Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: JAZZ, WERELDMUZIEK

9 Februari 2008

Fenomenaal optreden van Renato Borghetti Quarteto

Renato Borghetti Renato Borghetti Renato Borghetti
Door Marina den Hartog met foto's van Fred van Wulften (klik voor vergroting)
Bimhuis Amsterdam - 7 februari 2008


Donderdagavond 7 februari wordt het Bimhuis-publiek aangenaam verrast door het Renato Borghetti Quarteto. In Brazilië wordt de accordeon vooral gebruikt in de relatief eenvoudige volksmuziek uit het noordoosten, zoals forró. Wat we hier voorgeschoteld krijgen is van een geheel andere orde. Renato Borghetti speelt op een gaita ponto, een accordeon uit het zuiden van Brazilië met knoppen en een diepe klankkleur. In de composities zijn folkloristische elementen te herkennen, maar de wijze waarop hij die verwerkt zijn zeer complex.

Borghetti is afkomstig uit Rio Grande do Sul, de meest zuidelijke staat van Brazilië die grenst aan Argentinië en Uruguay. In zijn arrangementen verwerkt hij niet alleen muziekstijlen uit eigen land, zoals bossa nova, samba, en natuurlijk forró, maar zijn ook muzikale invloeden uit genoemde buurlanden onmiskenbaar aanwezig. Vanaf het eerste nummer is het meteen raak. Deze muziek komt binnen! Aan het applaus te horen valt de muziek zeer goed in de smaak bij het publiek. Gehuld in traditionele kleding van zijn geboortestreek speelt Borghetti de sterren van de hemel. Hij weet, in nauw samenspel met de andere leden van het kwartet, een bijzondere sfeer op te roepen. Soms klinkt het als ijle filmmuziek die via subtiele overgangen een uiterst dynamisch karakter krijgt. Even later is de muziek weer heel ingetogen en verfijnd. Behalve Borghetti op gaita ponto, is er een pianist, een gitarist en een fluitist/saxofonist. Iedere muzikant krijgt volop gelegenheid om in fraaie solo’s te excelleren.

Renato Borghetti Renato Borghetti Renato Borghetti

Het is heel leuk om te zien hoe Borghetti op een uiterst speelse manier zijn medemuzikanten alle ruimte geeft tijdens hun solo’s, of bij duetten met hem. Het is net alsof hij hen ‘de bal toespeelt’ en zij vervolgens de tijd kunnen nemen om hun sublieme improvisaties te laten horen. Verder doet Borghetti fragiele, spannende en soms ook humoristische vraag- en antwoordspelletjes met de andere muzikanten. Zo ook met de saxofonist. Wie (welk instrument) heeft de langste adem? De accordeon of het blaasinstrument? De gaita is al snel door zijn lucht heen en de sax gaat maar door en door... en wint uiteindelijk!

Kortom een zeer geslaagd en onderhoudend concert. Wat hier in muzikaal opzicht en als entertainment vanavond in het Bimhuis wordt neergezet is fenomenaal.

Renato Borghetti - website

Bezetting:
Renato Borghetti “ accordeon (gaita ponto)
Daniel de Sa Leite “ gitaar
Vitor Peixoto “ piano
Pedro Figueiredo “ sax, fluit
Gebruikte Tags: , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.