Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: OEROL

11 Juni 2009

Column Jeroen Pater | Oerol Haters

Oerol
Laat ik beginnen met te schrijven dat ik nog een plekje weet om het eerste weekend te crashen in een droog huisje op West. Mijn vriendin, Sasja Bork, en ik hebben drie maanden moeten zoeken eer we deze vonden. Alles was al volgeboekt. En als je in januari begint met zoeken ben je al weer dik een half jaar te laat. De vaste Oerol-ganger is dol op verassingen als het gaat om voorstellingen, maar extreem voorzichtig als het gaat om het huren van een feestkot. Die wordt de dag na het einde van het festival al weer vastgelegd voor het jaar daarna. Geen spanning aan.

Nu zou je denken: dat plekje in dat huisje op West raak je zo kwijt! Niet dus. We hebben geleerd dat er ook mensen zijn die Oerol haten. Wie zijn dat? Natuurlijk vallen in deze categorie een groot deel van de Terschellingers zelf. Die door de vastelanders worden omschreven als 'de Eilanders' en die tijdens Oerol zwaar in de minderheid zijn en worden behandeld als een uitstervend ras. Ze worden op de foto gezet. Brood gevoerd. Opgejaagd door de cultuur liefhebbers van de grote stad. Alles buiten Terschelling is de grote stad. En iedereen buiten Terschelling heeft haast.
Onder de Oerol haters zitten ook een paar vrienden van mij. De eerste moet niets hebben van de 40-plus, Pieterpad lopende, legerkistjes en vijf lagen kleding dragende vrouw. Hij heeft ze het liefst jong, schaars gekleed en vooral NIET zwanger. Ook vindt het hij het niets dat de jaren zestig herleven en wel door dezelfde mensen die de jaren zestig ook echt beleefd hebben.
De tweede vindt het te druk. Ze zegt dat ze moeite heeft om zich over het 'Oerol gevoel' heen te zetten. Namelijk dat massale happinezz gevoel. Als je het eiland op loopt moet je gelukkig zijn. Blij in de rij voor de kaartjes. Blij in de rij voor het toilet. Lachend als het begint te regenen op Westerkeijn. En je slap lachen als je spullen wegwaaien van de camping. Hilarisch en hey: why worry, je bent op Oerol! De boot nemen vanuit Harlingen betekent je slechte humeur aan wal laten. En waag het niet om te balen.
Toch vind ik één type Oerol hater de leukste omdat het de meest pijnlijke is. Dat oudere stelletje die niet in de gaten had dat ze tijdens Oerol naar Terschelling zijn gegaan en het pas op het eiland ontdekken. Dat oudere stelletje dat besloot om een rustige vakantie in het voorseizoen te boeken met zijn tweeën in een tentje op camping de Kooi. Dat oudere stelletje dat zag dat ze op maandag nog alleen stonden op het prachtige veldje tussen de appelbomen. En op vrijdag ineens omgeven werden door geile, lawaaierige, Jutters drinkende volwassenen die denken: die twee saaie dozen vertrekken waarschijnlijk op vrijdag. Het zou leuk zijn als iemand nog een plekje over heeft in een huisje. Dan kunnen ze hun laatste weekend nog rustig doorbrengen. Weet iemand nog iets?
Jeroen Pater

Gebruikte Tags: ,

=================

gravatar for Gert Jan Bokdam

Ben toch wel blij, dat we uiteindelijk bij jullie gecrasht zijn en nog heel erg bedankt voor zoveel happinezz in dat huisje in West. Op die geile Kooi-camping voelden mijn vrouw en ik ons behoorlijk buiten gesloten ;-) Ik herken me overigens volledig in jouw eerste twee soorten haters, maar je hebt oerol haat en je hebt oerolhaat. De eerste vorm beschreef jij al, de tweede is méér des oerols, denk ik: Haten door woest knuffelen. Echte knuffelbeesten liepen er rond, rond die podia. Aangeraakte mannen met kragen van schuim op de bovenlip en eelt tussen de tenen op zoek naar een warme moederborst, vrouwen die een paar keer per dag hun laagjes wisselen om hun oerolgevoel heftig te luchten (vrouwen doen niet woest, zij reageren heftig). Als schalkse dievegges stalen zij de helft van je dubbele moraal en brachten zo de naïve would-be jaren zestig sloom weer tot leven. Met een vino in de ene en een peukie-joint in de andere hand, kruisten zij high door low land, jutterig warmbloedig; overigens zonder een spiraal van geboortes achter zich aan te slepen dit keer – juttend naar dat oer(ol)gevoel, dat bij de één in de onderbuik en bij de ander in het strottenhoofd gevoeld wordt. Allen leken te haten, namelijk dat zij de rest van het jaar weer in een gareel moeten. Oerol: een samentrekking van oerendhard en horendol.
Ik was heel blij met een echt huisje in plaats van een tentje. Een tentje bouwen op een camping heb ik altijd al primitief en simpel gevonden. En zo simpel is de gemiddeld hoogopgeleide oerolmedemens nou ook weer niet, dat hij zich geen tentje in een echt huis kan veroorloven. Geef mij op zijn tijd maar m’n huisje, boompje en mijn eigen feestbeest – zonder enge burententjes. Ik denk, dat ik voor volgend jaar maar mijn eigen huisje laat bouwen op het eiland.

Gert Jan Bokdam (E-mail ) (URL) - 19-06-’09 17:24


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.