Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: FESTIVAL, OEROL, MOBIEL

23 Februari 2008

Oerol 2008: Het eiland van de vorige dag

Oerol 2008
Door Mieke Kreunen met foto's van Bruno Doedens en Anne Zorgdrager
(klik voor vergroting)


Het thema van Oerol 2008 is geïnspireerd op de tijd. De titel van het festival, 'Het eiland van de vorige dag', is ontleend aan een boek van Umberto Eco dat handelt over een drenkeling die tijdens een reis op de oceaan overboord slaat. Hij komt een ander schip tegen dat in het zicht van een eiland voor anker ligt. Het schip lijkt in eerste instantie verlaten maar er blijkt toch iemand aanwezig die de drenkeling weet te vertellen dat het eiland in de verte exact op de datumgrens ligt. Als je in die richting kijkt, dan zie je eigenlijk gisteren.

Op de datumlijn kun je kiezen of je van vandaag naar gisteren kijkt of juist naar morgen. Aan die wereld van verbeelding spiegelt Oerol zich graag. Verschillende kunstenaars geven hun visie op het begrip tijd en laten het publiek allerlei tijdservaringen beleven. Er vinden kunstmanifestaties plaats op ongebruikelijke tijdstippen van zonsopgang tot en met zonsondergang en er is theater en muziek. Het affiche voor het festival van dit jaar waar het hele eiland mee vol zal hangen (en dat hierboven te zien is als je er op klikt), brengt het thema tijd prachig in beeld. Naast muziek en beeldende kunst presenteert Oerol deze editie meer dan vijftig theater producties op locatie, waarvan er maarliefst twintig op het eiland in première zullen gaan.

OPDRIFT (foto Bruno Doedens)

Time Project probeert met vier folkbands uit verschillende windstreken door middel van een gezamenlijk concert aan de tijd te ontsnappen. Een theatraal concert van precies één uur, op vier podia in een cirkel, met het publiek er middenin. Op Oerol gaat Time Project in première als begin van een tour langs onze Europese zusterfestivals.
Geïnspireerd op het thema ‘tijd’ is ook het nieuwe beeldende kunstproject van SLEM, bekend van de Jaarringen en Zomersprookjes (de glazen schelpen van vorig jaar). De landschapsarchitecten van SLEM verplaatsen in OPDRIFT gedurende 10 dagen samen met het publiek dag en nacht 250 stalen silhouetten over 20 km strand.

'Artistiek leider Joop Mulder: "Terschellings Oerol is ongelooflijk trots om dit jaar Robert Wilson op haar festival te kunnen verwelkomen. De wereldberoemd kunstenaar Robert Wilson ziet het eiland en het festival als een uitdaging om nieuwe paden te gaan bewandelen. En dat gaat hij zelfs letterlijk doen. Voor het eerst in zijn indrukwekkende carrière zet hij zijn publiek in beweging.' Wilson ontwikkelt voor Oerol Walking, een vertraagde wandeling door de tijd en de ruimte. Hij doet dat samen met de succesvolle Nederlandse theatermakers Theun Mosk en Boukje Schweigman. 'De afgelopen maanden hebben wij het traject uitgezet en zijn de eerste schreden gezet. Zo wandelt straks het publiek vier uur lang vertraagd van het wad, de kraamkamer van de natuur, naar de onstuimige Noordzee waarbij zij alle verschillende landschappen van het eiland op een bijzondere manier zullen beleven.'

Thé ¢tre du Centaure (foto Anne Zorgdrager)

Een veertiental internationale coproducties zoals Walking sieren het programma. 'Cie Gran Reynette komt weer terug met hun nieuwe voorstelling Les Cauchemars de Toni Travolta (De nachtmerries van Toni Travolta). Het is een ‘petit comédie’ musical in samenwerking met Royal de Luxe. De luchtacrobatiek op locatie van Compa ±ia De Paso uit Chili toont de laatste ontwikkelingen binnen het ‘nouveau cirque’. En naast circus is in de manege in Hoorn de opera de noces/svadebka/de bruiloft van WALPURGIS/de Roovers/Het SPECTRA Ensemble. Opnieuw worden wij vereerd met een bezoek van Thé ¢tre du Centaure uit Marseille, vorig jaar een hoogtepunt met hun voorstelling Cargo. Zij ontwikkelen nu speciaal voor Oerol een nieuwe voorstelling in de duinen en op het strand.'

Uit Nederland komen vooral de jonge talentvolle theatermakers. In het kader van de werkplaats en het productieplatform ontwikkelen ze voorstellingen op bijzondere locaties op het eiland. Mulder: 'Met maar liefst tien wereldpremières op ons festival is Oerol ook dit jaar weer een belangrijke broedplaats en kraamkamer voor de zomerfestivals. Bijzonder blij ben ik ook met de speciale voorstelling die de nieuwe artistiek leider van Tryater Ira Judowskaya bij het wad gaat maken gebaseerd op een verhaal van de beroemde schrijver John Steinbeck. En oude bekende Flaco Jimenez komt weer optreden!"

Op de perskonferentie die gisteren gehouden werd in het gemeentehuis in West kwam er nog meer nieuws over het komende festival aan de orde maar daarover meer in een volgend artikel.

Oerol - website


Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.