Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: LOCATIETHEATER, FESTIVAL, DE PARADE

11 Juli 2008

Mooie kleinkunst, theater van de lach en meesterverteller op de Parade

Bouillabaise Bouillabaise Bouillabaise
Door Ellen van Kemp met foto's van Berbera van den Hoek (klik voor vergroting)
De Parade 2008 op 4 juli Westbroekpark, Den Haag

Dat het paradepubliek meer wil dan leuke voorstellingen en rosé hebben ze bij de Parade goed begrepen. Elk jaar staat er daarom op het paradeterrein een keur aan  restaurantjes. Dit jaar kiezen we voor de Algerijnse keuken van traiteurzaak Raïnaraï. We hebben een plek bemachtigd in de zon en we genieten van het heerlijke eten. Eigenlijk willen we zo wel de hele avond blijven zitten. Lekker kijken naar al de bezoekers die rondlopen op de mooiste festivallocatie van de Parade: het Westbroekpark in Den Haag, maar het is tijd voor onze eerste voorstelling: Depressie. Dat wordt lachen natuurlijk. Of niet?

Depressie
Eén op de vijf Nederlanders zal in zijn of haar leven een depressie doormaken. Daarom stonden er waarschijnlijk vijf koepeltentjes op het podium van Werktheater I waarin de voorstelling Depressie gespeeld werd. Eén van deze vijf jonge tentbewoners zal dus het slachtoffer zijn. Iedereen heeft wel eens last van een dip. Daarom is de reeks van ‘weet je waar je ook depri van wordt?’ herkenbaar en grappig. Na een paar liedjes volgt een reeks van ‘weet je waar je vrolijk van wordt?’. Vervolgens is iedereen weer vrolijk, behalve het slachtoffer. Moraal van het verhaal: vier op de vijf komt gemakkelijk uit een dipje, terwijl één op de vijf het leven minder positief ziet.

Depressie Depressie Depressie

TEATRO en de Achterbankgeneratie hebben het zichzelf niet makkelijk gemaakt door een voorstelling over depressie te maken. Ze weten dat ze niet wegkomen met een paar grappige opmerkingen over wat allemaal erg is. Daar moeten ze meer voor doen. Met hangen en wurgen komen ze eruit. Er is duidelijk gezocht naar een combinatie van  oppervlakkigheid en diepgang. “Nu moeten we de diepte in. Nu komt het erop aan!”, roept Gijs Naber en dat is precies het moment dat het wat moet worden. Dat is een spannend moment, maar het lukt hem. Met een ontroerend liedje wordt even de diepte aangeraakt om daarna snel weer naar de oppervlakte te gaan. Geen grote gebaren, geen slappe lach, niet hilarisch, maar mooie, fijne kleinkunst.

Bouillabaisse
“Bah, wat een clichés”, zegt een vrouw naast me als we Werktheater II uitgaan. Ze is duidelijk niet onder de indruk van de voorstelling Bouillabaisse. Maar fotograaf Berbera en ik hebben het heel anders beleefd. Bouillabaisse mag dan bol staan van de clichés , als je ze met zo’n enorme vaart, overtuiging en talent kunt brengen, dan  worden het vanzelf meer dan clichés. De voorstelling doet denken aan John Lantings Theater van de Lach. Mannen die verkleed zijn als vrouw en omgekeerd, mensen die uit koffers komen, enzovoorts. En daar moet je natuurlijk van houden. Maar als je daarvan houdt, dan is dit de perfecte Paradevoorstelling.

Onze verslaggevers konden vrijdag nog niet weten dat ze één van de laatste voorstellingen zouden zien van acteur Carol van Herwijnen, die twee dagen later zou overlijden. Vanaf deze plaats betuigen wij onze oprechte deelneming aan de collega's, familie en vrienden en we hopen dat ze me goede gevoelens naar de foto's bij dit artikel zullen kijken (die we speciaal voor Carol bovenaan hebben geplaatst). Redactie Cultuurpodium.nl

De opheffing van Bob De opheffing van Bob De opheffing van Bob

De opheffing van Bob
Zijn naam staat garant voor veel publiek. Waarschijnlijk mensen die, net als wij, benieuwd zijn wat deze voormalig theatermaker en thans (sport-) BN-er naar de Parade brengt. De tent waarin we de voorstelling bijwonen zit dan ook, net als de voorstellingen ervoor en erna, tot de nok toe vol. Wilfried de Jong, getooid met opvallende bril (wat hebben Rotterdammers toch met brillen?) vertelt het absurdistische verhaal uit zijn verhalenbundel De opheffing van Bob (uitgegeven in 2007 voor de Bijenkorf) over een man die verdacht veel uiterlijke kenmerken van hemzelf vertoond. Bob die blijkbaar wel klaar is met het leven bouwt zichzelf, onder het motto ‘less is more’, met geweld maar zonder pijn of bloed, stelselmatig af.
Wilfried de Jong ontpopt zich als  een meesterverteller. De muziek van Ocobar maakt deze ‘thriller op zakformaat’ nog spannender... Jammer dat deze voorstelling niet in Utrecht en Amsterdam te zien is, want het is eigenlijk een must voor iedereen die deze zomer naar de Parade gaat.

De Parade - website


Gebruikte Tags: , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.