Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: WERELDMUZIEK, POP-ROCK, MUZIEK, JAZZ

21 November 2007

Soul en dance domineren visueel sterke première 18e Night of the Proms

Donna Summer Il Novecento Roby Lakatos
Door Serge Julien met foto's van Night of the Proms (klik voor vergroting)
Gezien 15 november 2007 in Ahoy, Rotterdam


Alweer voor de 18e keer wordt het jaarlijks terugkerende muzikale feest The Night Of The Proms in de Rotterdamse Ahoy gehouden. Pop en klassiek ontmoeten elkaar tijdens een eigenzinnige, verrassende en overweldigende show die ook dit jaar weer wordt gepresenteerd door Carl Huybrechts.

Waren de voorgaande edities van The Night Of The Proms al indrukwekkend met het licht en setontwerp van Geert Vanhout, dit jaar springt het kolossale videoscherm achter het podium meteen in het oog waarop beelden te zien zijn van de verrichtingen op het podium maar ook geïntegreerde videobeelden wat het geheel nog levendiger maakt. Verantwoordelijken hiervoor zijn Jan Vereecke en Bjorn Tagemose. Een voorbeeld van dit staaltje creativiteit is het “duet” tussen Macy Gray en James Brown. Terwijl Macy Gray aan de linkerkant van het scherm live is te bewonderen, zien we aan de rechterkant de vorig jaar overleden Godfather of Soul opgenomen tijdens een van zijn laatste optredens op The Night Of The Proms in Antwerpen. Samen zingen ze Brown’s It’s A Man’s, Man’s, Man’s World. Het is niet de meest bevredigende versie maar het getuigt wel van creativiteit en het is absoluut leuk om naar te kijken. Het solo optreden van Gray scoort aanzienlijk beter waar ze met haar karakteristieke hese stemgeluid Sexual Revolution en I Try ten gehore brengt. Ondanks dat haar ster niet meer zo hoog is als ten tijde van haar eigenzinnige soul/R&B debuut “On How Life Is” overtuigt ze nog steeds getuige deze performance waarin ze lekker rondzwiert op het podium, haar stem prima naar voren komt en waarin de bijdrage van het orkest prima uitpakt. Minder geslaagd is het optreden van de tachtiger jaren partyband Kid Creole & The Coconuts. Afgelopen zomer imponeerde de extravagante Creole en zijn schaars geklede nieuwe generatie Coconuts op The Hague Jazz met een stampende funk set maar op Night of the Proms komt het minder sterk over, wellicht door het ontbreken van zijn eigen band. De bijdrage van het orkest kan daar helaas niets aan veranderen en blijkt ook in combinatie niet zo heel passend bij de luchtige latin funk van Creole die met Soul Pigeon en Annie hoe dan ook mensen aan het bewegen krijgt.

Natuurlijk ontbreekt ook dit jaar John Miles niet en dat betekent natuurlijk dat zijn monsterhit Music weer uit volle borst wordt meegezongen en dat alle Night of the Proms lichtjes weer aangaan. Tevens waagt hij zich aan een uitvoering van Santana’s Smooth die wel swingt maar iets achterblijft bij het origineel.

Fine Fleur Di-rect John Miles

Vele groten hebben door de loop der jaren op het Rotterdamse podium gestaan onder begeleiding van het Il Novecento symfonieorkest. Naast het feit dat Il Novicento onder leiding van Robert Groslot de hele avond de verschillende artiesten begeleid zijn ze ook zonder deze artiesten het luisteren meer dan waard. Daarbij mag ook het koor Fine Fleur dat bestaat uit jongeren die een specifieke zangopleiding genoten en muzikanten die graag en goed zingen niet worden vergeten. Van klassieke hoogtepunten als Sergei Prokofiev’s Romeo and Juliet tot muziek uit de film Schindler’s List tot Land Of Hope And Glory, het wordt allemaal met pracht gebracht.

De Haagse rockers van Di-rect pakken uit met prima uitvoeringen van Love Rollercoaster en Good Thing waarmee nog maar een keer duidelijk wordt dat de muziek van de rockers prima tot hun recht komt in een grote zaal en dat aanvulling van een orkest tot interessante wendingen lijdt.

Een van de hoogtepunten van de avond is het aandeel van meesterviolist Roby Lakatos. Hij is niet direct in een hokje te plaatsen. Het gaat van klassiek naar zigeunerelementen naar vleugjes jazz daarbij een enorme virtuositeit tonend op het instrument. Plezierig om naar te luisteren en boeiend om naar te kijken.

Lekkerder kan het spektakel niet worden afgesloten met het optreden van disco diva Donna Summer. Met een uitstekend uitgevoerd MacArthur Park heeft de in een witte glitterjurk geklede zangeres het publiek snel in om haar vinger gewikkeld en wordt de avond naar een nostalgisch en dansend hoogtepunt gebracht. Bad Girls en Hot Stuff gaan erin als koek en La Summer blijkt nog opvallend goed bij stem na al die jaren. Met het lekkere lome State Of Independance doen alle artiesten nog een keer mee met Summer en wordt een fijne editie van The Night Of The Proms met een opvallend hoog disco dance gehalte afgesloten.

De kaarten voor de 19e editie van The Night Of The Proms zijn inmiddels in de verkoop gegaan. Het zal dan ook de eerste keer zijn dat naast het podium van Ahoy ook een show zal plaatsvinden in het Arnhemse Gelredome.

Night of the Proms - website
Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.