Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: DANS

4 December 2007

Anouk van Dijk DC & Beijing Modern Dance Company met Women of the world

Women of the world Women of the world Women of the world
Door Rina Sanders met foto's van Jerry Remkes
Gezien op 30 november 2007 in de Rotterdamse Schouwburg

Na decennia met alleen folkloredans en klassiek ballet is in China de afgelopen vijftien jaar in razend tempo een eigentijdse dansscene van belang ontstaan, met de steden Beijing en Guangdong als voornaamste centra. Beijing Modern Dance Company is uitgegroeid tot een van de bekendste gezelschappen van het enorme land. De groep verweeft de grote rijkdom aan Chinese danstradities met moderne dans.

De ‘Women of the world’ zijn de choreografen Yanjinzi Gao en Anouk van Dijk, die dit dubbelprogramma maken. Een Chinese en een Nederlandse, afkomstig uit volstrekt verschillende achtergronden en culturen, maar met een gedeelde passie: dans. ‘Women of the world’ is een verrassend programma, waarin oost en west elkaar de hand schudden. Chinese dansers bewegen vanuit het centrum van hun lichaam. Ze vervullen op die manier de wereld die zij in zich dragen. Dit staat in contrast met de gebruikelijke opvattingen in het westen. Hier hammeren we juist op het bewustzijn van de vloer vloer onder de voeten en de grootte van de omliggende ruimte. Dit is een van de vele verschillen tussen de choreografie ‘Bliss’ van Anouk van Dijk en ‘Offering’ van Yanjinzi Gao.

Tijdens de inleiding vertelt Anouk van Dijk over de twee maanden dat ze in Beijing woonde.
‘Bliss’ staat voor het gevoel dat Beijng haar destijds gaf; de vervuiling, drukte en de vieze lucht. De dansers vertelden haar dat de luchtvervuiling went en dat je het pas voelt als je de stad uit bent. Ook het toezicht op straat ervaarde Anouk van Dijk als zeer kenmerkend voor Beijing. ‘Het voelde niet gevaarlijk, maar je werd wel bekeken.’ ‘Het is iets wat aan je trekt’. Na dit gehoord te hebben is het duidelijk waar de bewegingen in het stuk ‘Bliss’ vandaan komen. De dansers kijken voordurend omhoog, alsof er iets boven ze hangt. Ze bewegen vanuit hun romp met slappe armen die volgen. De mooie losse kostuums volgen deze bewegingen en accentueren ze. De gevoeligheid zit hem meer in de bewegingen van de groep als geheel, dan in die afzonderlijke dansers. De verstikking is duidelijk te zien.

Yanjinzi Gao heeft elementen uit het Boeddhisme, Taoïsme en Confucianisme verwerkt in haar choreografie ‘Offering’. Deze mix van Chinese filosofieën is zelfs voor de niet-kenner voelbaar. Contrasten tussen man en vrouw, het stromen van water en het opvangen ervan zijn enkele elementen. De choreografie wordt gedanst op muziek van FM3. We horen een dominante hoge zangstem en een ritmische trommel. De bewegingen zijn vooral heel erg langzaam, wat niet onverwachts is voor een Aziatisch stuk. Voor een westers publiek duurt deze choreografie van 55 minuten echter te lang. Dit is te merken aan de lichte onrust in de zaal.

‘Women of de world’ laat dans zien vanuit twee totaal verschillende invalshoeken. De westerse interpretatie van dans heeft het Beijing Modern Dance Center zich helemaal eigen gemaakt. Beide stukken zitten vol symboliek en enige kennis daarvan zorgt ervoor dat het publiek zich beter kan inleven in de danstaal. Zonder deze ontstaanskennis is er risico dat de betekenis van de stukken niet overkomt. Wat rest zijn mooie bewegingen met een Westerse en Aziatische oorsprong, die zeer de moeite waard zijn om naar te kijken, maar die ook enig geduld eisen van het publiek.

Anouk van Dijk DC - website
Gebruikte Tags: , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.