Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: JAZZ

13 Juni 2009

Derde dag van IJjazz 2009

IJjazz 2009 IJjazz 2009 IJjazz 2009
Tekst en Beeld Michiel Fokkema (klik voor vergroting)

In deze tijd waar alles wat geen pop is jazz heet, had het IJazz jazz festival ook weer een gevarieerd programma.
Van bigband tot hiphop, met daartussen, funk, soul, fado, jazz, free jazz, fusion, jazzrock, blues etc. Voor elk wat wils. Misschien vanwege de slechte weersverwachting of vanwege het feit dat er dit jaar  voor het eerst entree werd geheven, het NDSM terrein bleef  wel erg leeg. Aan de line-up  kan het niet gelegen hebben. Bekende namen zoals Matt Bianco, Wouter Hamel, Carmen Souza en Terry Callier waren toch niet aantrekkelijk genoeg om het festival terrein vol te krijgen.

De dag begon om 12:30, toen het nog redelijk weer was met Edwin Rutten, AKA "Ome Willem". Hij is echter een begenadigd zanger. Hij zingt standards in het Engels en in het Nederlands. Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan en betrekt hij ook het publiek en de kinderen erbij, met een leuk verhaak over olifanten met witte en zwarte slagtanden. Daar komen de toetsen van de piano vandaan. Al met al dus een zeer vermakelijk optreden.

Daarna beginnen ook op de andere podia artiesten op te treden. Een en ander is slim geprogrammeerd waardoor je van eigenlijk elke band wel iets kunt zien en horen.De eerste band op het kleine podium binnen in een boot was het Sanne Landvreugd kwartet. Zij spelen aanstekelijke jazz. De band is uitstekend op elkaar ingespeeld en Sanne Landvreugd beheerst haar alt sax tot in de puntjes.

Op het grote podium op de helling speelde ondertussen Carmen Souza. Duidelijk van Afrikaanse afkomst met overeenkomstige muziek. Goed in het gehoor liggende muziek met een boodschap. Zij werd afgelost door Crisitna Branco. Een Portugese Fado zangeres die echter begonnen is als Jazz zangeres. Nu brengt zij de Fado in een modern jasje. Beiden waren echter niet echt gewend aan ons koude kikker klimaat.

IJjazz 2009 IJjazz 2009 IJjazz 2009

Wouter Hamel, net terug van zijn tour door Japan, doet zijn ding zoals verwacht. Degelijk gespeelde main stream luisterliedjes. Opvallend is dat hij regelmatig een kleine megafoon gebruikt om te klinken als een oude 78 toeren plaat. Verder niet echt mijn smaak dus ik loop door naar Monsieur Dubois. Een zes mans formatie die ,zoals ze zelf zeggen, “Danceable hardjazz” maken. Hoe je het ook noemt het was erg goed. Strakke beat, strakke pakken, virtuoze solo’s en dat alles met zichtbaar en aanstekelijk plezier. Van harte aanbevolen.

De lucht begint te betrekken en veel mensen zoeken beschutting onder een overdekt podium, een paraplu of op de boot. Daar speelt ondertussen Mary Davis jr. met haar band. Een jonge frêle zangers met een diep soul zangstem.

Nu valt er een dikke regen met vette druppels. Polar Bear was zo vriendelijk om het publiek op het podium uit te nodigen zodat ze droog konden blijven. Dit creëerde de atmosfeer van een huiskamer. Polar Bear maakt experimentele jazz en word geleid door drummer Seb Rocheford. Opvallend zijn de twee tenor saxofoons en een muzikant op laptop. Hij gebruikt een laptop met een game controller om allerlei bizarre geluiden te maken. Ook sampled hij live geluiden van zijn mede bandleden om die dan gelijk te vervormen en weer in de muziek terug te brengen. Maar het raarste wat ik ooit heb gezien was zijn solo op ballon! Onovertroffen, als ze in de buurt zijn ga ik zeker weer naar ze luisteren.

IJjazz 2009 IJjazz 2009 IJjazz 2009

Omdat het nog steeds regent worden The Ploctones verhuisd naar een podium met betere overkapping voor het publiek. Deze band is nu dus de laatste act van het festival en het aantal mensen is terug gebracht tot misschien slechts honderd. Wat jammer is voor de wegblijvers want The Ploctones waren voor mij het hoogtepunt van de dag. Zij hebben net een nieuwe CD uitgebracht genaamd “050”. Dit is het kengetal van Groningen en slaat op het feit dat het grootste deel van de band uit Groningen komt. Deze CD is al erg goed maar het live optreden slaat echt alles. Ze gaan volledig uit hun dak! Ze zijn maar met hun vieren maar het klinkt als een big band. Weliswaar is Anton Goudsmit de voorman maar alle vier de muzikanten staan hun mannetje en doen zeker niet voor elkaar onder. Bij elkaar zijn ze een solide groep die uitstekende muziek maken en het experiment niet schuwen.
En toen, toen de laatste tonen vervaagden in de wind, was het droog en konden we naar huis na een zeer geslaagde laatste dag van IJjazz festival in Amsterdam.

www.ijjazz.nl


Gebruikte Tags: , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.