Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: MUSICAL

7 Maart 2008

Verplichte Figuren, een prettig gestoorde musical

Verplichte figuren Verplichte figuren Verplichte figuren
Door Aukje met foto's van Ben van Duin (klik voor vergroting)
1 maart 2008 Kleine Komedie


Alex Klaasen heeft een nieuwe Nederlandse musical op de planken gezet, maar niet in de trend zoals het publiek tegenwoordig is gewend van musicalmagnaat Joop van den Ende. Nee, Alex Klaasen miste in het huidige musicalklimaat de Annie M.G. Schmidt-sfeer, iets dat hij met ‘Verplichte Figuren’ tracht te benaderen.

‘Verplichte Figuren’ is een tragi-komedie, waarin een aantal levens centraal staat. We maken de midlifecrisis van een man mee en zien een moeder die haar kind met het syndroom van Down niet aan kan terwijl ze machteloos toekijkt hoe haar dochter steeds voor de verkeerde man valt. We voelen mee wanneer een homo de ware laat gaan omdat hij zich niet kan binden, en we zijn geraakt als een oude man zijn dagelijkse uitje naar de supermarkt vervangt door een reis naar Mexico en daarbij zijn chronisch zeurende vrouw thuislaat. Het zijn alledaagse verhalen, de rouwe randjes van het leven, die Alex Klaassen heeft verpakt in komische skètches. Die komische skètches zijn hier en daar over de top en platvloers. Maar juist daardoor komt het gevoel dat ze willen uitdragen over. Zoals speelster Jelka van Houten (de zus van Carice van Houten) in een interview in NL.20 zegt: “Tijdens de repetities ben ik al drie keer in huilen uitgebarsten. Omdat het zo écht is.”
Het maakt dat ik niet geheel ontspannen op mijn stoel zit. Omdat ik voel dat dit over het échte leven gaat. En dat komt soms hard aan, ondanks de humor.

Verplichte figuren Verplichte figuren Verplichte figuren

Alex Klaasen wilde graag minder grote namen laten spelen, daar hij vindt dat understudies in een musical vaak beter zijn dan de hoofdrolspeler zelf. Hij heeft in deze voorstelling echter wel gebruik gemaakt van publiekstrekkers als Ellen Pieters (o.a. Kopspijkers, Wat zien ik) en Jelka van Houten (o.a. Turks Fruit, Hair, Zomerhitte). De drie spelers worden bijgestaan door Maarten Heijmans, Martine de Jager en Peter van Rooijen. Alle acteurs zetten verschillende typetjes op een zeer overtuigende manier neer in een vrolijkmakend decor.

Ook beschikken ze allemaal over goede vocale kwaliteiten, die zowel solo als meerstemmig ingezet kunnen worden. Waar Jelka van Houten haar stem veelal ingetogen gebruikt, zet souldiva Martine de Jager het volume op tien. De liedjes in de musical zijn geschreven door Jurrian van Dongen (liedteksten) en Peter van de Witte (muziek), en ondersteunen de scènes. Dat kan op een heftige manier, bijvoorbeeld wanneer de jongen een sexuele escapade heeft, of juist intiem, wanneer het meisje met liefdesverdriet op een bankje in het park zit.

“Niet zo mooi” zingen ze aan het begin en het eind van de voorstelling. Het is inderdaad niet zo mooi wat voorgeschoteld wordt. Maar iets dat niet mooi is, hoeft niet achter de schermen te blijven. Het mag openlijk getoond worden, op een podium onder het toeziend oog van publiek. De portie humor waarmee de karakters worden neergezet, maakt dat het een vermakelijke voorstelling is. Wat dat betreft is de missie van Alex Klaasen geslaagd. Hij heeft een kleinschalige alternatieve musical gepresenteerd over het dagelijkse leven, zonder het bombastische van de grote musicals. Hierdoor oogst het stuk waardering. Maar toch blijf ik met een onbehaaglijk gevoel achter. Sommige dingen waren over the top, sommige dingen waren confronterend. Daarmee kan oprecht gezegd worden dat deze musical het publiek raakt, maar toch luchtig is vanwege de hilariteit. Het is duidelijk dat Alex Klaasen iets bijzonders heeft neergezet. Verplichte Figuren is een prettig gestoorde bijdrage aan het musicalklimaat.

Alex Klaassen - website
Martine de Jager - website
Hummelinck Stuurman - website
Kleine Komedie - website
Gebruikte Tags: , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.