Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: MUSICAL

9 Februari 2009

Premiere van Footloose: De swingmusical

Footloose Footloose Footloose
Door Bart Stokman met foto's van Roy Beusker en Mieke Kreunen (klik voor vergroting)

Bij aankomst merkte we al dat het druk zou worden. Nergens was een parkeerplek te vinden en de mensen massa liep duidelijk één richting op. Binnen in het theater kon je een vrolijke sfeer zien en iedereen kon niet wachten om de musical Footloose te zien.

Na de musicals Grease en Fame was dit de derde swingmusical van V&V Entertainment. Deze musicals zijn vooral erg populair bij jongeren. En na de vorige twee succesvolle musicals lag de lat hoog voor Footloose. Footloose was in de jaren '80 een succesvolle film met hits als Let’s hear it for the boy  en Holding out for a hero.

Het verhaal gaat over een jongen Ren McCormack die samen met zijn moeder verhuist van de grote stad naar het kleine dorpje Beaumont. Dit is een erg gelovig dorp waar de dominee veel macht heeft. Al gauw komt Ren er tot zijn verbazing erachter dat er niet gedanst mag worden en dat er geen moderne muziek gedraaid mag worden. Door het grote verschil in gedrag tussen Ren en de mensen uit het dorp wordt hij door de oudere bewoners al gauw gezien als een lastpak die overal in de problemen komt.

Footloose Footloose Footloose

Ren heeft erg veel moeite om zich aan te passen. Hij houdt erg van dansen en hij is het dan ook totaal niet eens met de regels van de dominee. De jongen is vastberaden en zal hoe dan ook de dominee overtuigen om te zorgen dat er weer gedanst mag worden. Daarbij wordt hij verliefd op de dochter van de dominee, Ariel, een jonge vrouw die onder de strenge regels van haar vader moet leven. Samen met de vrienden van school gaan de twee de strijd aan met de dominee en de rest van de gemeenschap.

De (hoofd)rol van Ren wordt gespeeld door William Spaaij. Ren is een jongen vol met energie en heeft een passie voor dans. William Spaaij weet deze rol geweldig neer te zetten. In Fame hebben we al kunnen zien dat hij goed kon dansen, zingen en merkten we dat hij alle emoties en grappen goed wist te timen. Hij komt heel overtuigend en leuk op het publiek over en dat komt hem in Footloose goed van pas. De rol wordt door William echt swingend, energiek en positief ingevuld.

De andere hoofdrol is die van Ariel Moore, de dochter van de dominee, die gespeeld wordt door Kim-Lian van der Meij. Door alle strenge regels van haar vader probeert ze zich vrij te vechten. Ze doet dingen waar haar vader het niet mee eens is en het botst dus ook vaak tussen Ariel en haar vader. Ariel is in haar rol erg uitgesproken en lijkt vrij goed te weten wat ze wilt. Maar ze is niet erg tevreden met haar situatie. Kim-Lian van der Meij speelt deze rol ook erg goed en met een vanzelfsprekend gemak. Door haar goede acteerwerk flitsende dans en het goede interpreteren van de rol, kom je goed te weten wie Ariel is en hoe zij zich verhoudt ten opzichte van de andere personages. 

Footloose Footloose Footloose

William en Kim-Lian zijn de perfecte combinatie voor deze hoofdrollen maar wat vooral heel sterk is aan deze musical is dat iedereen in deze musical een duidelijke invloed heeft op het verhaal. Alle rollen komen goed naar voren, er is er geen één die in het niet valt. Vooral ook de ouderen zoals de dominee en zijn vrouw spelen in dit verhaal een heel duidelijke en belangrijke rol. Jeroen Pfaff maakt van de dominee een man die compassie oproept en maakt grote indruk met zijn solo. Dat geldt trouwens ook voor Marleen van der Loo die de domineesvrouw speelt en voor prachtige verstilde momenten zorgt. Van de jongeren moeten we hier ook nog Roy Kullick (Willard) en Talita Angwarmasse (Rusty) noemen die opvallen door hun fantastische spel en dans.

De dans en zang in de musical Footloose zijn over de gehele linie van hoog niveau. De dans is swingend en spetterend. En de zang is zuiver, mooi en op sommige momenten geeft deze je echt de rillingen. Ook de muziek geeft je een lekker gevoel. Dit alles zorgt ervoor dat je zelf mee wil swingen en het podium op wil schieten. Nog een sterk punt van de musical is dat er veel humor in is verwerkt. Ivan de winnaar van So You Think You Can Dance zet ook mooie danssolos neer. Maar omdat de rest van de cast ook van zo’n hoog niveau is valt hij buiten zijn solos niet heel erg op. Hij zet net als de rest een zeer nette prestatie neer.

Footloose Footloose Footloose

Het decor van Footloose is goed en funtioneel. Je hebt echt het gevoel alsof het zich afspeelt in een klein dorpje met een streng gelovige gemeenschap. Het decor is erg uitgebreid en heeft vele details. Wat bijvoorbeeld opvalt zijn de hoogspanningskabels voor de elektriciteit in het kleine dorp of de graanvelden op de achtergrond naast de huizen. De belichting is goed en het decor wordt duidelijk gebruikt om het verhaal te versterken.

Footloose is echt een musical waar je naar uit kan kijken met hoge verwachtingen. Hij maakt ze gegarandeerd waar. Het is een hele leuke swingende musical met meer theatrale diepte dan de twee voorgangers waardoor het een 'volwassen' productie is geworden die voor een heel breed publiek leuk is om te zien. Dat is de verdienste van regisseur Martin Michel en spelcoach Joep Onderdelinden.

Zeker als je van dit genre houdt mag je hem zeker niet missen!   


Gebruikte Tags: , , , , , ,

=================

gravatar for myrthe naber

Footloose is zo’n gave musical! Ik ben er heen geweest. Ik heb er een cd van. Ik wou nog met Kim-Lian (Arial) en William Spaaij (ren) op de foto maar dat is niet gelukt…. Ik vond het zo’n mooie musical. Ik moest opgegeven moment bjina huilen. Zo mooi is het!

xxx Myrthe

myrthe naber - 11-03-’09 14:53


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.