Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: MUZIEK, POP-ROCK

21 Mei 2009

Gala van de Popmuziek bepaald niet glamoureus

Oscar Kraal Prijsuitreiking Jules Deelder en Perquisite
Door Sabine Sabelis met foto's van Berbera van den Hoek (klik voor vergroting) 

De jaarlijkse uitreiking van de Duiveltjes voor beste Nederlandse muzikanten en IJzeren Podiumdieren was dit jaar in twee totaal nieuwe jasjes gestoken. Allereerst door de uitreiking van deze twee te combineren in het ‘Gala van de popmuziek’ en dit als doopfeest te houden voor de nieuwe Rabozaal van Melkweg, Toneelgroep Amsterdam en Stadsschouwburg in Amsterdam. Het Gala was voor en door NL-muzikanten en alleen voor genodigden uit de popindustrie, vooraf gegaan door het VNCP-congres en een diner voor dezelfde genodigden.

De lijst met genomineerden loog er dit jaar niet om met artiesten (en muzikanten van bands) als Anouk, Voicst, Whithin Temptation, de Dijk, Golden Earring en festivals en podia als De Effenaar, Tivoli en Primitive. Alle redenen voor een mooi feestje dus in de mooie nieuwe grote zaal die theater en muziekminnend Nederland rijker is met de nieuwe Rabozaal.

Wat een gala had moeten zijn kwam niet echt uit de verf. Zonder al te veel allure krijgen de winnaars hun prijzen overhandigd en de grootste spanning die opgebouwd wordt zijn de ‘lange’ pauzes tussen de bloks van uitreikingen. De aandacht die de genomineerden en winnaars verdienen ontbreekt. Een jury bepaalt de winnaars en zal wellicht ook een motivatie hebben voor het kiezen van een winnaar maar die wordt helaas niet duidelijk.

Dat het voor veel winnaars een formaliteit lijkt te zijn wordt bijna bevestigd door het feit dat er bij het afsluitende moment waarbij alle winnaars bij elkaar op het podium worden gevraag maar vier winnaars verschijnen. De rest staat buiten te roken. Daarnaast is het de vraag of de organisatie van het Gala zichzelf en de muzikanten wel serieus neemt door als klap op de vuurpijl de uitreikingen af te sluiten met een (playback) optreden van Hennie Huisman. Of zou het bewuste keuze van de organisatie zijn (of misschien wel de wens van de muzikanten) om het begrip Gala met een knipoog te benaderen?

Pinkpop | Zwarte Cross Finale met Hennie Huisman Rinus Gerritsen

Het mooie is wel dat de lijst met winnaars van de afzonderlijke prijzen heel erg gevarieerd is. Uiteindelijk is het een mooie opsomming van winnaars waarbij niet alleen de gedoodverfde publiekslievelingen de prijzen winnen. Daar is het grote verschil met publieksprijzen uit op te maken. Dit zijn de prijzen door en voor muzikanten zonder een al te groot commercieel belang. Dat maakt dat deze prijzen (en de uitreiking ervan ook) een bepaalde charme hebben.

Hopelijk wordt de volgende editie van het Gala van de popmuziek er eentje waar de (niet) genomineerden en winnaars de waarderingen krijgen die ze verdienen voor hun prestatie.  

Winnaars van de Duiveltjes:

 • Duiveltje voor Beste Zanger(es): Sharon den Adel (Within Temptation)
 • Duiveltje voor Beste Gitarist: Tjeerd Bomhof (Voicst)
 • Duiveltje voor Beste Bassist: Rinus Gerritsen (Golden Earring)
 • Duiveltje voor Beste Drummer: Oscar Kraal (Anouk)
 • Duiveltje voor Beste Toetsenist: Jori Collignon (C-Mon & Kypski)
 • Duiveltje voor Beste Producer / DJ: Perquisite (Pete Philly & Perquisite)

Winnaars van de IJzeren Podiumdieren:

 • IJzeren Podiumdier voor het Beste Poppodium: Patronaat (Haarlem)
 • IJzeren Podiumdier voor het Beste Popfestival: Zwarte Cross (Lichtenvoorde)
 • IJzeren Podiumdier voor de Beste Directeur: Marijke Appelboom (Effenaar, Eindhoven)
 • IJzeren Podiumdier voor de Beste Programmeur: Het duo Sytse Wils / Johan Gijsen (Tivoli Oudegracht; Tivoli De Helling, beide Utrecht) 

De jury voor de IJzeren Podiumdieren bestond dit jaar uit: Peter Koppen (LAgroup Leisure & Art Consulting), Rob Kramer (productiehuis Oost-Nederland), Anita Verheggen (Nederlandse Toonkunstenaarsbond), Loes Wagenmaker (Plannenbureau Voor De Culturele Sector), Minke Weeda (Rock ’n Roll Highschool). De IJzeren Podiumdieren worden sinds 1997 uitgereikt door de VNPF. De Duiveltjes worden sinds 2003 uitgereikt door Muziek Centrum Nederland, afdeling pop (voorheen Nationaal Pop Instituut).


Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.