Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: POP-ROCK

17 Februari 2008

Statisch concert van Vic Chesnutt in Paradiso

Vic Chesnutt Vic Chesnutt Vic Chesnutt
Door Richard van de Crommert met foto's van Berbera van den Hoek (klik voor vergroting)

"You are lucky mothafuckers, this is the first show of the tour", riep Vic Chesnutt aan het begin van zijn optreden afgelopen woensdag in de Amsterdamse poptempel Paradiso. Zijn opmerking was niet erg toepasselijk want veel publiek was er niet op het concert van de singer-songwriter af gekomen. Slechts een kleine driehonderd man had de weg naar Paradiso gevonden. Het concert van Vic Chesnutt werd jammer genoeg nergens spannend, het enthousiasme van sommige toeschouwers was eigenlijk boeiender.

'De kleine grote man' wordt Vic Chesnutt genoemd. Recensenten noemen zijn muziek en zijn composities "om te huilen zo mooi". Zijn tekstuele vondsten schijnen scherpzinnig, ontroerend en grappig te zijn. Maar dat weet de Amerikaan op de b ¼hne niet over te brengen. Vic Chesnutt mag dan geniaal zijn, zijn optreden is saai. Er gebeurt weinig op het podium en bij sommige toeschouwers (waaronder ik) sloeg de verveling dan ook behoorlijk toe. Op de toiletten spreek ik twee mannen van in de twintig. "Onbegrijpelijk dat er zo weinig mensen zijn", zegt één van de twee. "Marketing. Eigenlijk is alles marketing", mopperen ze. Ik moet ze toegeven dat het muzikaal allemaal in orde is, maar ik zie weinig toegevoegde 'podiumpresence'. Van de zeskoppige band die Chesnutt meenam, kan er alleen bij de violiste zo nu en dan een lachje af.

Vic Chesnutt Vic Chesnutt Vic Chesnutt

Visueel is het allemaal niet erg boeiend wat er op het podium gebeurt. De held zelf is getooid met een muts die niet af gaat en het lijkt wel of Chesnut er veel aan doet om niet aantrekkelijk gevonden te worden. Misschien is het spannendste moment wel als de zanger zijn mondharmonica erbij pakt. Gebeurt er eindelijk wat. Langer dan een kwartiertje duurde dat echter niet. De show fleurt gelukkig even op als Chesnutt zijn gasten in een onbewaakt ogenblik 'assholes' noemt, maar die wellicht grappig bedoelde uithaal is na een paar seconden uitgewerkt dus het is en blijft een statische aangelegenheid bij Vic Chesnutt.

De energie die de band creëert reikt blijkbaar niet verder dan de eerste paar rijen voor het podium waar fotografen en fans staan die tot tranens toe geroerd worden door de muziek en de breekbare kwetsbaarheid van de invalide muzikant. Chesnutt zit als gevolg van een auto-ongeluk namelijk al vijfentwintig jaar in een rolstoel. Hoewel de Amerikaan nog maar 44 is oogt hij als een bejaarde man of iemand met een ernstige ziekte. Fans bezweren me dat dit laatste niet het geval is.

En? Waar zijn al die fans? In elk geval waren ze niet in grote getale in Amsterdam of misschien kozen ze er voor om thuis lekker een cd'tje van Chesnutt op te zetten. "Het is dan ook luistermuziek", wierp een fan tegen die ik aansprak. En daar heeft die fan gelijk in, maar voor mij moet een concert iets toevoegen wil ik het de moeite waard vinden en daar schoot Vic Chesnutt voor mij en een aantal anderen beslist in tekort.

Na anderhalf uur was het afgelopen en ging ik nog even naar café De Pieper op de Amsterdamse Prinsengracht. Daar zat toneelschrijver Ton Vorstenbosch zachtjes een paar nummers van de legendarische Duitse revuezangeres Marlene Dietrich te zingen. En dat vond ik persoonlijk ontroerender dan het hele optreden van Chesnutt.

Vic Chesnutt - website
Gebruikte Tags: ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.