Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: POP-ROCK

16 Maart 2008

Wir Sind Helden brengt typisch Duitse rock naar Paard

Wir Sind Helden Wir Sind Helden Wir Sind Helden
Door Rutger Stronks met foto's van Berbera van den Hoek (klik voor vergroting)
Paard van Troje 11 maart 2008


Afgelopen dinsdag stond de Berlijnse band ‘Wir Sind Helden’ in het Paard van Troje in Den Haag. De in 2001 opgerichte band bleek populair, de grote zaal leek zo goed als uitverkocht.

In mei 2007 heeft de band het full length album ‘SoundSo’ uitgebracht, hun derde plaat in vijf jaar tijd. Al is de band in 2002 formeel doorgebroken met de single ‘Guten Tag’, in 2005 won de band in Nederland bekendheid bij het grotere publiek door hun optreden op Pinkpop.

Bij binnenkomst in de grote zaal van het Paard van Troje vallen de achtergronddoeken gelijk op. Jaren tachtig bouwconstructies in de kleuren blauw, groen en geel zoals ik mij die ook voor had kunnen stellen bij concerten van Kraftwerk of New Order. Door de drukte in de zaal neem ik het besluit om op het balkon de band te aanschouwen. Het voorprogramma is afgelast en om iets over negenen komen de bandleden van Wir Sind Helden het podium op. De bandleden worden in het donker geïnstalleerd en een muzikale intro op band wordt afgespeeld. Het eerste nummer doet mij beseffen dat het een stevig rockavondje wordt vol Duitse (vol)zinnen die ik jammer genoeg niet kan verstaan. Wir Sind Helden Wir Sind Helden Wir Sind Helden

De eerste twintig minuten van het concert worden stevige, steady rocknummers gespeeld. Opvallend zijn de blazers die aan de band zijn toegevoegd, die een prominente plek op het midden van het podium innemen en waardoor de drums derhalve naar de rechterzijde van het podium zijn verplaatst. De eerste nummers worden gedomineerd door een ritmische basis, ondersteund door elektrogeluiden uit de keyboard.

Na de eerste nummers komt er een schijnbare wending in de muzikale toon van het concert en de bandleden lijken zich dan ook meer op hun gemak te voelen. Zangeres Judith Holofernes vraagt aan de zaal of ‘wir Deutsch sprechen’, wat met een volmondig ‘ja’ wordt beantwoordt. Niet alleen hier laat het publiek duidelijk van zich horen. Ook tijdens een dansje dat Judith in haar herkenbare rokje over de spijkerbroek ten tonele brengt tijdens een solo van drums en de blazers, juicht het publiek de Duitse band toe. Een glijdende gitaarsolo van gitarist Jean-Michel Tourette mag niet ontbreken en valt goed bij het publiek.

De opzwepende sfeer in het Paard komt tot een hoogtepunt als zangeres Judith een dansje bij het publiek weet aan te leren. De menigte springt volop mee en vanaf het balkon zijn de wapperende handen een mooi aanzicht.

Wir Sind Helden Wir Sind Helden Wir Sind Helden

Na ruim een uur spelen trekt de band zich even terug, waarna het nog enkele toegiften komt spelen. Opvallend is dat hun laatste nummer wordt gestart met een sample van Peter Gabriel’s ‘Sledgehammer’.

De muziek van Wir Sind Helden lijkt voornamelijk een samensmelting van andere artiesten. Sommige nummers hebben Coldplay-achtige trekjes, terwijl ik andere nummers een sterk associeer met de muziek van Nena. Al heeft het publiek zichtbaar genoten van het optreden, vrees ik dat mensen die (net als ik) onbekend zijn met de muziek van Wir Sind Helden de nummers veel op elkaar vinden lijken en niet origineel genoeg zullen vinden. Opmerkelijk was ook dat juist de ‘hits’ van de band die gespeeld werden als beste werden ontvangen. Voor een avondje ‘swingen’ zou ik Wir Sind Helden prima kunnen aanraden; voor een avondje muzikale afwisseling zou ik toch even verder zoeken.

Wir Sind Helden - website
Gebruikte Tags: , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.