Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: MUSICAL

23 Januari 2008

SWINGEND HARLEM BUBBLING BROWN SUGAR

Bubbling Brown Sugar Bubbling Brown Sugar Bubbling Brown Sugar
Door Paolo met foto's van Mieke Kreunen (klik voor vergroting)

Bubbling Brown is back! De all-black musical Bubbling Brown Sugar werd in Nederland voor het laatst opgevoerd in 1992, ik meen me te herinneren in Carré en met de originele Broadway Cast uit New York. De musical maakte destijds grote indruk op me, door de prachtige `zwarte` stemmen, de swingende herkenbare muziek en het prachtige decor. Van de eigenlijke verhaallijn kon ik me niet zoveel meer herinneren, maar dat is bij musicals vaak niet het allerbelangrijkste. Dus ik verheugde me zeer op de reprise van dit jeugdsentiment, die thans in een Amerikaans-Nederlandse productie is vormgegeven en wordt uitgevoerd met een internationale cast met o.a. Nederlandse artiesten zoals Carolina Dijkhuisen en Perry Dossett. Een internationale cast die de tijdloze muziek uit het Harlem van de jaren 20-30 van de vorige eeuw ten gehore brengt, variërend van gospel, jazz tot swing.

Denk daarbij aan muziek van grote artiesten zoals Duke Ellington, Ella Fritzerald en Billie Holiday, de hele musical zit boordevol `old time favourites` en is eigenlijk een aaneenschakeling van wereldberoemde tijdloze toppers, zoals `It don’t mean a thing i fit ain’t got that swing`, `Sweet Georgia Brown`, `One of these days you gonna miss me honey` en de titelsong 'Bubbling Brown Sugar' zelf niet te vergeten. Bubbling Brown Sugar Bubbling Brown Sugar Bubbling Brown Sugar

Het verhaal speelt zich af in de New Yorkse wijk Harlem tijdens de wederopbouw in de periode 1910-1934 en we volgen het jonge blanke stel Judy en Charles die tegen betaling worden rondgeleid door twee (zwarte) inwoners, die precies weten waar het bruisend hart van Harlem klopt (zoals in het beroemde Savoy Hotel). We volgen het stel op hun tocht langs de swingende clubs van deze wijk. Vele kleurlingen werden in die tijd gedwongen om in Harlem te wonen en organiseerden wegens armoede zogenaamde ’house rent parties’, omdat de huren anders niet konden worden opgebracht. Deze swingende feesten zorgden voor de nodige vrolijkheid in deze bittere tijden, soms stonden er wel honderd mensen in één appartement tegelijk te dansen, zingen en muziek te maken. Mede vanwege dit bruisende nachtleven werd de wijk Harlem wereldberoemd.

De huidige productie is wel een wat soberder versie dan die van 1992 en dat uit zich met name in een nogal eenvoudig `decor`, het ontbreken van een echt orkest en een daardoor nogal overheersende geluidsband. Deze soberheid van uitvoering staat in schril contrast met de vitaliteit en swingendheid van de muziek en dans van de musical zelf. Ik zat vooraan en zo hoorde ik tijdens de tapdans-act nauwelijks het tappen op het toneel, maar des te harder de blijkbaar tevoren opgenomen tapgeluiden op de orkestband uit de boxen links en rechts. Dat is natuurlijk wel een beetje jammer.

Bubbling Brown Sugar Bubbling Brown Sugar Bubbling Brown Sugar

Op de verdere uitvoering viel niet zoveel aan te merken. Het blijft een zeer feestelijke en swingende musical, waarbij inderdaad slechts een flinterdun verhaaltje de pakkende muziek aan elkaar rijgt. Vandaar dat ik het verhaal van 1992 ook nauwelijks kon herinneren, maar de muziek wel! Prachtig was de stem van de `Gospel Lady` (His Eye is on the Sparrow/Swing Low Sweet Chariot) die voor mij boven alles uit steeg en me echt kippenvel bezorgde. De choreografie was degelijk en met name de finalestukken voor de pauze en aan het slot van het stuk waren een lust voor het oog, een groot swingend spektakel van muziek, dans en zang en spelplezier. En gelukkig als toegift nog een reprise van de titelsong, die zich daar uitstekend voor leent en er voor zorgt dat je met een tevreden gevoel, vol sentiment en vrolijkheid weer huiswaarts keert.

Al met al een geslaagde, zij het wel een wat soberder uitgevoerde productie dan in 1992 en een aanrader voor mensen die willen genieten van een echt
ongecompliceerd muzikaal avondje uit. Vooral de herkenbaarheid van de muziek maakt waarschijnlijk elke versie van deze musical bij voorbaat al tot een succes.

Bubbling Brown Sugar Bubbling Brown Sugar Bubbling Brown Sugar

Nog te zien tot april in diverse theaters in het hele land met een afsluitend optreden in ... Carré! Misschien dat ik dan nog een keertje ga kijken!

Bubbling Brown Sugar - website

Rich Ascroft - Regisseur/Choreogr
Jeroen Sleijfer - Muzikaal Supervisor
Nathalie 'Jazzy' Robitzky - Co. choreograaf

Cast
Omar Hester - John Sage/Rusty
Ivan Cameron - Checkers Clark/Dusty
Caroline Dest - Irene Paige
Carolina Dijkhuizen - Young Irene/Marsha
Sven Tummeleer - Charles Pendleton III
Noortje Fassaert - Judy Cantrell
Cindy Belliot - Ella
Gino Emnes - Jim/Night Clubsinger
Anita Davis - Gospel Lady
Perry Dossett - Time Man
Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , , , ,

=================

gravatar for Ivan

Het orkest, de zang en de tapdans zijn in Bubbling allemaal puur live! Wel wordt het geheel versterkt. Vandaar dat het soms helderder uit de PA komt dan akoestisch…

Ivan - 12-02-’08 01:56


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.