Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: OEROL, Weblog David Geysen

4 Mei 2009

DE KRACHT VAN EEN GROEP | week 2 repetitie Blik

Je gaat op zoek naar kleine dingen die je raken. Een handbeweging van de Koningin, een lach van Maxima, prins Constantijn aan een abseiltouw... lekker elegant! Dat golfballetje naar dat eilandje slaan in het park in Apeldoorn. Dat vonden ze leuk! Ze stonden wel een kwartier te golfen.

En dan die Suzuki! Veiligheidsmensen, mannen met kale hoofden in zwarte pakken grijpend naar hun dienstwapen, hangend aan de koninklijke bus. Beelden die ons collectief geheugen terugvoeren naar de moord op Kennedy. Dan neemt de media het over. Telkens diezelfde beelden, dezelfde reacties en iedereen heeft hier een mening over, de hele week lang! Een schaduwvlek over het land der tulpebollen. Maar ook wel lekkere sensatie!

Peter van der Vorst had het Nederlandse publiek opgeroepen in RTL Boulevard: "Het zou goed zijn als er wat gebeurd op koninginnedag!" Bedoelde hij dit? Iedereen is in shock! Collectief trauma! Iedereen geeft zijn mening! De enige mening die mij interesseert is die van Martin Bril.

Als acteur spelend op een grote oppervlakte moet je de focus naar je toe trekken. wees je bewust dat het jou moment is en dwing de kijker naar jou te kijken. Trek ze naar je toe! Speel een grote emotie, niet te ingewikkeld! Een streep op een doek of een kras op een plaat. We repeteren aan losse nummers, acts. Soms alleen, soms met twee of met vier. Maar de voorstelling wordt het aaneenrijgen van clownsnummers en die ketting (file) vertelt vervolgens een verhaal of een inhoud. Dat is het principe van een collagevoorstelling. 

Maar tussen al deze beelden en nummers komen er grotere bewegingen met de hele groep. Als cement tussen de stenen. Daar lag deze week de focus van de repetitie. Je moet hier vroeg mee beginnen, want zo'n groep is een log apparaat. Als acteur speel je een emotie, maar met een groep kan je ook een emotie uitdragen.

Er komt een autootje aanrijden bij een slapende file (spookfile). Ze zijn zich van geen kwaad bewust en toeteren! Op dat moment komt de hele file tot leven. Een boze groep die het gemunt heeft op het toeterende autootje en het koppel wat dit autootje bemant. Vervolgens stapt er een durfal over de vangrail en de rest volgt. In de dieren(mensen)wereld ook wel kuddegedrag genoemd. Als een schaap over de dam is ...
Maar 17 mensen die tegelijkertijd die vangrail overgaan is een groot beeld.

Dan zet de band in met een Kroatisch-Servisch-Bulgaarse-Griekse linedance en de hele groep danst dezelfde choreografie. Een overweldigend beeld! 
Aus gebruikt deze methode een paar keer in de voorstelling. De kracht van de groep! Collectief boos zijn, verdrietig of allemaal plotseling aan de mobiele telefoon. In het dagelijks leven ook wel massahysterie genoemd. Het is mooi maar ook wel eng om te zien hoe het op microcosmos gebied werkt wat we dagelijks om ons heen beleven.

De 17 mensen zitten in auto's. Ze zitten en vervelen zich. Ze bewegen tegelijk in de auto. Carl zet vervreemdende klanken op. Ze bewegen en plots stappen ze allemaal tegelijk uit. Slaan de deur van hun voertuig dicht. Ze gaan liggen, staan en zitten naast de auto. De beelden worden steeds absurder. Iemand liggend op een dak, hangend ondersteboven vanuit een raampje ...

Door het geluidsdecor roepen acteurs statements: "Vroeger schrok een paard als het een auto zag, nu schrikt een paard alleen nog als het een ander paard ziet!" "Als iedereen op de wereld een auto bezat, zou er een lange file staan." "Zijn er teveel mensen op de wereld?" Statements die je aan het denken zetten en je doen afvragen:  "Wat ga ik eens doen op Koninginnedag?"

Vriendelijks
David

www.toneelgroepdeappel.nl


Gebruikte Tags: ,

=================

gravatar for Anita

Hi David,
Verklaar je eens nader: wat bedoel je met lekkere sensatie?
Groet van Anita

Anita - 05-05-’09 14:05


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.