Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: LES MISERABLES WEBLOG, MUSICAL

22 April 2008

Les Miserables maakt indruk met jonge cast

Les Misérables Slotapplaus Les Misérables Het echtpaar Thenardier uit Les Misérables
Door Mieke Kreunen met foto's van Joris Jan Bos en Mieke Kreunen (klik voor vergroting)

Zelfs op de achterste rij van de zaal waar wij zaten waren te kruitdampen te ruiken van de strijd op de barricades tussen de studenten en de havelozen enerzijds en het gezag aan de andere kant. Les Misérables was indertijd in 1991 het startpunt van de populariteit van het musicalgenre in ons land en bovendien van het bijbehorend commercieel succes van producent Joop van den Ende. Toen was de productie een springplank voor allerlei, toen nog onbekend, musicaltalent zoals Henk Poort, Joke de Kruijf, Simone Kleinsma en Stanley Burleson en ook nu is het weer een jonge cast die de kans krijgt zich te bewijzen.

Victor Hugo's roman Les Misérables werd door Alain Boublil en Claude-Michel Schönberg bewerkt tot musical en beleefde in 1980 haar wereldpremière. Producent Cameron Mackintosh bracht in 1985 een nieuwe versie uit in Londen waar het sindsdien niet meer weg is geweest en daarmee meteen de langs lopende grote musical ter wereld is.

Les Misérables Les Misérables Les Misérables

De musical vertelt het verhaal van Jean Valjean (René van Kooten), die na 19 jaar dwangarbeid voorwaardelijk wordt vrijgelaten. Om zich te bevrijden van het stigma 'eens een dief altijd een dief' neemt Valjean een andere identiteit aan en werkt zich op tot fabriekseigenaar en burgemeester. Politiecommissaris Javert (Wim van den Driessche) komt hem echter op het spoor en achtervolgt Valjean, ook wel bekend als gevangene 24601. Valjean heeft zich ondertussen ontfermd over het weesmeisje Cosette (Suzan Seegers) dat hij vrijkoopt van het herbergiersechtpaar Thenardier (Carlo Boszhard en Marjolein Algera) waar het kind schandelijk wordt misbruikt terwijl hun eigen dochter Eponine (Celine Purcell) schandalig wordt verwend.
Als er opstand uitbreekt en de studenten de barricades bestormen namens de havelozen en het uitschot wordt Eponine verliefd op studentenleider Marius (Jamai Loman) die op zijn beurt weer als een blok valt voor Cosette. Als Cosette en Marius trouwen komen ze achter de ware afkomst van Cosette.

Absolute uitblinker is - zonder daarmee anderen tekort te willen doen - René van Kooten die niet alleen een geloofwaardige Valjean neerzet maar bovendien zijn rol zowel theatraal als muzikaal karakter, kleur en diepte weet te geven. Zijn Valjean is een rechtschapen en rechtvaardig man die indruk maakt. Dat doet Van Kooten trouwens ook met zijn stem die zowel kracht kan uitstralen als adembenemend klein en breekbaar zonder aan zeggingskracht in te boeten zoals in 'Breng hem thuis'. Na afloop van de voorstelling sprak ik René even kort over zijn voorbereiding en vertelde hij dat negen maanden lang gefocust is geweest op deze dag en er alles aan gedaan heeft wat hij menselijkerwijs kon doen. Dat was niet alleen het lezen van het boek maar ook zangles bij zangpedagoog Edward Hoeperman maar ook spelles bij Hajo Bruins en het heeft hem geen windeieren gelegd. Stralend nam hij alle felicitaties in ontvangst en de loftuitingen die zijn deel waren.

Slotapplaus Les Misérables Cast en creatives Les Misérables Les Misérables

Maar Les Misérables heeft naast Van Kooten nog een heel aantal hoofdrolspelers die hier niet overmeld mogen blijven. Wim van der Driessche geeft zeer geloofwaardig gestalte aan de heel wat minder rechtschapen Javert die ondanks zijn functie bij de sterke arm toch als de slechterik wordt neergezet want harteloos en zonder genade. Ook was ik zeer onder de indruk van Céline Purcell die diepte weet te geven aan haar personage Eponine waarmee de toeschouwer meeleeft als de man van haar dromen dank zij haar hulp naar zijn geliefde Cosette kan gaan en die dramatisch omkomt op de barricades.

Carlo Boszhard en Marjolein Algera zetten een kortzichtig, hebberig en vals echtpaar Thenardier neer dat bovendien zorgt wat kluchtige luchtige elementen in het drama dat zich voltrekt. Ze kunnen lekker los en al hun vileine en komische talenten in de strijd gooien want ze zijn aan elkaar gewaagd. Zonder enige gene ontbloten ze de rottende tanden in een zalvende of galmende lach en dansen ze als kleurige bonbons opgedrikt rond op het bal.

Freek Bartels en Jamai Loman zijn uitstekend gecast als studentenleiders Enjolras en Marius en verdienen absoluut lof voor hun interpretatie. Nurlaila Karim heeft als Fantine maar een kort optreden hoewel ze in de finale nog even terug mag komen maar maakt indruk met 'Mijn droom'. Suzan Seegers vormt met Jamai een prachtig plaatje en de interactie tussen hun personages is geloofwaardig. Kortom een sterke cast met een enorme potentie. Petje af overigens ook voor de kinderen die de rollen van Cavroche en de kleine Cosette en Eponine speelden op de premièreavond.

Celine Purcell als Eponine Suzan Seegers, René van Kooten en Wim van der Driessche in Les Misérables Freek Bartels speelt Eljolras in Les Misérables

De prachtige muziek is één van de meest indrukwekkende aspecten van Les Misérables en vooral de ensemblenummers zoals 'Hoor je 't zingen op de straat' en 'Nog een dag' blijven meteen in je hoofd hangen. Het is daarom te hopen dat het castalbum snel het levenlicht zal zien bovendien zijn daar dan hopelijk ook de teksten in na te lezen die niet altijd even goed verstaanbaar waren in de meerstemmige of ensemblestukken. Ook het decor imponeert en draagt bij aan het theatrale aspect van de voorstelling en door de draaischijf verlopen de changementen naadloos en soepel.

Al met al een productie die absoluut de moeite waard is om te gaan bekijken in het Nieuwe Luxor in Rotterdam waar de voorstelling beperkte tijd te zien zal zijn. De musical der musical dat weet ik niet maar absoluut een stuk dat zowel theatraal als muzikaal van hoge kwaliteit is met een jonge getalenteerde cast om trots op te zijn.

Les Miserables - website


Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.