oud Geld’. Beiden worden met prijzen overladen, waaronder de Zilveren Nipkowschijf. Ook haar scripts voor toneelstukken als ‘Cloaca’(dat later ook wordt verfilmd), ‘De familie Avenier’, ‘Smoeder’,  en films als ‘Leef!’ hebben enorm succes en worden in een enkel geval zelfs wereldwijd nagemaakt.

Regisseur Michiel van Erp maakte een bijzondere registratie van het toneelstuk ‘Smoeder’, waarvan in april dit jaar een dvd uit kwam. In maart zijn opnames gestart voor een nieuwe film van Maria Goos genaamd ‘Vreemd bloed’. Op Oerol bezoekt zij de voorstelling ‘Blik’ van De Appel.

Toneelgroep De Appel creëerde speciaal voor Oerol de voorstelling ‘Blik’, geregisseerd door Aus Greidanius. Er staan heel veel auto’s in een file van tachtig meter. Deze file is een metafoor voor een maatschappij die tot stilstand is gekomen. Men kan geen kant meer op. Op de snelweg ontstaat een minimaatschappij, een doorsnede van onze samenleving. En wat gebeurt er als tot stilstand komt? 

‘Blik’ is een muzikale voorstelling. Naast acteurs zijn er muzikanten en een zangeres. Bovendien wordt er gedanst. ‘Blik’ is een visuele, groteske en muzikale cartoon met weinig woorden en veel beeld.

LINKS | www.mariagoos.nl | www.toneelgroepdeappel.nl

Maria Goos (foto Bonnita Postma) Blik Ria Marks (foto Ben van Duin)

Tweede gast is Ria Marks van ‘Een Mond Vol Zand’ door Via Berlin/Orkater 
Ria Marks is de eindregisseur van Een Mond Vol Zand. Sinds 1983 is zij theatermaker en actrice bij Orkater. Naast haar veelzijdige activiteiten bij Orkater werkt Ria Marks als docent aan de Amsterdamse Theaterschool en is ze als actrice en regisseur betrokken bij verschillende gezelschappen en ad hoc formaties.

‘Een Mond Vol Zand’ gaat over een hoogzwangere vrouw die op zoek gaat naar haar man, die fotojournalist is en spoorloos is verdwenen in Afghanistan. Uiteindelijk vindt ze hem midden in de woestijn, zwaar getraumatiseerd, apathisch en bij een jonge Afghaanse vrouw. Ze kan niet met de vrouw communiceren en ook niet meer met haar man. Wat moet ze doen? Welke offers brengt ze voor de liefde?

Het stuk werd geschreven door actrice Dagmar Slagmolen, die begin 2008 samen met violiste Rosa Arnold onderzoek deed bij Orkater naar het samenbrengen van klassieke muziek en tekst. Zij vonden hierin een eigen stijl die ze uitwerkten tot een avondvullende voorstelling. Tekst en muziek vermengen, en de makers deinzen er niet voor terug om zelfontworpen instrumenten in te zetten, zoals bijvoorbeeld een melkbuscello. 

LINKS | www.orkater.nl

LINKS | AVRO video eiland | Opium op Oerol | AVRO op Oerol twitter


Gebruikte Tags: , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.