Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: DANS

14 Februari 2008

Sprookjesachtig ballet The Night Winds in Beeldschoon!

Repetitie voor The Night Winds Repetitie voor The Night Winds Repetitie voor The Night Winds
Tekst en beeld van Mieke Kreunen (klik voor vergroting)

Zoals de trouwe bezoekers van Cultuurpodium als hebben kunnen lezen op de weblog van Karin Lambrechtse, danseres bij Introdans Ensemble voor de Jeugd, zijn de voorbereiding voor de nieuwe productie Beeldschoon! in volle gang. Eerder al bezocht ik repetities voor Tensile Involvement van Alwin Nikolaï en voor Ballade van de Nederlandse choreografe Karin Post. Afgelopen week mocht ik even een kijkje nemen bij de repetitie die choreografe Jody Sperling had voor de solo van The Night Winds met danseres Nicole Guarino.

In The Night Winds worden prachtige zijden gewaden gebruikt die door de dansers door middel van stokken die ze in hun handen houden worden bewogen. Op die manier ontstaat een prachtige golvende beweging en een schitterend visueel schouwspel. In de solo die gerepeteerd werd staat de danseres op een soort podium als een levende sculptuur. Op de foto's bij dit artikel is te zien hoe schitterend de bewegingen zijn die zij met haar zijden gewaad maakt. Natuurlijk is zijde een heel licht materiaal maar de bewegingen die Nicole met haar armen moest maken om de vormen te creëren kosten veel kracht en het is dan ook nog eens de kunst om niet in de knoop te raken met die enorme hoeveelheid zijde die wel een eigen leven lijkt te gaan leiden. Lijkt, zeg ik hiervoor bewust, want de kunst is hier nou net om precies die bewegingen, overgangen en vormen te creëren zoals ze zijn bedoeld dus doet Jody zelf hier en daar voor hoe dat moet. Jody Sperling, die het belangrijk vindt dat het werk van Loie Fuller niet in het vergeetboek raakt, maakte een aantal werken geïnspireerd op Fuller.

Repetitie voor The Night Winds Repetitie voor The Night Winds Repetitie voor The Night Winds
Hoe moeiteloos het er straks ook op het podium uit zal zien, ik merk steeds weer dat het vak van danser net zo zwaar is als dat van een topsporter maar dan met dat verschil dat een danser het iedere voorstelling weer moet kunnen. Als je wilt zien hoe The Night Winds er straks zal gaan uitzien dan is hieronder een stukje film te zien op YouTube. Je ziet dat er straks ook nog schitterende lichteffecten aan toegevoegd worden. Beeldschoon, toch?

Beeldschoon! gaat op 23 februari a.s. in première in Arnhem en is daarna overal in het land te zien. Kijk op de website voor de exacte speellijst. En hoewel het ensemble voor de jeugd is weet ik zeker dat ook volwassenen zullen genieten van deze prachtige voorstelling.

Introdans, ensemble voor de jeugd - website


Gebruikte Tags: , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.