Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: TONEEL

3 April 2009

Laatste voorstelling van De Architekt van Jakop Ahlbom

De Architekt van Jakop Ahlbom De Architekt van Jakop Ahlbom De Architekt van Jakop Ahlbom
Door Mieke Kreunen met foto's van Stephan van Hesteren (klik voor vergroting)

Gisteren was de laatste voorstelling van De Architekt van de Zweedse regisseur Jakop Ahlbom in Bellevue in Amsterdam. Ik wilde er perse heen omdat ik indertijd erg onder de indruk was van zijn vorige voorstelling Vielfalt. Ik werd niet teleurgesteld want ook De Architekt was een fantastisch stuk over liefde, spijt en wraak.

Ook dit stuk gaat weer over relaties, met name die van het oudere echtpaar Arthur en Edith. Zij was voor haar huwelijk een briljant fysicus en hij is een architect die het net niet gemaakt heeft. Nu, in de herfst van hun leven, zitten ze beiden gevangen in de situatie. Zij uit dat op een passief agressieve wijze en hij scheldend, tierend en haar kleinerend. Toch zien ze kans een wankel evenwicht in stand te houden totdat ze een jong stel als buren krijgen.

Edith herkent zichzelf in de buurvrouw die, verliefd als ze is, alles pikt van haar dominante en alcoholverslaafde man. Als de buurvrouw haar hart uit haar borst snijdt (ze is hartchirurg) en het aan Edith in bewaring geeft is dat het begin van de afbrokkeling van Ediths huwelijk.

Arthur bouwde huizen die de mensen moesten omringen als een huid, beschermen tegen de rest van de wereld. Hij ziet slecht en hoort slecht en zijn spieren zijn stram. Zij toenemende machteloosheid brengt een ander machtsevenwicht tussen de echtelieden te weeg, afhankelijk als hij wordt van Edith.

Het knappe van deze voorstelling is dat het zich beweegt op de grens van werkelijkheid en illusie. Dat komt niet alleen naar voren in de enscenering en in de theatrale effecten maar ook in de tekst waarin ondermeer de quantummechanica aan de orde komt op een verjaardagsvisite. Steeds als de situatie tussen Edith en Arthur wel erg grimmig en realistisch wordt zet Ahlbom de zaak op zijn kop of onder een hele andere hoek.

De Architekt van Jakop Ahlbom De Architekt van Jakop AhlbomDe Architekt van Jakop Ahlbom

Naarmate Edith de realiteit van haar leven onder ogen ziet wordt de voorstelling surreallistischer en komen er meer laagjes en dimensies in het stuk. Er waaien echte herfstbladeren binnen, keukenkastjes blijken een eigen leven te leiden, de show op de TV blijkt zich ineens in de woonkamer af te spelen en Edith komt zichzelf letterlijk tegen, al dan niet gemaskerd.

De tekst van Marijke Schermer en de regie van Jakop Ahlbom vullen elkaar aan en versterken elkaar op een bijzondere manier. Schermers droefgeestige en confronterend herkenbare dialogen passen wonderwel in de bizarre en surrealistische context van Ahlbom met zijn rituelen en symbolen. Ronduit indrukwekkend zijn de vertolkingen van Arthur door Aat Ceelen en Edith door Leny Brederveld met goede ondersteunende rollen van Sandra Mattie als Jane en Harpert Michielsen als Mart.

Edith, die eigenlijk Rosa heet maar zelfs haar naam opofferde in haar huwelijk, komt in deze puinhopen van haar leven tot de ontdekking dat ze ondanks de pijn en de spijt toch de kracht en de overlevingsdrang heeft om voor zichzelf te kiezen. Eindelijk...

Volgende voorstelling Ahlbom
Na het succes van Vielfalt en De Architect blijft Jakop Ahlbom gefascineerd door de onontwarbare wereld van menselijke relaties. Wie Ahlbom kent, weet dat hij als geen ander herkenbare emoties binnenste buiten keert en zo surrealistische werelden schept. In Innenschau neemt hij op zijn geheel eigen wijze de ultra menselijke en allesoverheersende jaloezie als vertrekpunt. De speelperiode van deze voorstelling wordt februari tot mei 2010.

Jakop Ahlbom - website


Gebruikte Tags: , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.