Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: DANSLOG

25 December 2007

Druk met KERSTGALA

Kerst staat voor de deur en dat betekent dat heel Introdans zich klaar maakt voor het KERSTGALA. Van 22 tot en met 30 december laten we dit KERSTGALA zien in Zwolle, Arnhem en Apeldoorn. Wat het extra leuk en feestelijk maakt is dat we samen met de dansers van de “grote” groep, zoals wij het andere ensemble noemen, optreden. Dat komt normaal alleen aan het eind van het theaterseizoen voor, als we een END OF SEASON voorstelling in Arnhem hebben.
Tijdens dit gala danst Introdans Por Vos Muero van Nacho Duato. Persoonlijk vind ik dat een erg mooi ballet. Palimpsest en Scheidslijn, twee balletten van onze directeur algemene zaken Ton Wiggers worden ook gedanst. En natuurlijk mag een ballet van Hans van Manen niet ontbreken; Andante. Wij, het Ensemble voor de Jeugd dansen Sechs T ¤nze. Een van mijn favoriete balletten van niemand minder dan Jiri Kylian!

Stukje balletkennis
Graag wil ik jullie iets meer over dit beroemde ballet vertellen. Sechs T ¤nze gecreëerd door Jir ­ Kyli ¡n ging in première op 14 oktober 1986 in het Muziektheater te Amsterdam. Het werd gedanst door zijn eigen Nederlands Dans Theater. Het Muziektheater was net dat jaar geopend en was behalve voor voorstellingen van de huisgezelschappen, De Nederlandse Opera en Het Nationale Ballet, ook bestemd voor optredens van gastgezelschappen. Sechs T ¤nze verzorgde direct een knallend festijn. Kyli ¡n gebruikte de muziek van Mozarts Deutsche T ¤nze en die geniale en banale kanten van de componist zie je ook terug in de dans en bewegingen. Kyli ¡n stak de dansers in achttiende-eeuws ondergoed; kuitbroeken, rokken en dichtgeregen keurslijfjes. Het gelach in de zaal kon alleen verstikt worden door de wolken poeder die vanaf de pruikjes door de lucht stoven. Zoals de naam al doet vermoeden bestaat de in totaal ongeveer 12 minuten durende choreografie uit zes korte dansstukjes met tussendoor optredens van de ‘Megastars’; mannen en vrouwen achter grote rollende zwarte jurken.
Sechs T ¤nze is sindsdien gedanst door vele gezelschappen overal ter wereld, zoals bijvoorbeeld Batsheva Dance Company uit Israel, Deutsche Oper am Rein, Staats Opera Praag, Goteborg Ballet Zweden, Europa Danse Frankrijk, Bayerische Staatsoper, American Ballet Theatre USA.

Sechtanze (foto Hans Gerritsen)

Joepie, eerste cast!
Introdans Ensemble voor de Jeugd heeft het ballet sinds 23 oktober 2004 op het programma. Destijds zat ik in mijn tweede contract jaar. Met mijn toenmalige collega's hadden we al meerdere malen met veel lol de video van het stuk bekeken en waren razend enthousiast en nieuwsgierig naar het stuk en natuurlijk wie het zou gaan dansen, want ja:12 dansers in de groep en 8 in het ballet... Tot mijn grote geluk werd ik eerste cast en kreeg ik ook nog eens een grote rol toebedeel!! Tijdens de repetitieperiode is de moed me regelmatig in de balletschoenen gezonken. Het ziet er altijd zo makkelijk en vlotjes uit, maar als je het dan zelf moet doen, pff. Die honderden correcties elke keer, de precisie van passen, timing, muzikaliteit die zeker in dit ballet zo belangrijk zijn omdat het allemaal super snelle bewegingen zijn. Nou, het heeft wel zeker 2 maanden geduurd voordat onze repetitor tevreden was.

Altijd heb ik het met Rusty gedanst, en we waren na tweeënhalf jaar zo op elkaar ingespeeld dat het wel even wennen is met een nieuwe partner. Elke keer als je dan verwacht dat hij zus of zo doet is het nu iets anders en moet ik veel dingen uit mijn “systeem” halen en opnieuw erin zetten zeg maar. Dit jaar met mijn 10 nieuwe collega's is het hele ballet opnieuw gecast en weer waren er de tranen van de dansers die er niet inzaten... Ook hebben we door alle drukte en de vele balletten dit keer geen 2 maanden maar een kleine 4 weken om te repeteren. Deze week is de laatste week en zaterdag de 22e de première al! Bij deze dus echt een groot applaus en respect voor alle dansers en repetitor Iris, die het stuk ook nog niet zo goed kende, want het is gelukt!! Nu nog de puntjes op de i en we are ready to go!!

TOITOITOI en veel plezier allemaal!!
Fijne feestdagen,
Karin


Introdans - website

Meer logjes van Karin lezen? Ga naar Cultuurpodium Backstage. Als je daar op Karin's foto klikt kun je meer artikelen over haar belevenissen lezen.
=================

gravatar for lianne

Extra: Nog enkele kaarten verkrijgbaar in Apeldoorn op 30-12, voor de rest is KERSTGALA zo goed als uitverkocht!
Veel succes Karin en daarna: geniet van een hele fijne winterweek vrij tot en met 6 januari!

lianne (E-mail ) (URL) - 28-12-’07 14:22


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.