Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: OEROL, Weblog David Geysen, LOCATIETHEATER

15 Juni 2009

Première Blik eindigt in een feestje op de snelweg

Blik, Toneelgroep De Appel Blik, Toneelgroep De Appel Blik, Toneelgroep De Appel
Door Mieke Kreunen met foto's van Leo van Velzen (klik voor vergroting)

Al dagen dromden er mensen rondom de heuse snelweg, de A3, met een 80 meter lange file die ineens bleek te zijn ontstaan op de Noordsvaarder. Zaterdagavond ging het stuk officieel in première en stond er naast de tribune (voor de betalende toeschouwers) dan ook weer een grote groep passanten achter het rood-witte lint. 

De file in Blik symboliseert de patstelling van de maatschappij die tot stilstand is gekomen, letterlijk en figuurlijk kan niemand een kant meer op. Als de snelwegen vol auto's staan en niemand meer voor of achteruit kan ontstaat er op de snelweg een samenleving tussen de mensen die er noodgewongen iets met elkaar zullen moeten. Er ontstaan nieuwe kansen maar ook oude patronen worden zichtbaar. De file als eindbestemming van de evolutie.

Het verhaal begint als een net getrouwd stelletje luid kibbelend in een Fiatje over het strand komt aangereden en op de snelweg tot stilstand komen. De ogenschijnlijk verlaten file komt, als ze toeteren als bij toverslag tot leven en er blijken wonderlijke personages in te leven. Wat dan volgt is een aaneenschakeling van verrassende, spannende en humoristische scènes tussen de verschillende filebewoners.

Blik, Toneelgroep De Appel Blik, Toneelgroep De Appel Blik, Toneelgroep De Appel

Zo is er de strijd die losbarst tussen twee vrouwen, de één een grand dame in een limousine met chauffeur en de ander een manlijk stoer ogende bijdehante tante. Wat begint als een klein incidentje met een afgebroken spiegel loopt al gauw uit op een strijd der titanen waarbij de dames elkaars auto en caravan volledig strippen. En voor je het weet breekt een volgende wereldoorlog uit.

Andere fraaie scènes zijn die waarin twee paren een hartstochtelijke tango dansen over het asfalt, begeleid door de Branko Galoic Band die boven op een oplegger een plekje heeft gezocht of de filebrede linedance. En natuurlijk niet te vergeten de toespraken van de idealisten en de fascisten die dezelfde woorden gebruiken met een totaal andere betekenis. De voorstelling zit vol met Fellini-achtige beelden zoals mezzosopraan Violetta Lazin die vanaf een ladder tegen een caravan een prachtige aria ten gehore brengt. 

Blik is een beeldend locatietheater waarbij je oren en ogen tekort komt om alles te zien wat er gebeurt op die 80 meter. Een werveling van elkaar opvolgende scènes van muziek, dans, slapstick en herkenbare dialogen in een strakke choreografie die er allemaal heel gemakkelijk uit laat zien. Ondanks de hier en daar wrange en serieuze stukjes overheerst de humor en de relativering in de voorstelling en lost ook de verstopping zich (althans onverdrachtelijk) aan het einde op.

Blik wordt ongetwijfeld één van de festivalhits op Oerol omdat het lichtvoetigheid en humor combineert met wat serieuzere thema's tot een evenwichtige en sprankelende voorstelling. Het was dan ook volkomen naturel dat er na de premièrevoorstelling spontaan een swingende afterparty ontstond op het asfalt.

Blik, Toneelgroep De Appel Blik, Toneelgroep De Appel Blik, Toneelgroep De Appel

De regie van Blik was in handen van Aus Greidanus sr  en choreografe Lonneke van Leth begeleidde het dansen. De muzikale soundscape van de voorstelling werd gemaakt door Carl Beukman en naast het vaste Appelensemble spelen er ook vier jonge acteurs mee: Charlie-Chan Dagelet, Bram Van Der Kelen, Jakob Nieuwenhuijsen en Sanne Vanderbruggen.'

Wie meer wil weten over hoe de voorstelling tot stand kwam beveel ik de weblog van David Geysen, acteur van Blik, aan. Ook op de website van De Appel is meer te lezen.


Gebruikte Tags: , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.