Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: KLASSIEKE MUZIEK, MUZIEK, VERWACHT

13 April 2009

Bezieling en honger naar avontuur bij Nederlands Blazers Ensemble

Nieuwjaarsconcert 2009 van het NBE Nieuwjaarsconcert 2009 van het NBE Nieuwjaarsconcert 2009 van het NBE
Tekst en foto's van Mieke Kreunen (met programma informatie van NBE)

Er is bijna geen muziekgezelschap te vinden dat ieder jaar zo'n gevarieerd programma op de planken weet te brengen als het Nederlands Blazersensemble. Het NBE  is een groep van ruim twintig topmusici die zo'n vijftig keer per jaar samenkomen om in binnen- en buitenland bijzondere programma's te spelen naast hun 'normale' bezigheden. Gezamenlijke bezieling en honger naar avontuur drijven de musici tot het maken van theatrale muziekprogramma's die zelden onder één muzikale noemer te vangen zijn behalve dan dat ze de zinnen en de verbeelding prikkelen.

Ook voor niet-kenners van (klassieke) muziek zijn de programma's van het NBE aan te raden, juist vanwege het theatrale karakter van de programma's en de knipoog die ze altijd maken richting de serieuze classici. Het NBE werkt in de programma's samen met musici en artiesten uit allerlei hoeken van het culturele landschap.

In het seizoen 2009-2010 zijn dat ondermeer Xynix Opera, de Ashton Brothers, Sabri Saad El Hamus, Abdelkader Benali en John Psathas. Een overzicht van de plannen van het NBE voor het komend theaterseizoen vindt u hieronder.

De Staat bij BBC Proms |  28 augustus 2009
Louis Andriessen wordt dit jaar zeventig. Het Nederlands Blazers Ensemble en de BBC Proms vieren dit op 28 augustus in de Royal Albert Hall in Londen met een late night-uitvoering van De Staat. Daarnaast speelt het NBE het aangrijpende De Deuren gesloten van Cornelis de Bondt en Beat the Retreat van Andriessens leerling Steve Martland.

Entführung! | 13 en 14 oktober 2009
In 1983 ontdekte de Nederlandse musicoloog Bastiaan Blomhert een verloren gewaand werk van Mozart: de Harmoniemusik, een bewerking voor acht blazers, van de opera Die Entführung aus dem Serail. Of deze bewerking nu wel of niet officieel aan Wolfgang Amadeus toe te schrijven was, bleek ook hier reden voor veel wetenschappelijk getouwtrek. Voor het Nederlands Blazers Ensemble maakt dat allemaal niet uit, het voegt deze parel gretig toe aan de kroon van het eigen ijzeren repertoire op historische instrumenten. Een concert met een verhaal: hoe gek kan het gaan? Eens was het Midden-Oosten tenslotte de exotische plek van harems en sultans... ?Stof tot nadenken!

Kleren van de Keizer | 16 en 17 oktober 2009
In Kleren van de Keizer probeert het Nederlands Blazers Ensemble samen met Xynix Opera een antwoord te geven op de vraag Wanneer wordt iets Kunst? Als de kunstenaar vindt dat het af is, of als de toehoorder wordt bekoord? Wie zal het zeggen? In ieder geval wordt er tijdens deze voorstelling van het NBE flink over gefilosofeerd en gemusiceerd. De Kleren van de Keizer is in april 2009 al op verschilende plaatsen te zien.

A Midsummer Night's Dream | 4 /t/m 15 november 2009
Na de succesvolle transformaties van opera’s van Mozart en Rossini neemt het Nederlands Blazers Ensemble opnieuw een klassieker onder handen. De musici van het NBE en de Ashton Brothers zijn de acteurs in een nieuw gecreëerd muziektheater gebaseerd op Mendelssohns toneelmuziek bij Shakespeare’s A Midsummer Night’s Dream. Het NBE speelt en doet nog veel meer. De Ashton Brothers acteren, hangen in de trapeze en zijn muzikale alleskunners. Verweven met elkaar vormen het NBE en de Ashton Brothers minstens zo’n wonderlijk stel als de personages die Shakespeare’s doldwaze vertelling bevolken. A Midsummer Night's Dream wordt georganiseerd in het kader van de Klassieke Muziekweek 2009.

Nieuwjaarsconcert 2009 van het NBE Nieuwjaarsconcert 2009 van het NBE Nieuwjaarsconcert 2009 van het NBE

Nieuwjaarsconcert 2010 | 31 december 2009 en 1 januari 2010
Op 1 januari zet het NBE de Grote Zaal van het Concertgebouw op zijn kop. Wat er precies gebeurt houden we nog even geheim, maar in ieder geval zijn er weer jonge componisten, winnaars van de compositiewedstrijd Op weg naar het Nieuwjaarsconcert 2010, exotische muzikale vogels en prachtige muziekstukken uit de hele wereld.
Zes jonge componisten nemen het tegen elkaar op voor twee plaatsen in de Finale van de compositiewedstrijd Op weg naar het Nieuwjaarsconcert 2010 van het NBE en de VARA.

De Tapijtenweefster | februari 2010
De verteller Sabri-Omar komt aan in het stadje Z. dat bekend staat om zijn mooie vrouwen. Zij verbergen zich echter achter tapijten. Het verhaal gaat dat alleen een heel slimme man het hart van een tapijtenweefster kan winnen. Sabri-Omar de verteller is een wereldreiziger die zich wil vestigen en een van de tapijtenweefsters wil veroveren. Hij moet een keuze maken tussen drie tapijten, gemaakt door drie weefsters. De uitkomst van zijn inspanning verrast hem meer dan hij misschien zou willen.

Zeibekiko II | maart 2010
Samen met de Nieuw-Zeelandse componist van Griekse afkomst John Psathas presenteert het Nederlands Blazers Ensemble Zeibekiko II, een Grieks muziekfeest. Na de première in 2004 hebben het NBE en John Psathas het programma in een nieuwe jas gegoten. Zeibekikoomspant 2500 jaar Griekse muziek: van muziek uit het oude Byzantium, Taximia, traditionele volksmuziek en populaire muziek tot de nieuwste Griekse muziek. Uit Griekenland komen de clarino-virtuoos Manos Achalinotopoulos en de meesterslagwerker Vangelis Karipis het NBE versterken.

Uit de Oude Wereld | april 2010
Dvoráks Serenade voor Blazers opus 44 vormt na de Gran Partita van Mozart een hoeksteen van het NBE-repertoire. In het stuk neemt de jonge Dvorak ons mee naar een romantische wereld met kastelen, rivieren en dorpsfeesten. Later, als hij in Amerika woont, droomt Dvorák over een andere, oude wereld: die waar hij zelf vandaan komt. Terwijl hij in de zomer van 1893 op het amerikaanse platteland zijn negende symfonie, een ode aan de nieuwe wereld, schrijft, werkt hij ook aan zijn Amerikaanse strijkkwartet. Hierin verklankt hij zijn heimwee naar zijn geboorteland. ?Uit de Oude Wereld is een portret van een romanticus die zich zo verbonden voelde met de streek waar hij vandaan kwam.

China Tournee | mei 2010
Het NBE staat klaar om in mei 2010 naar China af te reizen met het programma Post van Mozart. Op het schema staat onder meer een concert bij de Wereldtentoonstelling in Shanghai.

Website NBE


Gebruikte Tags: , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.