Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: FESTIVAL

17 Mei 2008

Succesvol Bevrijdingsfestival in Zwolle heeft moeite met topdrukte

Alain Clark Kinderdorp Esperar Krezip
Tekst en beeld van Henry Krul (klik voor vergroting)

5 Mei. Dag van de Bevrijding. In maar liefst 13 steden vonden bevrijdingsfestivals plaats. Al weer voor de 18e keer werd het Bevrijdingsfestival Overijssel, één van de grootste zoniet de grootste, in Zwolle gehouden. Vorig jaar viel 5 mei in het weekend en waren velen vrij. 152.000 bezoekers werden er toen geteld. Dit jaar viel 5 mei op maandag en dus moest een groot deel van de bevolking werken. Ik ging ervan uit dat, ondanks het mooie weer, de drukte wel minder dan vorig jaar zou zijn.
Dus niet! Er kwamen maar liefst 140.000 bezoekers. En die kwamen allemaal al vroeg op de dag. Tijdens het optreden van Krezip om 15.00 uur stond het bomvol op het hoofdveld.

Het festival kende dit jaar een geweldig line up. Om 12.30 uur startte het programma met maar liefst twee topacts. DI-RECT op het hoofdpodium. En op het kleinere intieme Hedon-Plato podium beet Alain Clark het spits af. In de loop van de dag volgden nog veel grote en minder grote namen zoals Leaf, Krezip, Ilse de Lange, Within Temptation, Claw Boys Claw, Nemesea, Wouter Hamel, Lucky Fonz lll en nog veel meer. Het festival telt drie specifieke muziekpodia met in totaal maar liefst ruim veertig optredens. Daarnaast was er echter ook veel plek in het programma ingeruimd voor andere activiteiten. Je kon passief, muziekluisterend en genietend van de zon, een drankje en hapje het festival ondergaan. Prima. Je hebt dan waarschijnlijk een goede tijd.

Di-rect Bevrijdingsfestival Overijssel Publiek Di-rect

Wie wat actievers wilde kwam ook aan zijn/haar trekken. Maak een dansje, bezoek de festivalmarkt en culture of maatschappelijk georiënteerde stands of ga met de kinderen naar de kinderwereldstad Esparar. Kinderwereldstad Esparar was erg leuk en relaxt. In tegenstelling tot het grote festivalterrein waar het overvol was en het grote moeite kostte om het terrein op of af te gaan was het hier gezellig druk.
Kinderen kleurden o.a. witte stroken textiel in verf en hingen deze te drogen aan waslijnen (heel kleurrijk), maakten de prachtigste bouwsels van allerlei takken, stokken en andere attributen en tekenden en kleurden erop los. En als je speelgoed van limonadeblikjes wilde maken? Geen probleem; ook dat kon. Dit is slechts een kleine greep uit de familieactiviteiten.

Maar er was meer. Evenals vorig jaar was er ook weer straattheater. Natuurlijk georganiseerd door de specialisten op dit gebied t.w. Kunsten op Straat. Mooie kleine (internationale) straattheatervoorstellingen door Cie. Altrego, Basera, Elastic, La Familia Goldini en Slagman Producties amuseerden het veelal jonge publiek. Helaas, helaas in een tent. Eigenlijk hoort dit thuis in de openlucht. Waarschijnlijk was er niet op zulk mooi weer gerekend&hellip

En zowaar er is nóg veel meer op dit festival. Tuurlijk komt het grootste gros bezoekers voor de meer dan uitstekende muziekprogrammering. Volkomen logisch. Echter als je de behoefte had aan een goed gesprek met prominente personen en dan met name over het jaarthema Vrijheid en Solidariteit dan was je hier ook aan het juiste adres.
Zo bleek maar weer dat Bevrijdingsfestival Overijssel meer dan alleen een groot popfestival is. Een groot feest is het. Vooral voor jongeren maar ook families komen prima aan hun trekken.

Bevrijdingsfestival Overijssel Publiek Alain Clark Bevrijdingsfestival Overijssel

Kritisch punt(je) is dat ik de doorgang naar het hoofdterrein veel te krap vindt. In deze doorgang nemen veel mensen een zit- en of ligplek in waardoor van enige doorstroom nauwelijks meer sprake is. Ik en meerderen die ik sprak vonden dit nogal beangstigend. In nooduitgangen is volgens mij goed voorzien. Een normale in- en uitgang met goede doorstroom niet. Bij een vergelijkbare drukte moet dit echt veranderen.
Nadat ik weer thuis gearriveerd was, ik heb niet gehele festival van begin tot eind meegemaakt (ik vond het te druk), vernam ik dat er meer strubbelingen waren. Zo werd het danspodium voortijdig gesloten vanwege gevaar van ongelukken ten gevolge van de enorme drukte.

Dit geweldige festival had zich verkeken op de enorme toeloop van bezoekers. De festivallocatie was kleiner dan vorige edities vanwege gemeentelijke werkzaamheden.
Alle factoren tezamen maakten dat dingen misgingen. De organisatie is hier heel open over op hun website. Ik ga ervan uit dat er lering getrokken wordt uit wat misging want het is en blijft een topfestival!

Bevrijdingsfestival Overijssel - website
Special de Stentor - webpagina
Kunst op straat - website
Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.