Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: DANS

18 Februari 2008

Beeldschoon! een dansvoorstelling voor iedereen

Ballade van Karin Post Ballade van Karin Post Karin Lambrechtse in Girls Trio van Alwin Nikolaïs
Tekst en beeld van Mieke Kreunen (klik voor vergroting)

Al eerder schreef ik hier over de dansproductie Beeldschoon! van Introdans Ensemble voor de Jeugd, die op 23 februari a.s. in première gaat in de Schouwburg in Arnhem. Danseres Karin Lambrechtse houdt in het kader van Cultuurpodium Backstage een weblog bij over haar wederwaardigheden in de aanloop naar die première en zelf heb ik een aantal repetities bijgewoond van verschillende balletten die in het programma zijn opgenomen.

Hoewel het programma speciaal is samengesteld met het oog op jeugdige toeschouwers vind ik het ook heel geschikt voor volwassenen die wel eens graag naar ballet zouden willen maar niet weten welke voorstelling ze moeten kiezen. Beeldschoon! is zo'n krachtig en prachtig beeldend schouwspel dat er ook voor absolute leken op dansgebied een hoop te genieten valt. Verstand van ballet is helemaal niet nodig, alleen ogen en oren de kost geven is al genoeg. Kijk maar eens naar de foto's bij dit artikel om te zien wat ik bedoel (klik voor vergrotingen) en bedenk dat deze beelden zijn gemaakt zonder het goede decor en met 'gewone' repetitiebelichting. Arcade van Alwin Nikolaïs Mantis van Alwin Nikolaïs Tensile Involvement van Alwin Nikolaïs

Ballade
Het eerste ballet is een heel bijzondere co-productie tussen de Nederlandse choreografe Karin Post en de beeldend kunstenaar Yvonne Fontijne. Ik schreef er hier eerder over. Vorige keer zag ik dat nog zonder kostuums en animaties nu waren die er wel al kon de pas de deux niet helemaal getoond worden omdat danseres Courtney Gibbs geblesseerd was en haar krachten natuurlijk moet sparen voor de première.

Fountains en Night Winds
Vorige week nog schreef ik een artikeltje over choreografe Jody Sperling die met de dansers haar balletten Fountains en Night Winds, geïnspireerd op het werk van Loie Fuller, instudeert. Toen zag ik de solo van Nicole Guarino maar nu konden we ook vast een glimp opvangen van het prachtige Fountains waar drie danseressen in zijden gewaden zich bewegen tussen spiegels.

Alwin Nikolaïs
Het eerste ballet waarvan ik de repetitie bijwoonde was Tensile Involvement van Alwin Nikolaïs (zie dit artikel). Van hem worden bovendien Arcade, Girls Trio en Mantis uitgevoerd. Al deze balletten zijn een spel tussen kleuren en vormen die een lust voor het oog vormen.

Fountains van Jody Sperling Eight Heads van Daniël Ezralow Eight Heads van Daniël Ezralow

Eight Heads
Na een kleine pauze konden we verder met het laatste deel van het programma, het ballet Eight Heads van Daniël Ezralow. Dit is een energieke vitale choreografie die wordt gedanst op, over, bij en naast twee trappen. Acht dansers vliegen de trappen op en af en vliegen door de lucht alsof het niks is.

Ballade beleeft de 23e een wereldpremière en de andere werken een Nederlandse première. Na de premièrevoorstelling in Arnhem gaat Beeldschoon! tot eind mei touren door Nederland en België dus er is vast wel een theater in de buurt te vinden om de voorstelling te bezoeken. Kijk hier voor de tourdata.

Introdans - website
Gebruikte Tags: , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.