Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: MUSICAL

20 December 2007

Ruth Jacott is een onvergetelijke Billie Holiday

Billie Holiday (foto Roy Beusker) Billie Holiday (foto Roy Beusker) Billie Holiday (foto Roy Beusker)
Door Mieke Kreunen met foto's van Roy Beusker en Mieke Kreunen (klik voor vergroting)

In het interview dat ik bij de perspresentatie met Ruth Jacott had vertelde ze me hoe het verhaal van Billie Holiday haar had geraakt tijdens de repetities voor deze nieuwe musical. Hoe ze gegrepen werd door de tragiek van de vrouw die zoveel relaties had maar eigenlijk alleen maar gelukkig was als ze kon zingen met de jongens. Afgelopen maandag vond in de Leidsche Schouwburg de première plaats van Billie Holiday, een intieme setting voor een aangrijpend verhaal.

Als de lichten op het sober verlichte podium aan gaan zien we Billie Holiday laveloos de platenstudio binnen strompelen en verdwaasd knipperen naar het licht terwijl ze probeert het muziekblad te doorgronden waarvan ze het nummer moet gaan inzingen voor haar volgende album. Een aantal opnamepogingen mislukken maar dan herneemt ze zich en zingt foutloos, loepzuiver en ontroerend mooi het nummer Don' Worry 'Bout Me. Ze is dronken en ziek dus zakt vervolgens in elkaar op de studiovloer. In het ziekenhuis waar Billie cold turkey moet afkicken zingt ze schokkend van ellende in het bed 'Just One More Change' en er is kippenvel. De zintuigen van het publiek staan op scherp want hier is iets heels bijzonders aan het gebeuren. In de uren die volgen beleven we het èchte verhaal van Billie Holiday zoals ze dat zelf vertelt, hier en daar aangevuld door toelichting of aanvullende tekst van de biograaf die het optekent. "Wil je weten wat mijn laatste woorden zijn?", vraagt ze aan de biograaf, en zonder te wachten op het antwoord roept ze: "Fuck you!"

Een trotse Peter de Baan kijkt toe hoe Ruth Jacott haar applaus krijgt Cast, creatives en producenten De vier acteurs

Het leven was hard voor Billie Holiday die zo'n beetje alle ellende meemaakte die je je maar kon denken. Haar moeder is pas dertien jaar als ze Billie krijgt en haar vader, een jazzmuzikant, heeft de benen heeft genomen. Alleen thuis wordt ze verkracht door de buurman, later in het kindertehuis is de gedwongen sex aan de orde van de dag. Ondanks haar ellendige leven valt Billie op vanwege haar zangtalent dat zorgt voor een groeiende schare bewonderaars. De ene relatie na de andere strandt en al haar minnaars en minnaressen verlaten haar. Hoe schijnbaar onbewogen ze daar ook onder blijft, het sterven van haar vader en later van haar moeder heeft een enorme impact op haar. Billie vertelt haar biograaf dat ze haar moeder eigenlijk niet kende. "Ze was ook een eend die per ongeluk een zwaan baarde", is dan zijn commentaar.

Billie grijpt steeds vaker naar drank en drugs en komt in de gevangenis terecht. Ze probeert terug te komen maar kan de neerwaartse spiraal niet keren. En zoals één van haar minnaars zo ze treffend verwoord: "Ze zat dan wel met haar strot in de blanke bovenwereld maar ze was en ze bleef een zwarte vrouw met een ellendig leven". Ze wordt ziek en sterft in 1959.

Ruth Jacott vertolkt Billie Holiday op een aangrijpende wijze. Ze is echt in de huid van de gekwelde zangeres gekropen en heeft er 'haar' Billie gevonden, een authentieke en ontroerende Billie die ze op onvergetelijke wijze vertolkt. In de songs doet ze dat op een prachtige ingetogen manier met veel aandacht voor de betekenis van de teksten in het verhaal dat Billie vertelt. De zangeres Ruth Jacott heeft er meer diepte en reliëf door gekregen maar ook de actrice Ruth Jacott laat zich van haar kwetsbaarste kant zien en raakt het publiek daarmee in het hart. Haar emoties zijn voelbaar en haar tranen echt. En ook die van ons.
Een compliment is ook absoluut op zijn plaats voor de andere acteurs op het toneel: Samora Bergtop neemt alle vrouwenrollen voor haar rekening, Edwin Jonker en Casper Gimbrère vertolken de mannenrollen. Het vijfkoppige orkest speelt heerlijke live jazz en figureert ook als dat nodig is. Maar zonder de anderen tekort te willen doen is Ruth Jacott de onbetwiste ster van deze voorstelling.

Ruth Jacott en Samora Bergtop cast en band de vijf musici

Pieter van de Waterbeemd maakte het prachtige script dat in - tegenstelling tot de eerdere 'diva-musicals' van V&V Entertainment - geheel nieuw geschreven werd en Peter de Baan regisseerde de voorstelling. Dit creative duo is buitengewoon goed op elkaar ingespeeld en werkte al regelmatig samen maar hebben dit keer echt een juweeltje gecreëerd. Het was dan ook een buitengewoon trotse Peter de Baan die Ruth Jacott even helemaal alleen in de schijnwerpers trok om haar applaus in ontvangst te nemen.

Met bescheiden middelen, een minimaal decor, een onverslaanbaar creatief team en voortreffelijke cast maakten producenten Albert Verlinde en Roel Vente één van de beste musicals die ik ooit zag. Billie Holiday kan mij betreft linea recta door voor minimaal twee musicalawards (beste kleine musical en beste vrouwelijke hoofdrol) bij het volgende gala.

Billie Holiday is in (ieder geval) tot april volgend jaar te zien door het hele land. Meer informatie is te vinden op de website.

Billie Holiday - website

Cast
Ruth Jacott, Edwin Jonker, Samora Bergtop, Casper Gimbrère

Band
Glenn Gaddum - Muzikaal leider/ arrangeur/piano
Dick Vennik - Saxofoon
Harm Wijntjes - Bassist
Adir Kochavi - Trompet/bugel
Eddy Veldman - Drum

Peter de Baan - Regie
Pieter van de Waterbeemd - Script
Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , , ,

=================

gravatar for e.jongkoen

hoe kan ik deze recensie rijmen met de (zeer kritische)recensie van Marinus de Graaf op musicalfan.net

e.jongkoen (E-mail ) - 15-01-’08 15:15

gravatar for Mieke Kreunen

@ E. Jongkoen: De beste manier om er uit te komen is om de voorstelling zelf te gaan bekijken. De zeer verschillende kijk van twee recensenten valt niet te rijmen. Misschien is het een kwestie van smaak, wie weet. Ook kunt u er nog eens wat meer recensies op naslaan (die voor het overgrote deel buitengewoon lovend zijn trouwens).

Mieke Kreunen - 16-01-’08 10:14

gravatar for Gerry

Ruth Jacott stijgt tot ongekende hoogte! Je vergeet wie ze is…ze IS Billie holiday! De rest van de cast was ook super, multi getalenteerd. Met minimale middelen wordt een geweldige sfeer gecreerd op het podium, maar je wordt onmiddelijk in het verhaal gezogen. Het laatste compliment is voor de band die zelfs nadat de voorstelling was beeindigd nog even lekker wat speelde voor het publiek. Heb nog nooit een theaterzaal zo prettig verlaten!

Gerry - 09-02-’08 08:13


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.