Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: MULTIMEDIA, LOCATIETHEATER, TONEEL

23 April 2009

Herkenbare Garnalenverhalen door Hotel Modern

Garnalenverhalen Garnalenverhalen Garnalenverhalen
Tekst en beeld van Sabine Sabelis (klik voor vergroting)

Een garnaal of een mens, het maakt niet uit. Met een garnaal als uitvergrote metafoor kun je heel goed laten zien wat we als mens allemaal meemaken en de onverbiddelijke drang van de mensheid tot het weten van het onbekende in beeld brengen. Van dood tot geboorte en alles wat daar tussen in zit krijgen we in miniatuurvorm te zien. Door middel van (wat op het oog rommelig lijkt) camera’s wordt alles uitvergroot geprojecteerd.

Bij binnenkomst is het podium opgebouwd uit een wirwar van tafels gevuld met maquettes , lampjes, geknipte kartonnen dozen, zwakke verlichting en een groot projectiescherm. Het ziet er uit als een werkplaats maar het intrigeert wel. Als je nog nooit een voorstelling van Hotel Modern hebt gezien ga je je afvragen hoe ze je alles gaan laten zien. De angst bestaat dat je de hele avond naar een projectie zit te kijken. Dat is niet het geval.

De makers zijn geen veredelde poppenspelers. Het zijn kunstenaars op het gebied van creatie met de minste middelen, het zijn acteurs die de garnalen de mimiek geven en vertalen wat ze meemaken. Drie personen rennen op sokken tussen de tafels met vooraf opgezette scenes van tafel naar tafel. Daaromheen loopt rent 1 persoon die assisteert en de gespeelde scenes vervangt door nieuwe. Dit alles wordt ondersteund door 1 persoon die met behulp van een typmachine en een keyboard alles voorziet van geluid.

Garnalenverhalen Garnalenverhalen Garnalenverhalen

De acteurs zijn garnalen, de metafoor voor de mensheid in deze voorstelling. Je verwacht de hele avond de bewegingen van de garnalen te volgen. Maar niets is minder waar je bent iedereen aan het volgen, de spelers want hun mimiek en ‘acteerspel’ is kenmerkend voor de garnalen, de geluidskunstenaar die met alle mogelijke middelen de scènes nog meer kracht geeft en de toneelmeester die de changementen in het decor doet. Daarnaast volg je ook nog het projectiescherm waar de uitvergroting van het inmens grote poppenhuis wordt vertoond.

De voorstelling begint met het einde:  de dood en springt vervolgens direct naar een nieuw leven. Het lijkt wat onsamenhangend in eerste instantie. Na verloop van tijd lijkt er toch een soort lijn in te komen. Want het gaat over alles wat wij als mensen continu willen: weten hoe alles werkt. En is dat niet de rode draad die door ons leven loopt?

Als toetje mag je als publiek na afloop ook nog even kijken en ontdekken hoe het werkt met een bezoek aan het podium met alle tafels. Dat is zeker de moeite waard, al is het alleen maar om je nieuwsgierigheid te bevredigen. 

Hotel Modern bestaat uit: Arlène Hoornweg, Pauline Kalker, Herman Helle, Arthur Sauer.

www.hotelmodern.nl


Gebruikte Tags: , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.