Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: TONEEL

2 Mei 2009

Indrukwekkende Onschuld door RO theater

Onschuld Onschuld Onschuld
Door Mieke Kreunen met foto's van Leo van Velzen

Onschuld, een coproductie van het RO theater met KVS ging in maart 2007 in première en staat nu weer op het theatermenu bij het RO Theater.

In Onschuld, een stuk van de Duitse schrijfster Dea Loher, wordt een beeld geschetst van de inwoners van een klein kustplaatsje. We maken kennis met een aantal wonderlijke personages: twee Afrikaanse illegalen die een vrouw zien verdrinken, een suikerzieke moeder die bij haar dochter en schoonzoon in hun huis binnendringt, een blinde paaldanseres, een kinderloze vrouw die op zoek is naar vergeven voor haar zoon, een echtpaar met een overleden dochter en een oudere filosofe.

 Onschuld zoemt in op die kleine levens en de ongewone gewone mensen in het stadje die stuk voor stuk worstelen met existentiële vragen maar ook met de allerdaagsheid, onafwendbaarheid en uitzichtloosheid van hun bestaan.

Ogenschijnlijk hebben de personages uit het stuk niks met elkaar te maken maar toch komen de verschillende verhaallijnen uiteindelijk bij elkaar. Ik was zeer onder de indruk van het spel van Fania Sorel wiens personage met intens wit en roodharig uiterlijk de ultieme eenzaamheid en berusting uitstraalt. Hoewel Rosa hunkert naar liefde en fysieke nabijheid van haar man raakt hij haar niet meer aan. Tegelijkertijd komt ze maar niet los van haar moeder die zich - behept met suikerziekte en een al te levendige fantasie - opdringt aan haar dochter en bij haar wil intrekken. Rosa's wens om een kind te krijgen gaat daarmee niet door. Fania Sorel won in 2007 een Colombina voor haar rol als Rosa en dat is volkomen terecht. 

Zeker niet minder indrukwekkend vond ik het spel van Sylvia Poorta als de oudere, wat verwarde vrouw die zich alsmaar wil voorstellen aan allerlei vreemden en zich voortdurend verschuldigt voor haar zoon die ze niet heeft. Ze is zwanger wel geweest maar het kind stierf voor de geboorte en ze moest hem dood baren, komen we gaandeweg achter. 

Onschuld Onschuld Onschuld

De Afrikaanse immigranten vinden een enorm geldbedrag in een plastic tasje - dat moet wel een teken van God zijn - en zij besluiten dat te besteden aan de blinde paaldanseres Absoluut om haar ogen te laten opereren. Hoewel de operatie Absoluut haar zicht niet teruggeeft schikt Absoluut zich in haar lot en put hoop uit het gebaar van de mannen. Zo schijnt er toch nog licht, komen mensen dichter bij elkaar en is er hoop aan het eind van het stuk, zeker ook van alle kaarsen die Rosa aansteekt in de nis.

Dit is het soort theater dat je naar de keel grijpt maar op momentem bovendien in een bevrijdende lach doet uitbarsten want hoewel ontroerend en aangrijpend heeft regisseur Alize Zandwijk toch kans gezien om voldoende lichtheid in het stuk te brengen. Rosa's moeder bijvoorbeeld zorgt met quote over 'als ze pompbediende was ...' voor de nodige humor.

Het decor is heel simpel met een paar prachtige vondsten zoals een ondergrondse ruimte waardoor de personages het toneel betreden en een watertje waaraan Rosa met haar man en moeder woont. 

Een prachtig stuk, indringend en confronterend. Jammer dat de grote zaal van de Schouwburg in Arnhem nog niet eens voor een kwart gevuld was. Het is geen gemakkelijke kost deze voorstelling maar mede dank zij het fantastische spel absoluut de moeite waard. Nog te zien tot en met 16 mei a.s. Kijk op de website voor de speellijst.

Cast
Fania Sorel, Jacqueline Blom, Rogier Philipoom, Hannah van Lunteren, Sylvia Poorta, Goele Derick, Willy Thomas, Marc de Corte, Roland Haufe, Paul R. Kooij, Bright Omansa Richards

Regie
Alize Zandwijk

Auteur
Dea Loher 

RO theater


Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.