Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: DANS, VERWACHT

23 November 2007

Visuele hoogstandjes bij BEELDSCHOON! van Introdans Ensemble voor de Jeugd

Repetities voor Tensile Involvement van Alwin Nikolaïs Repetities voor Tensile Involvement van Alwin Nikolaïs Repetities voor Tensile Involvement van Alwin Nikolaïs
Tekst en beeld van Mieke Kreunen (klik voor vergroting)

Het Arnhemse dansgezelschap Introdans heeft een speciaal Introdans Ensemble voor de Jeugd dat zich bezig houdt met voorstellingen voor een jong publiek. Zij presenteren een repertoire 'uit de schatkist van de dans' en speciaal voor het ensemble gemaakt werk. De voorstelling waarvoor op dit moment gerepeteerd wordt heeft als titel BEELDSCHOON! meegekregen, een titel die ongetwijfeld geïnspireerd is door het visuele spektakel dat te zien zal zijn. BEELDSCHOON! gaat op 23 februari 2008 in première.

In BEELDSCHOON! zullen werken te zien zijn van Alwin Nikolaïs, Daniël Ezralow, Jody Sperling, allen uit de Verenigde Staten, en van de Nederlandse choreografe Karin Post. Onlangs woonde ik een repetitie bij van één van de 'parels' uit het werk van Nikolaïs die voor BEELDSCHOON! glanzend worden opgepoetst door Introdans Ensemble voor de Jeugd. Tensile Involvement is een ballet waarbij de dansers vast zitten aan lange elastieken die ze meenemen in al hun bewegingen. Dat is zwaar werk voor de dansers die behoorlijk wat kracht moeten hebben om de sterke vering van de lange elastieken te weerstaan of juist te gebruiken. Natuurlijk worden handen en voeten gebruikt om de elastieken te bedwingen en het is dan ook niet gek dat de dansers zich ruimschoots hebben ingetaped met pleisters om de huid op hun handen en tussen de tenen te beschermen.

Repetities voor Tensile Involvement van Alwin Nikolaïs Repetities voor Tensile Involvement van Alwin Nikolaïs Repetities voor Tensile Involvement van Alwin Nikolaïs

Ik kwam ogen tekort bij deze repetitie waarbij vanzelfsprekend nog lang niet alles vlekkeloos verliep. Het kwam een paar keer voor dat iemand de grip op zijn of haar elastiek niet optimaal behouden kon en de beoogde beweging niet kon maken of de controle erover verloor. Alberto Del Saz, die het ballet met het gezelschap instudeert, vertelde de dansers niet te proberen 'het weer goed te krijgen' omdat zoiets meer opvalt dan een klein foutje maken. Een wijze theaterles die overigens niet alleen voor dansers geldt.

Bij dit artikel een paar foto's die ik maakte bij de repetitie. Door de reflectie in de spiegel (bedoeld voor de dansers om hun eigen houding en beweging te kunnen zien tijdens het repeteren) is het lijnenspel met de geometische lijnen ook nog eens dubbel te zien. Toch kun je je al een beetje voorstellen hoe beeldschoon het lijnenspel van dansers en elastieken straks gaat worden.

Om op de hoogte te blijven van het werk backstage aan BEELDSCHOON! kun je vanaf heden ook het DANSLOG lezen dat danseres Karin Lambrechtse schrijft in het kader van onze nieuwe rubriek CultuurPodium Backstage. Hier laten we professionals aan het woord over wat ze meemaken achter de schermen en daarna in de schijnwerpers op het podium. Later vandaag is het eerste bijdrage van Karin hier te lezen. Om op de hoogte te blijven van de artikelen op CultuurPodium Backstage ga direct naar de Backstage-pagina.

Introdans - website
BEELDSCHOON! - webpagina
Gebruikte Tags: , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.