Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: JAZZ

8 Mei 2009

Izaline Calister zet kroon op werk met optimistische Speransa

Izaline Calister Izaline Calister Izaline Calister
Door Serge Julien met foto's van Berbera van den Hoek (klik voor vergroting)
CD presentatie van Izaline Calister gezien in het Paard van Troje, Den Haag op 1 mei.

In een tijd waarin je om de haverklap wordt geconfronteerd met berichten over de economische crisis, drugsoorlogen, aanslagen en griepvirussen, wil je soms even ontsnappen  aan dergelijke misère. Muziek is zo’n middel dat de burger weer moed kan geven en als er één muzikante is die het altijd presteert om je met een goed gevoel achter te laten, dan is het toch wel die charismatische creatieve geest uit Groningen: Izaline Calister. De zangeres komt op het juiste moment met een nieuw album dat de toepasselijke titel Speransa draagt, wat Papiaments is voor “hoop”.

Het is de avond na het Koninginnedagdrama in Apeldoorn als Izaline Calister haar CD presentatie verzorgt in het Haagse Paard van Troje. Het siert Calister als ze voor aanvang van het optreden het publiek vraagt een moment van rust in acht te nemen ter nagedachtenis aan de trieste gebeurtenis.

Izaline Calister Izaline Calister Izaline Calister

Zoals altijd op blote voeten neemt Calister het publiek in twee sets door het nieuwe materiaal mee waarbij ze vooraf steeds vertelt waarover de in Papiamento gezongen liedjes gaan. Speransa is Calister’s vijfde album en om maar meteen met de deur in huis te vallen: ze vervult haar beproefde formule van Afro Caribische invloeden en elementen uit de jazz op glansrijke wijze in een fris en sprankelend werkstuk. Opnieuw horen we de tambu en tumba ritmes van haar geboorte eiland Curaçao voorbijkomen. Een land dat in de media nog weleens negatief wordt afgeschilderd, wat Calister ertoe brengt om in de verdediging te gaan met het prachtige melancholische eerbetoon Mi Pais. Humor is ook altijd een ingrediënt in het werk van de zangeres en wordt vertegenwoordigd in het heerlijke Gym dat gaat over de twee weken durende goede gezondheidsvoornemens aan het begin van het nieuwe jaar. Blij wordt je binnen luttele seconden van de a capella doo wop pastiche Juny met zijn aanstekelijke melige achtergrondkoortje. Het titelnummer herbergt optimisme dat gaat over een net afgestudeerd meisje dat Speransa heet en met een frisse geest voor de wereld staat en iets positiefs wil betekenen voor de mens. 

Izaline Calister Izaline Calister Izaline Calister

De liedjes zitten vol met pakkende melodieën en ritmes maar lijken nu sterker dan ooit in elkaar te zitten. Het humoristische Kalor klinkt stuwend en bij het luisteren naar het zonnige La La La krijg je meteen zin om de deuren en ramen wijd open te zetten en naar buiten te gaan om te springen en te huppelen. Er is ook ruimte voor rust in het dromerige Awa en het aangrijpende Forsa. Calister zingt zich met groot gemak door het repertoire heen en ze heeft de macht om in een handomdraai haar stem van hoog naar laag te laten gaan. Haar expressieve gebaren en energieke presentatie zijn een plezier om naar te kijken en tonen aan hoe gepassioneerd Calister met haar werk omgaat.

De zangeres wordt begeleid door een uitstekend collectief bestaande uit broer Roël Calister op drums en percussie, Yerman Aponte op bas, Pernell Saturnino op percussie, Ed Verhoeff op gitaar, Marc Bischoff op piano en Yumarya Grijt en Tamara Nivillec op achtergrondzang.

Speransa is een fantastisch coherent geheel van liedjes waarop Izaline Calister sterker dan ooit naar voren komt. Voor het eerst zijn ook alle liedjes op één na door haar zelf geschreven waarmee ze zich volwaardig songwriter kan noemen. De vreugde, het optimisme en de hoop die uit de teksten en de aanstekelijke warme klanken vloeien, maken van dit album een waar luistergenot. Zijn haar voorgaande vier albums juwelen, dan is Speransa de kroon.

Speransa is nu te koop via Bol.com.


Gebruikte Tags: , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.