Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: OEROL 2008, OEROL

16 Juni 2008

Schraapzucht van Tuig

Schraapzucht door Tuig Schraapzucht door Tuig Schraapzucht door Tuig
Door Paolo met foto's van Mieke Kreunen (klik voor vergroting)

Tuig staat bekend om zijn theatrale uitbeelding van hele herkenbare menselijke thema's. Eerder stonden ze verschillende keren op Oerol zoals vorig jaar met Tocht. Dit keer is het thema de schraapzucht van de mens die nooit tevreden is met wat hij heeft maar altijd op zoek naar meer en nog meer. Verblind door hebzucht en schraapzucht raakt de mens zijn oorspronkelijkheid kwijt. Tuig onderzoekt op geheel eigen wijze dit thema.

De beeldtaal van Tuig kenmerkt zich door natuurlijke materialen en mechanische systemen. Ze maken prachtige installaties die ook als object al de moeite van het aankijken waard zijn. Centraal in Schraapzucht staat een groot vliegwiel dat aangedreven wordt door menskracht en - indien met mate gedoseerd - in staat is de door Tuig gemaakte werkelijkheid in stand te houden. Gaat het echter te langzaam dan stort de boel ineen en wil de mens meer dan gaat alles letterlijk over de kop.

Schraapzucht door Tuig Schraapzucht door Tuig Schraapzucht door Tuig

De voorstelling begint met een man die arriveert op een voor hem onbekende plek. Hij ontdekt er het lijk van een andere man dat onder een laken ligt. De lokatie trekt hem dus hij besluit zich te ontdoen van het lijk dat hij het duin op sleept. Ondertussen komen de cocons die in de ruimte hangen tot leven en er blijken mensen in te zitten, drie in totaal die zich 1 voor 1 naar boven spoeden om aan het werk te gaan.

Door de werkzaamheden boven komt het huis dat eerst uit een hoop afval leek te bestaan langzaam tot leven. Alle meubelstukken richten zich op: een tafel met een vaasje bloemen er op, een stoel, een haardvuurtje met een fauteuil er naast en een raam om naar buiten te kijken. De man is de koning te rijk en moedigt de drie werkers boven aan tot grotere prestaties. Zo enthousiast is hij dat hij zelfs ook naar boven naar het vliegwiel gaat om het tempo omhoog te krijgen.

Beneden echter loopt de zaak uit de hand. De tafel is schuin boven de grond komen te staan en ook de boekenkast is op weg naar het plafond. Ondanks de pogingen van de man om alles weer op de grond te krijgen slaat de chaos toe. De man wanhoopt en probeert het vliegwiel tot staan te brengen maar ook dat lost niks op. Het evenwicht is zoek en zijn leven zinloos geworden. Hij hangt zich op.

Schraapzucht door Tuig Schraapzucht door Tuig Schraapzucht door Tuig

De drie personen boven staken hun gejaag en gejakker en laten het vliegwiel langzaam uitlopen. Ondertussen dalen ze één voor één af naar beneden, ze dekken het lijk van de man toe met een laken en kruipen weer in hun cocon. Net als het vliegwiel zijn laatste beweging maakt hangen de drie cocons weer precies hetzelfde als toen de voorstelling begon. De cirkel is rond.

Een mooie beeldende voorstellling naar een concept van Marc van Vliet vol symboliek en prachtig gemaakt. Een fraaie installatie op z'n Tuigs en natuurlijk met de muziek van toetsenist (en broer van Marc) Jeroen van Vliet. Geen voorstelling voor snel en gemakkelijk vermaak maar iets om over na te denken. Neem wel muggenspray mee!


Gebruikte Tags: , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.