Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: JAZZ, POP-ROCK

7 April 2008

Band of Gypsys Reloaded “ Mixed Emotions

Jean-Paul Bourelly Melvin Gibbs Calvin Weston
Tekst en beeld van Louis Obbens
Bimhuis, Amsterdam - 24 maart 2008


Halverwege het jaar 1969 formeerde Jimi Hendrix zijn nieuwe volledig ‘zwarte’ groep: de Band of Gypsys. Naast het gitaarfenomeen bestond deze band uit basgitarist Billy Cox en de recent overleden drummer Buddy Miles. Hendrix wilde met deze groep, na de Jimi Hendrix - Experience, een nieuwe muzikale weg inslaan. Het live debuut vond, na een relatief korte voorbereiding, plaats in het fameuze Fillmore East (NY). Op de scheidslijn van ’69 “ ’70 werden gedurende twee avonden en nachten legendarische shows opgevoerd. Tijdens deze shows, eerder een soort van jam-sessions, werden overwegend nieuwe nummers ten gehore gebracht. In tegenstelling tot de psychedelische rock van weleer werd de muziek losser, meer geïmproviseerd en met een onmiskenbaar Blues/ Funk gevoel, neergezet. Opvallend was de stevige ‘groove’ en langduriger solowerk van de ‘meester’ zelf. Aansprekend was vooral het nummer Machine Gun. Dit nummer stond symbool voor zowel de interne rassenstrijd in de VS als voor de ‘blanke’ Amerikaanse oorlog in Vietnam. Het gold als een eerbetoon aan de jongeren die hetzij in het ‘Homeland’ dan wel in Vietnam, strijd voerden. Overtuigend simuleerde de band helikoptergeluiden, explosies, vallende bommen en vanzelfsprekend machinegeweren. Beelden die het nummer opriepen waren die van angst, frustratie maar ook die van hoop. De Band of Gypsys werd kort daarop door de manager na een reeks van incidenten ontbonden. Kort na aanvang van een nieuwe bandsamenstelling, stierf Hendrix, verdacht, een vroegtijdige dood. Het postuum verschenen album van de Band of Gypsys, bestaat uit een selectie van een zestal nummers, later uitgebreider vastgelegd op Live at the Fillmore East (2 CD’s).

Aan de Band van Bourelly de ondankbare taak om, zoals hij het zelf verwoordde, toekomstgericht en met een open mind, de composities van Band of Gypsys verder te ontwikkelen en verrijken. Voorzichtig voegde hij er aan toe dat dit soms tot gedenkwaardige dan weer tot minder geslaagde momenten zou kunnen leiden. Het concert op 24 maart 2008 gaf mijns inziens hier op één avond al blijk van. In het begin van de eerste set werd geheel in lijn met de Hendrix historie geput uit zijn psychedelische periode via het vervreemdende Voodoo Chile en het introspectieve ‘Manic Depression’. Pas met het derde nummer volgde Bourelly en consorten het Band of Gypsys’ pad met Message of Love.

Jean-Paul Bourelly Calvin Weston Jean-Paul Bourelly

Jammerlijk en geheel in stijl van zijn voorganger Hendrix, werden technische problemen met de gitaareffecten op het podium verholpen. Na een funky deel en een effectvolle solo herhaalde dit probleem zich aan het einde van dit nummer. Who knows bracht uiteindelijk voor de pauze het jongensjaren gevoel met betrekking tot muziek bij mij terug. In dezelfde dampende/stomende sfeer, en voor het eerst in vloeiende stijl omspeelde Bourelly, in hoog tempo, The Power of Soul. Naadloos overgaand in een machtige ‘groove’ werd de Buddy Miles compositie Changes gespeeld, waarin ook de onderlinge interactie ontzag afdwong. Helaas keerde de band daarna terug naar de zwaar op de hand zijnde psychedelica, omlijst met freaky, te ver doorgevoerde solo’s. De apotheose van de avond zou het zeer legendarische Machine Gun moeten worden. Het nummer, inclusief de dreigende oorlogseffecten, werd veelzeggend gedragen door drummer Weston. Vreemd genoeg had niet Bourelly in het koningsnummer de hoofdrol maar bassist Gibbs, in een te lang doorgevoerde solo.

Band of Gypsys Reloaded: een risicovolle operatie, met spaarzame funky hoogtepunten, ontdaan van de sociale context uit een geëngageerde tijd, was krap aan de reis waard.

Line Up:
Jean-Paul Bourelly - gitaar
Melvin Gibbs - basgitaar
G.Calvin Weston - drums
Gebruikte Tags: , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.