Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: POP-ROCK

26 Oktober 2008

Soul with a capital “S” op debuutalbum Sabrina Starke

Sabrina Starke Sabrina Starke Sabrina Starke
Door Serge Julien met foto's van Jeroen van der Ent

Ruim een jaar geleden kreeg ik via MySpace een uitnodiging van Sabrina Starke. Nooit van gehoord. Toen ik op haar profiel de daar aanwezige liedjes beluisterde sloeg ik steil achterover bij het horen van haar stem. Een stem die me meteen deed denken aan Randy Crawford en Lauryn Hill. Muzikaal werd het ingevuld door soul met wat jazz en folk. Daarnaast bleken de teksten over liefde en leven van eigen hand. Vanaf dat moment ben ik deze dame in de gaten blijven houden, nieuwsgierig naar de release van haar debuut. Nu ruim een jaar later is het zover: Yellow Brick Road, het debuutalbum van Sabrina Starke ligt in de winkels.

De in Suriname geboren maar in Rotterdam wonende Sabrina Starke is al vanaf haar tienerjaren actief bezig met muziek op R&B terrein. Daarna verschuift het richting pop en reggae. Als ze ouder wordt krijgt ze een grenzeloze liefde voor soul. In het interview dat ik vorig jaar had met de 29-jarige zangeres vertelde ze erg veel te houden van oude soul muziek zoals Aretha Franklin, Otis Redding, Billie Holiday, Ray Charles en Nina Simone maar ook hedendaagse vertolkers als John Legend, Amy Winehouse en Alicia Keys.

Ze won in 2006 de tweede plaats bij de Grote Prijs van Nederland waarna ze vervolgens op het podium stond van het fameuze New Yorkse Apollo theater. Begin van dit jaar won ze de Music Matters award in Rotterdam waarmee ze muziekambassadrice van de havenstad werd. Geen slecht begin.

Voorafgaand aan de release van Yellow Brick Road werd een voorproefje gegeven met de single en videoclip Do For Love. Een vakkundig gemaakt soulnummer met een hedendaagse draai maar met een knipoog naar jaren zestig soul. Subtiele strijkers en de donkere stem van Starke doen het nummer denken aan ballads van Aretha Franklin in haar hoogtijdagen maar ook aan diens hedendaagse evenbeeld Mary J. Blige.

The Dap Kings lijken mee te ademen in het gemeengoede Foolish en You Are My Love met z’n kale gitaarrifjes en lekkere subtiele blazersinvulling. 

Het roer wordt lichtjes omgegooid in het wat moderner klinkende en dansbare It’s Time. Een aangename afwisseling die de aanvankelijk ingezette sound niet verstoord. Heerlijk is het frisse nummer Second Class Woman met zijn vrolijke refrein en catchy blazers.

Een van de hoogtepunten is My King. Een gevoelige ballad voorzien van akoestisch gitaarspel met een gepassioneerde bijna hypnotiserende voordracht van Starke. De akoestische setting wordt voortgezet in Electric Blue waarin naast de aanstekelijke melodie de jaren zestig soul op een prettige manier om de hoek kijkt. In deze nummers lijkt de invloed van India.Arie door te schemeren.

De rokerige opening van het afsluitende titelnummer gaat over in een prachtige pianoballad waarmee de plaat indrukwekkend wordt afgesloten.

Sabrina Starke’s debuut voldoet aan de verwachtingen die ze heeft geschapen met haar prachtige van soul doorspekte stem. Met verve is ze erin geslaagd een plaat te maken met een vette knipoog naar jaren zestig soul. Denk daarbij aan de Memphis Sound of aan het recentere Dap Kings geluid. Toch is er ook ruimte om songs naar een meer hedendaagse akoestische sfeer te trekken zonder daarmee aan kracht in te boeten. Starke toont daarmee aan in het bezit te zijn van een veelzijdig talent. Ze zet een pracht album neer dat zo kan worden geëtaleerd naast albums van internationale collega’s als Amy Winehouse, Sharon Jones , Jill Scott en India.Arie. Haar naam is Sabrina Starke oftewel: Soul with a capital ”S”!

Beluister en bestel Yellow Brick Road via Bol.com.


Gebruikte Tags: , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.