Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: MUSICAL, JEUGD

29 November 2007

Assepoester, de ultieme familievoorstelling

Do als Assepoester (foto Roy Beusker) Het sprookjesachtige Efteling Theater De stieffamilie (foto Roy Beusker)
Door Mieke Kreunen met foto's van Roy Beusker en Mieke Kreunen (klik voor vergroting)

De meesten van ons zijn opgegroeid met de sprookjes van de gebroeders Grimm waaronder Assepoester. Veel kleine meisjes droomden ervan om ook een keertje een prinsesje te zijn, al was het maar voor een avond. Voor een aantal meisjes kwam die droom uit: zij waren eregasten op de première van de musical Assepoester afgelopen zaterdag in De Efteling compleet met gereserveerde VIP-plaatsen en echter prinsessenjurken.

Het Efteling Theater is natuurlijk dè lokatie bij uitstek om deze musical - een productie van V&V Entertainment gebaseerd op de TV-show van Richard Rodgers en Oscar Hammerstein uit 1957 - in een nieuwe Nederlandse versie op de planken te zetten. Ook de omgeving werkt mee om in de stemming te komen en op de premièreavond konden de gasten zelfs per koets voorrijden voor het sprookjestheater. De jonge prinsesjes mochten samen met de cast het applaus in ontvangst nemen En in de pauze waren er deze overheerlijke chocolade schoentjes gevuld met room De cast van Assepoester

Het verhaal wordt vlot verteld waarbij regisseur John Yost hier en daar wat extra accentjes aanbrengt. Zo is de Assepoester anno 2007 (Dominique Verschoor) wel ietsje bijdehanter dan die van Grimm en ook Prins Christiaan (Jaap Strijker) staat met een aardige dosis assertiviteit in het leven: hij wil zelf zijn ware uitzoeken en laat zich geen geliefde door de strot duwen. De hofmaarschalk (Barend van Zon) heeft het dan ook niet gemakkelijk om zowel de Prins als zijn ouders Koning Maximiliaan en Koningin Constantia (komische rollen van Koen Crucke en Melise de Winter) ter wille te zijn. In het huis van Assepoester zijn de stiefmoeder en -zusters absoluut meer kolderiek en grotesk dan onredelijk en naar en het fantastische spel van Esther Roord (als de stiefmoeder) en Marike Folles en Britt Lenting als dochters Medusa en Cilly zorgt voor menig schaterlach in de zaal.

Loeki Knol speelt een lekkere pittige goede fee, niet helemaal het type van 'u vraagt wij draaien' met een cool lichtje in haar kapsel. De kapsels zijn trouwen helemaal geweldig en het schitterende haar van de Koningin kan Koningin Beatrix wellicht inspireren om ook eens zo'n slakkenhuisvorm te proberen in h ¡ ¡r kapsel.

Een stralende Do Roel Vente van V&V Entertainment met Goede Fee Loeki Knol Cast en creatives

Alles ziet er trouwens prachtig uit in deze musicals: decors, kostuums en licht en het ene na het andere prachtige tableau komt voorbij. Het optreden van de muizen en andere dieren is prachtig opgelost met in het zwart gekleden poppenspelers. De ruimte in de zaal - en het feit dat het podium doorloopt in de zaal - wordt mooi benut door het ensemble door de zaal te laten dansen en sommige kleine scènes aan de zijkant van het podium te spelen. Erg leuk is de schoenenpasscène waarbij een soort catwalk-venster is gemaakt waarop een hele rij benen langs komt om het glazen muiltje te passen. Het is beslist een hoogtepunt in de show en de oh's en ah's weerklinken in de scène waarin de pompoenkoets met Assepoester zich, in een prachtige combinatie van projectie en fysieke performance, naar het bal spoedt.

Zangeres Do is een mooie Assepoester die in haar acteerwerk meer overtuigt dan in haar zang. Jaap Spijker is een langbenige charmante Prins maar wel een beetje een 'softy' in mijn ogen. Dat zijn echter details die het positieve gevoel bij deze productie niet beïnvloeden. Absolute uitblinkers waren - zonder daarmee anderen tekort te willen doen - Esther Roorda, Marike Folles en Britt Lenting (als de stiefmoeder en - zusters) en Barend van Zon als 'Schalkje'.

Assepoester en Prins Christiaan (foto Roy Beusker) Slotapplaus bij de première Assepoester, de Prins en de Goede Fee

Deze musical is een leuke familievoorstelling in een sprookjesachtige uitvoering waar veel aan te kijken valt maar toch met voldoende pit om ook als volwassenen aan het verhaal plezier te kunnen beleven. Een combinatie met een bezoek aan de Efteling is vanzelfsprekend ook mogelijk. Kijk voor de mogelijkheden op de website van de Efteling.

Assepoester - webpagina
Efteling - website

Cast
Do // Assepoester
Jaap Strijker// Prins
Loeki Knol// Goede Fee
Koen Crucke// Koning
Melise de Winter// Koningin
Esther Roord// Stiefmoeder
Marike Folles// Stiefzus
Britt Lenting// Stiefzus
Barend van Zon// Hofmaarschalk
e.a.

Creatives
Richard Rogers// Muziek
Oscar Hammerstein II// Verhaal en liedteksten
John Yost// Regie en choreografie
Ivo de Wijs// Vertaling en bewerking
Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.