Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: MUSICAL, LOCATIETHEATER, JEUGD

7 Mei 2009

Sjakoo, een heerlijke voorstelling en prachtige plaatjes

Sjakoo (foto Michiel Vos) Sjakoo (foto Michiel Vos) Sjakoo
Door Mieke Kreunen met foto's van Michiel Vos en Mieke Kreunen
(klik voor vergroting)

Het is droog maar fris op de avond van de premiere van Sjakoo, de musical die tot en met eind juli gespeeld zal worden op een prachtige buitenlokatie op het IJ in Amsterdam. Met de replica van het VOC schip 'De Amsterdam' en NEMO op de achtergrond en de overvliegende eenden als spontane medespelers is de sfeer op de pontons waarop het decor is opgebouwd al meteen perfect. 

Het verhaal is losjes gebaseerd op het leven van een jonge bandiet Sjaco of Sjakoo die zich in het Amsterdam van nét na de Gouden Eeuw weinig aantrok van God of gebod en in ieder geval niets van de schout. Welke Amsterdammer heeft er niet ooit eens gehoord van het Fort van Sjaco? De echte Sjaco werd geradbraakt maar met de musicalversie loopt het gelukkig vele beter af. Deze Sjakoo is een mengeling tussen Ciske de Rat en Robin Hood en neemt het op voor de armen, verschoppelingen en buitenlanders terwijl hij onder zijn sjofele kleding een gouden hart verstopt.

Daarmee heeft Dick van den Heuvel - verantwoordelijk voor het script - al meteen een thema te pakken dat zich moeiteloos laat vertalen naar 2009. In het openingslied van de voorstelling 'Amsterdam' wordt er meteen op gewezen dat de hoofstad altijd al multicultureel is geweest.

Sjakoo (foto Michiel Vos) Sjakoo (foto Michiel Vos) Sjakoo

Sjakoo heeft het voortdurend aan de stok met Schout Banning Cocq en diens in opzichtig geel geklede vazal Van Ruytenburg, ooit opvallend middelpunt van Rembrandt's Nachtwacht. Niet alleen verstoppen Sjakoo en zijn mannen het zigeunermeisje Esmeralda in hun hoofdkwartier maar bovendien wordt hij verliefd op Kees, de dochter van Banning Cocq. Maar dan wordt Esmeralda's vader Florian, die een geheime missie uitvoert voor Tsaar Peter (toevallig in de stad), gevangen genomen en wordt er een beroep op Sjakoo gedaan Florian te bevrijden uit de kerkers van het Stadhuis.

Vanaf de eerste minuut is Sjakoo een vlotte en vrolijke voorstelling waarin een verhaal over liefde en vriendschap verteld wordt tegen de achtergrond van de Amsterdamse geschiedenis in het decor van het Amsterdamse heden. Allerlei historische figuren komen voorbij zoals Rembrandt, Professor Tulp (ja inderdaad, die van de anatomische les) en Vondel. Ook wordt met regelmaat gerefereerd aan het wapen van Amsterdam met de drie Andreaskruizen en het devies 'vastberaden, barmhartig, heldhaftig'. Dat alles speelt zich af tegen een adembenemend mooie achtergrond van het IJ met de ondergaande zon.

Sjakoo Sjakoo Sjakoo

De casting is perfect met Lieuwe Roonder als een kwajongensachtige schavuit Sjakoo en Hanneke Last als de stoere, resolute en verliefde Kees, de dochter van de Schout. Werkelijk genoten heb ik ook van Simon Zwiers, Ara Halici en Ali Cifteci die allemaal meerdere rollen voor hun rekening nemen waarbij Cifteci bovendien als Gaper een soort narrator-rol op zich neemt. Maar eerlijk is eerlijk, iedereen doet het geweldig in deze productie, ook de kinderen die oud-Hollandse straatspelletjes spelen in het decor totdat het publiek zit en de voorstelling kan beginnen.

De grappen zijn echt om te lachen en de muziek van Fons Merkies ligt zo lekker in het gehoor dat je al meteen de neiging krijgt om mee te zingen. Het ogenschijnlijk eenvoudige vaal turquoise geschilderde decor herbergt allerlei verrassingen, kan gedeelte varen en blijkt verschillende interieurtje te bevatten. En zelfs de foutjes en ongelukjes worden handig en professioneel opgelost zoals de improvisatie van Ara Halici als de motor van Van Ruytenburgs bootje dienst weigert en hij moet roeien, de moeder van Kees als haar jurk scheurt op de trap of als een perkamenten rol bijna het ruime sop kiest.

Sjakoo Sjakoo (foto Michiel Vos) Sjakoo (foto Michiel Vos)

Producent Beeldenstorm heeft met deze productie op alle punten in de roos geschoten en een vrolijke familievoorstelling gemaakt waarvan het - helemaal op mooie zomeravonden - volop genieten is. Sjakoo is nog tot eind juli te zien. Kijk op de website voor de speellijst.

Spel
Lieuwe Roonder, Hanneke Last, Ara Halici, Ali Cifteci, Daniëlle Veneman, Simon Zwiers, Joy Wielkens, Sofian Abayahya, Sanne van Dijk.

Script/regie
Dick van den Heuvel

Muziek/assistent regie
Fons Merkies

Decor
Jos Groenier 

Sjakoo, de musical


Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.