Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: JAZZ, KLASSIEKE MUZIEK, WERELDMUZIEK

20 November 2007

Shai'rana speelt voor diverse parochies

Shai'rana speelt voor diverse parochies Raj Mohan en Denise Jannah Raj Mohan, Denise Jannah en Anthony Heidweiller
Tekst en beeld van Mieke Kreunen (klik voor vergroting)

Drie zangers, alledrie met een Surinaamse achtergrond, communiceren muzikaal met elkaar en proberen waar ze elkaar, ieder afkomstig uit zijn eigen muziektraditie, kunnen 'ont-moeten'. Raj Mohan, Denise Jannah en Anthony Heidweiller spelen samen met literair muziekensemble Shai'rana voor diverse parochies en zo heet meteen hun programma.

In dit programma - dat een bescheiden tournee doet langs kleine podia en (voormalige) godshuizen - worden gedichten en spirituele teksten als uitgangspunt gekozen. De teksten zijn deels vertaald naar het Hindi (door Raj Mohan) en bij het componeren zijn Indiase raga's toegepast terwijl in de improvisaties cross-overs worden gemaakt met jazz en westerse klassieke muziek. Dat dit tot een indrukwekkend concert leidt is bijna onvermijdelijk maar moet eigenlijk aan den lijve worden ervaren. Wij woonden het concert bij in Podium Mozaïek te Amsterdam waar het werd gepresenteerd in het kader van het Different Vibes programma. Different Vibes is een culturele ontdekkingsreis en biedt een mix van traditionele en vernieuwende wereldmuziek vooraf gegaan door een inloopprogramma in de theaterzaal (bijvoorbeeld een korte film of door de optredende artiest geselecteerde muziek). Vooraf kunnen de bezoekers aanschuiven bij het Diner Culturel: een bijzondere maaltijd, waarbij een gast wordt uitgenodigd die tijdens het eten vertelt over de achtergronden van de artiest, het land en de cultuur of het genre.

Shai'rana speelt voor diverse parochies Shai'rana speelt voor diverse parochies Shai'rana speelt voor diverse parochies

Tijdens de overheerlijke maaltijd die wij voorgeschoteld kregen kwamen Raj Mohan, Denise Jannah en Anthony Heidweiller aan het woord over hun muziek, de beperkingen van het labelen van genres en de cirkels van energie die ontstaan tijdens de optredens. Op de vraag hoe de drie in de voorbereiding van dit programma te werk zijn gegaan antwoordde Raj Mohan: "Als zij zingen, dan wil mijn ziel antwoorden", en dat kleine zinnetje geeft in een notendop weer wat er in dit concert gebeurt: ontmoeting van zielen die zich manifesteert in de muziek.

Voor het repertoire is geput uit werk van alelrlei dichters waaronder Rutger Kopland, Vasalis, Jan Hanlo, Nazim Hikmet en Rabindranath Tagore maar ook uit spirituele teksten. In de duetten die werden gezongen werd een bepaald thema gekozen dat door twee zangers werd uitgewerkt. Dat waren wat mij betreft ook absoluut de hoogtepunten uit dit bijzondere programma. Bijvoorbeeld het duet Nisasa | Summertime door Raj Mohan en Denise Jannah of Cantar del Alma | Yeh kya van Anthony Heidweiller en Raj Mohan. Ook de nummers waarbij de drie zangers samen zochten naar het punt waarop zij samen konden komen waren kippenvelmomenten. Overigens wil ik daarmee niet zeggen dat de nummers die door de zangers afzonderlijk werden vertolkt, niet de moeite waard zouden zijn, het tegendeel is waar. Dit concert bestaat eigenlijk uit een aaneenschakeling van hoogtepunten waarbij het publiek zich vanaf het eerste ogenblik voelt opgenomen in de energie die de zangers met elkaar delen op het podium. Het was werkelijk genieten!

Shai'rana speelt voor diverse parochies Shai'rana speelt voor diverse parochies Het diner culturel vooraf

Wat jammer dat dit bijzondere programma maar een paar keer te zien is. Het is te hopen dat de korte tournee nog een vervolg zal krijgen op een later moment en dat deze muzikale ontmoeting ook op CD zal worden vastgelegd (al blijf ik er een voorstander van om het in levende lijve te ervaren). Het concert eindigt - net als ik nu - met een gedicht van de Surinaams dichter Shriniv ¡si.

Laat ons
Laat ons
langzaam
eenvoudig
wijs
grijs worden
buiten
erkennen
toegeven
het leven,
nieuw in het gezicht

Podium Mozaiek - website
Shai'rana - website
Denise Jannah - website

Shai'rana
Raj Mohan - zang en composities
Mark Lotz - fluiten
Tammo Heikens - gitaar
Suresh Sardjoe - tabla
Melanie Tangkau - contrabas

Gasten:
Denise Jannah - zang
Anthony Heidweiller - zang
Gebruikte Tags: , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.