Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: DANS

8 November 2007

Hans van Manen Festival Tournee

Metaforen (foto Angela Sterling) Black Cake (foto Sandre Peerenboom) Dreaming about you (foto Angela Sterling)
Door Rina Sanders met foto's van Angela Sterling en Sandra Peerenboom (klik
voor vergroting). Gezien op 5 november 2007 in de Rotterdamse Schouwburg


Het Nationale Ballet is op tournee met een selectie van de balletten uit het Hans van Manen Festival. De voorstellingen laten vier choreografieën zien; Metaforen (1965), de pas de deux Dreaming About You (2006), Adagio Hammerklavier (1973) en Black Cake (1989).

We zien in deze choreografieën steeds de zo herkenbare combinatie van strakke en speelse bewegingen. Hans van Manen is wel de 'Mondriaan van de dans' genoemd, door het heldere lijnenspel in zijn balletten. Zonder veel poespoes en geborduurde randjes. Jir ­ Kyli ¡n noemde hem eens 'meester in de eenvoud'.

Metaforen is een spel van symmetrie. Mannen en vrouwen spiegelen elkaar strak en op de maat van de muziek. Strenge blikken en elkaar aanvullende bewegingen versterken dit beeld. Ze dansen gezamenlijk en vloeiend, af en toe vurig. Twee lichamen lijken soms één, doordat beide dansers ieder één been een andere kant uit strekken. Een grapje dat vaker te zien is op deze avond. Eigenzinnig is de pas-de-deux van twee mannelijke dansers. In voorstellingen zie je eigenlijk nooit dat één man een andere man lift. Dreaming About You is Van Manens jongste choreografie; een speelse en verrassende pas de deux, gemaakt ter gelegenheid van het Erasmus Festival 2006. Een man en een vrouw hebben glimmende strakke pakken aan. Ze zien er flitsend uit in het fel blauw en in het goud. In hun bewegingen zit heel veel ritme, soms meer dan in de muziek. De dans heeft een klassieke basis, maar zit vol met moderne uitspattingen. Als de piano van Andriessen wordt opgevolgd door de klanken van Prince laten ze de klassieke bewegingen nog meer los, het wordt een swingend geheel. In het begin is de man leidend en houdt hij haar in balans, maar zij neemt die leiding over. Ze houden elkaar goed bezig.

In de klassieker Adagio Hammerklavier onderzoekt Van Manen hóe langzaam een beweging zijn kan. We zien een ballet vol beheerste emoties, ondersteund door ingetogen pianomuziek van Beethoven. De combinatie van deze muziek met het beeld van de aftastende dansers is bijzonder mooi. De dansers kijken steeds naar vloer. Hoe gevoeliger de muziek, hoe strakker de bewegingen. Op de meer spannende muzikale momenten zien we plots geflexte voeten en maffe pasjes. Het is moeilijk om te plaatsen over wie het gaat en wat ze doen. Het is vooral een gevoelig en verfijnd stuk.

Bij de start van Black Cake zien we sjiek uitgedoste feestgangers die zich opmaken voor de avond.
Dit feestballet is in 1989 gemaakt voor het dertig-jarig jubileum van het Nederlands Dans Theater. Het is een luchtig ballet met een snuifje sarcasme op het thema 'feest'. Lachende gezichten en vrolijke, zoete muziek die aan Walt Disney doet denken. De feestparen zijn eerst onderling afstandelijk en arrogant. Iedereen drinkt champagne, uit mooi beschenen en daardoor fel fonkelende glazen. De drank geeft de sfeer een nieuwe wending. De dorstige feestgangers laten zich nu van hun waggelende kant zien en willen meer! De dans eindigt met een toost.

Een avond uit de tournee van het Hans van Manen Festival laat goed het typische van deze choreograaf zien. De combinatie van strakke lijnen en humor komt in elke dans terug. Afwijken van en terugkomen bij de klassieke bewegen houdt het publiek bij de les. Een mooie avond voor moderne en klassieke dansliefhebbers van alle leeftijden!

Live begeleiding door Holland Symfonia o.l.v. Dieter Rossberg

Het Nationale Ballet - website
Gebruikte Tags: , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.