Onderwerp: FESTIVAL, DE PARADE
22 December 2007
Lang tafelen ligt bij de Winterparade op de loer
Door Richard van de Crommert met foto's van Mieke Kreunen (klik voor vergroting)
Niks geen mooi weer zoals bij De Parade. En niks geen rosé op een zomerse avond… Door guur weer en koude wind moesten de bezoekers van de première-avond van de Winterparade. In Amsterdam sneeuwde het afgelopen donderdag, maar de barre tocht naar de Gashouder in het Westerpark naar de vernieuwde Winterparade bleek de moeite waard.
Een paar jaar hebben de Amsterdammers het zonder Winterparade moeten doen. Maar die Winterparade-loze jaren zijn bij binnenkomst in de Gashouder direct vergeten, al is de rij bij de garderobe te lang en zijn ze er niet op berekend dat mensen ook tassen willen achterlaten. “Een paar jaar hadden we onvoldoende budget om de Winterparade te organiseren door slecht renderende Paradezomers”, legt Parade-directeur Terts Brinkhoff uit. “Daarna werd er asbest in de Gashouder aangetroffen. Pas nu kan het dus weer.”
De première-avond begon met Brinkhoff die als accordeonist samen met Felix Strategier een paar onmiskenbare tranentrekkers ten tonele bracht. De stemming zit er daardoor direct goed in. In het midden van de Gashouder is de bar te vinden en daar is het even schrikken geblazen voor de niet-alcohol-drinkende medemens. Een glas bier van 0,3 liter van sponsor Brand kost er 2,20 euro, een alleszins redelijke prijs. Maar een glas (goedkopere) frisdrank in een Sourcy-glas van nog geen 0,15 liter inhoud kost 2 euro. En daarmee plaatst de Parade zich buiten de werkelijkheid. Oké, ook wij begrijpen dat de Winterparade geld moet verdienen met zijn drankomzet, maar dan moeten de prijzen wel in evenwicht zijn. Dus Parade-uitbaters: maak op zijn minst de glazen even groot.
Tegen de wand vinden de optredens plaats in stulpjes die in de verte wat weghebben van een chaletjes. Ik geef toe: daar is wat inlevingsvermogen voor nodig. Wat er allemaal op het programma staat, is nauwelijks te vertellen want de her en der verspreide programmafolder zit vol doorkijkgaten. Dat is overigens wel weer handig om je overbuurvrouw of “man te bespieden.
In één van de theatertjes is het Dieronvriendelijk Circus vam Pieter Post te zien. De voorstelling wordt opgevoerd door vier mannen die we eerder hebben gezien in een paar creatieve optredens. Maar met het Dieronvriendelijk Circus slaan ze de plank mis. Het showtje van pakweg twintig minuten strandt in meligheid.
Leuker is de voorstelling Mensenwensen met een wel heel blije Maroeska Hamer en een verleidelijk het publiek in kijkende Wouter Zweers. In een sneeuwlandschap wordt een ode gebracht aan het genieten van kleine dingen. Van hun uitvoering van de tekst van Sanne Vogel word iedereen eventjes een beetje gelukkig.
Midden in de piste van de Parade is een rijdende vleugel te vinden waarop klassieke miniconcerten worden gegeven. Met een koptelefoon is iedereen oorgetuige. Ook dat is een leuke vondst.
Voor degenen die een paar optredens willen zien, is haast geboden, want aan het eten wordt veel zorg besteed. De kans dat je te lang tafelt is levensgroot. Dat is jammer omdat er verder veel leuks te beleven is. Om tien uur is het over met de voorstellingen en neemt de band de regie over. En hoe leuk de band ook is… voor andere dingen is dan geen plaats meer in de Gashouder… De vaste Parade-muzikanten, zoals Pierre van Duyl, Lucretia van der Vloot, Eddy B. Wahr, Ellen ten Damme en De Levende Jukebox hebben een bepalende rol in het Big Ball Bounce Orchestra. Het zorgt voor een gemoedelijke afsluiting van een mooie avond.
De goede keukens behoren inderdaad tot de zorgen van directeur Terts Brinkhoff. “Het eten is te goed”, klaagt hij bijna. “Het zou voor de Paradesfeer beter zijn als er een soort daghap werd geserveerd, want je ziet mensen nu te lang tafelen. Daardoor krijgen de artiesten te weinig aandacht.” Veel kan hij er echter niet aan doen. “De twee restaurants staan hier voor eigen risico. Ik kan ze het dus niet kwalijk nemen dat ze hun best doen om iedereen zo lang mogelijk bij zich te houden met prachtige gerechten.”
Misschien is het een idee om de optredens van artiesten tot later op de avond te laten plaatsvinden, want niet alleen de artiesten in de keuken, maar ook de artiesten op het podium verdienen alle aandacht van het publiek. Ook zouden de optredende artiesten wat parade moeten maken, zoals dat heet; dat ze langs de tafels moeten maken om mensen naar hun voorstellingen te lokken. Want door de huidige formule van de Winterparade, een toegangsprijs van 35 euro met gratis entree tot alle voorstellingen, maakt de optredende artiesten misschien ook wat lui in het trekken van publiek. Van een gevecht om aandacht tussen restaurants en artiesten is nu helaas geen sprake.
De Winterparade is nog te zien tot en met 31 december met ondermeer de kerststal van Fokke en Sukke, View-o-rama, Het Houten Paard, SPACE en de Lumalavi Kerststal van PIPS:lab.
Winterparade - website