Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: CIRCUS EN SHOW

17 Maart 2008

De wonderschone wereld van Varekai

Varekai Solo on Crutches in Varekai Varekai
Tekst en beeld van Mieke Kreunen (klik voor vergroting)

Het woord Varekai betekent 'waar dan ook' in het Romani, de taal van de Roma zigeuners. Dat drukt inderdaad perfect de sfeer uit van de nieuwste voorstelling van Cirque du Soleil met die titel want overal vandaan komen wonderlijke wezens die op weg zijn naar waar dan ook terwijl ze hun schone kunsten aan ons komen laten zien. De verwijzing naar het nomadische bestaan van zigeuners heeft misschien wel te maken met enige nostalgie naar het zwervende bestaan van de straattheaterartiesten, waar immers de roots van het Canadese circus liggen.

Wonderschoon is het zeker in de show, die een mengeling is tussen acrobratiek op de grond en in de lucht, mime, lichaamskunst, juggling, theater en muziek. De aankleding en het decor bepaalt namelijk - net als in de andere Cirque du Soleil shows die we in Nederland zagen - voor een belangrijk deel de bovenaardse sfeer van dit moderne circus dat keer op keer laat zien te wortelen in de meest klassieke circustradities. Dit keer zijn dat ondermeer Icarische Spelen, Chinese Watermeteoren en Georgische dansen. Lightbulb in Varekai Varekai Icarian Games in Varekai

Vier personages spelen een hoofdrol in het verhaal van Varekai. Alles begint met de jonge man Icarus die neerdaalt uit de lucht en terecht komt in een magisch bos dat bevolkt wordt door allerlei kleurige en fantasierijke wezens. Zijn levenskracht helpt hem voort en hij wordt daarbij geïnspireerd door De Gids die hem helpt zijn weg te vinden naar zijn wedergeboorte. De Verloofde is een exotisch wezen dat Icarus in vervoering brengt en haar licht helpt hem verder terwijl De Luchtwachter de herinneringen van de wereld verzamelt en de tekens begrijpt die het universum aan Icarus geeft. Uiteindelijk ondergaan zowel Icarus als De verloofde een metamorfose en wedergeboorte in een prachtige finale.

Dominic Champagne schreef en regisseerde deze show in 2002 en werd indertijd gevraagd vanwege zijn bewerkingen van klassieken uit de wereldliteratuur voor theater en televisie. Eiko Ishioka die verantwoordelijk is voor het kostuumontwerp debuteert net als Champagne met Varekai bij Cirque du Soleil, dat haar als toeschouwer al betoverd had voordat ze er als ontwerper bij betrokken raakte.
Het decor werd ontworpen door Stephane Roy, van wie we eerder werk zagen in Dralion, de show die enkele jaren geleden ons land aandeed en dat geldt ook voor componiste Violaine Corradi die eveneens bij Dralion betrokken was. De choreografie is in handen van Michael Montanaro en Bill Shannon en deze laatste is de bedenker van een unieke techniek om op krukken te dansen. De Solo on Crutches is dan ook één van de meest opmerkelijke onderdelen van Varekai.

Aerial Straps in Varekai Varekai Varekai

Het meest ben ik van de verschillende nummers onder de indruk van de schitterende luchtacrobatiek die Varekai te bieden heeft zoals The Flight of Icarus en de Aerial Straps en de vliegende onderdelen op de grond zoals de Icarian Games en de Russian Swings. Iemand vertelde me eens dat bij circus je adem af en toe in je keel moet stokken en dat gebeurt bij die onderdelen meermaals. De clowns zijn wat mij betreft in (bijna) ieder circus de zwakste schakel en dat is ook in Varekai het geval als was de act waarin de zanger wanhopig probeert Ne me quitte pas in de spotlights te zingen nog wel aardig. Ook hou ik niet zo van het gedoe met het publiek maar wellicht vind iemand anders dat juist helemaal fantastisch.

De grootste betovering van het Cirque du Soleil is echter ook in deze voorstelling weer het decor met al die schitterende wezens die overal verschijnen en verdwijnen waardoor je ogen en oren tekort komt en er steeds nieuwe dingen te ontdekken vallen. Een sprookjeswereld waarin je eventjes een paar uurtjes mag vertoeven en waar het fantasievolle bestaan zich zonder vaart te verliezen aan je voltrekt. De tijd vliegt en voor je het weet staan al die wonderlijke Varekai-wezens op de rand van het grote podium om zich nog één keertje in vol ornaat aan het publiek te presenteren. En bij Cirque du Soleil is er de goede gewoonte om ons zachtjes weer terug te leiden in de wereld van alledag want na die laatste keer komen de artiesten nog een aller allerlaatste keer terug maar nu met hun pruik in de hand zodat we met eigen ogen kunnen zien dat het maar mensen zijn van vlees en bloed.

Varekai Varekai Varekai

Iemand vroeg mij of het nieuw was wat ik gezien had in deze show. Dat is het niet, althans niet ontzettend nieuw, maar anders is het zeker en daarom is ook deze voorstelling van Cirque du Soleil zeker een bezoek waard, al blijf je niet gezellig even hangen in de foyer waar je een behoorlijk bedrag moet neertellen voor eenvoudige frisdrank en koffie. Waarom je toch moet gaan is omdat je zelden een show zult zien die professioneler, fantasierijker, betoverender en inspirerender is dan Varekai. Dat blijft de moeite waard!

Tot half mei is Varekai te zien in de Grand Chapiteau naast de Arena in Amsterdam. Kaarten, speellijst en informatie via de website.

Varekai - website
Gebruikte Tags: , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.