Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: POP-ROCK

4 April 2009

Thrashen met METALLICA

Metallica Metallica Metallica
Door Michaela Meijer met foto's van Berbera van den Hoek (klik voor vergroting)
Gezien: Metallica in Ahoy Rotterdam op 30 maart 

De kaarten voor dit concert in Ahoy, die op 25 oktober 2008 in de verkoop gingen, waren in een vloek en een zucht uitverkocht. Niet zo vreemd ook, Ahoy biedt tijdens concerten plaats aan ongeveer 10.000 mensen en een band als Metallica, daar komen nu eenmaal veel mensen op af.

De commentaren waren dan ook niet van de lucht. Waarom Ahoy? Metallica vult met gemak een Gelredome, Kuip of Arena. De kaartverkoop zelf verdient overigens ook zeker geen schoonheidsprijs, want net als bij de kaartverkoop voor het concert van AC/DC waren de kaarten alleen maar online te koop. Die goeie ouwe tijd van in je slaapzak voor het postkantoor bivakkeren is er door deze online-verkoop niet meer bij. Het gevolg hiervan is dat de rechtgeaarde Metallica-fans misgrijpen en met lede ogen moeten toezien dat op de dag van de kaartverkoop, ’s avonds diezelfde felbegeerde kaarten voor idiote prijzen worden aangeboden op diverse websites. Een schande!! Voor de fans die wel een kaart hadden bemachtigd zou maandag 30 maart 2009 een gedenkwaardige dag worden. Metallica in Ahoy, het eerste van de 2 concerten die ze dit jaar in Nederland geven. 

Metallica Metallica Metallica

Eigenlijk behoeft Metallica natuurlijk helemaal geen introductie meer, want wie kent Metallica niet? Maar toch, voor diegenen onder ons die geen idee hebben…..

Metallica is een thrash-metalband uit de Verenigde Staten en bestaat uit 4 leden: James Hetfield (zang en slaggitaar), Lars Ulrich (drums), Kirk Hammet (leadgitaar) en Robert Trujillo (basgitaar). De band is al actief sinds begin jaren ’80 en brengt in 1983 het debuutalbum “Kill ‘em all” uit.  In totaal brengen ze 10 albums (EP’s, live-albums en het verzamelalbum even niet meegerekend) uit, waarbij onder vele fans het album “Master of Puppets” uit 1986 het meest geliefd en favoriet is. Het grote publiek leert Metallica kennen met het album “Metallica” (1991), ook wel “The Black Album” genoemd. Hierop bijvoorbeeld onder andere de nummers Enter Sandman, Nothing Else Matters en The Unforgiven.

Ze weten met dit album als eerste metalband in de wereld het mainstream-publiek te bereiken. Na dit album komt Metallica in een aantal moeilijke jaren terecht. De uitgebrachte albums (Load, Reload, S&M en St. Anger) kunnen het publiek niet bekoren, er ontstaan conflicten in de band en James Hetfield laat zich opnemen in een afkickkliniek. In september 2008 komt dan eindelijk het langverwachte nieuwe album “Death Magnetic” uit. Het album vliegt de winkels uit, de fans zijn weer tevreden en Metallica begint wat dat betreft aan zijn tweede jeugd. 

Het Metallica-circus streek, zoals gezegd, dan ook neer op 30 maart 2009 in sportpaleis Ahoy te Rotterdam. In het voorprogramma de bands Sword en Machinehead, waar ik verder geen woorden aan vuil zal maken, met uitzondering van de woorden dat het geluid echt te triest voor woorden was, om te huilen, zo slecht.

Metallica Metallica Metallica

Om kwart over negen dooft het licht en wordt het publiek getrakteerd op een waanzinnige lasershow, afkomstig uit 8 als doodskisten ingerichte lichtbakken aan het plafond, waarna Metallica het podium betreed, het publiek zijn longen uit hun lijf schreeuwen, de handen de lucht ingaan en de band het concert opent met het nummer “That was just your life” van het nieuwste album. Het slechte voorprogramma is snel vergeten. Het was overduidelijk Metallica-time!! 

De avond wordt op een uiterst aangename wijze gevuld met het nieuwe werk gecombineerd met de tijdloze klassiekers als “No Remorse” van het album Kill ‘em all, “Sad but true” van het album Metallica, The Black Album en natuurlijk “Master of Puppets, Nothing Else Matters en Enter Sandman. Al vroeg in de set wordt klassieker “One” gespeeld en Metallica zou Metallica niet zijn als daar een warme show omheen wordt gemaakt. Het vuur spuwt metershoog het podium uit. De hitte is zelfs op de tribunes voelbaar. Gaandeweg het nummer ook pyrotechnische erupties die op de maat van de muziek van kleur veranderen. Een waar spektakel! 

Dat het podium in het midden van de zaal staat geeft een uniek perspectief. Zo kunnen er lekker veel mensen vooraan staan en heeft vooral het publiek op de tribunes een uitstekend zicht. Door de opstelling van meerdere microfoons op het podium kan James van mic naar mic lopen en zo alle kanten van het publiek bespelen. Er wordt dan ook flink bewogen over het podium heen. Het is prettig om te zien dat de band veel moeite doet om elke kant van het podium zoveel mogelijk te bespelen. Met uitzondering van Lars uiteraard. Die blijft als de constante factor in het midden van het podium achter zijn drums zitten. Leuk om te vermelden is nog dat zijn drumpodium om de paar nummers een kwartslag werd gedraaid, zodat ook hij op zijn manier alle kanten van het publiek kon bespelen. 

Het “laatste” nummer dat we te horen en zien krijgen is Enter Sandman. Het publiek springt, schreeuwt, zingt, pogo’t/pit en zweet zich een ongeluk. Het is warm, heel erg warm in Ahoy. En dat is ook niet zo raar met een Ahoy vol bewegende enthousiaste mensen. Metallica verlaat na de laatste noot het podium, maar laat zich alweer heel snel terug zien voor de toegift die uit 3 nummers bestaat. Het laatste nummer “Seek and Destroy” laat Ahoy op zijn grondvesten trillen. Het publiek gaat enorm uit zijn dak en op datzelfde moment komen er uit het dak van Ahoy ontelbaar veel zwarte strandballen (met Metallica-logo) vallen. Een waar collectoritem, waar vrolijk mee gevoetbald wordt door de bandleden. Helaas, na Seek and Destroy is het dan toch echt afgelopen. Metallica heeft zich van zijn beste kant laten zien en ik kan wel zeggen dat ze weer helemaal terug van weggeweest zijn . 

Wie Metallica heeft gemist of ze gewoon graag nog een keer willen zien optreden:

20 juni 2009 Sonisphere, Goffertpark Nijmegen

5 juli 2009 Rock Werchter Belgie


Gebruikte Tags: , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.