Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: DANS

24 Oktober 2007

Double Bill - de kunst van het coveren

Situations (foto Jerry Remkes) Situations (foto Jerry Remkes) Situations (foto Jerry Remkes)
Door Rina Sanders met foto's van Jerry Remkes en Deen van Meer
Klik foto's voor vergroting. Gezien op 20 oktober 2007


In het Cover project van de Nederlandse Dansdagen baseren vier jonge makers hun werk op bestaande choreografieën. In het Amsterdamse Frascati theater is het resultaat van Anouk van Dijk DC en van Leine & Roebana te zien.

Situations - Anouk van Dijk DC
Anouk van Dijk laat situaties zien van agressief, seksueel en grensoverschrijdend gedrag anno 2007. Een voorstelling die zich in het heden afspeelt, maar waar de geest van het verleden voelbaar aanwezig is. Het decor is de originele kamer van 'Situation' uit 1970 van Hans van Manen. De stem die we horen tijdens de voorstelling doet real-time verslag van Hans van Manen's origineel.
'Situation' van Hans van Manen maakte destijds veel los. Het stuk overschreed de grens van wat je op toneel zou mogen tonen, zeker vanuit de ogen van het toen nog zeer klassiek georiënteerde publiek. 'Situations' van Anouk van Dijk is een zoektocht naar de hedendaagse grensoverschrijding. Het lukt Anouk van Dijk absoluut om gevoelens van walging en verwondering om te roepen. De vraag is echter hoe je in 2007 nog een grens kunt overschrijden door te verwijzen naar seks, geweld of oorlog. 'Situations' blijft in die zin steeds zoeken en de missie om het grensoverschrijdende te tonen is niet helemaal geslaagd. Het stuk bestaat uit veel losse elementen en blijft door de afwisseling boeien. Hiermee zegt Anouk van Dijk wellicht iets over de huidige tijd. Ook heeft humor de ruimte; zo beschrijft de voice-over niet altijd de dingen die we zien, wat tot verrassingen leidt.
'Situations' maakt absoluut wat los bij de toeschouwers. Afgezien van de grote overdaad aan seksuele verbeeldingen is de voorstelling boeiend om naar te blijven kijken.
Voor en na de voorstelling zien we projecties van het originele stuk van Hans van Manen. De mogelijkheid om goed de vergelijking met het hedendaagse stuk te maken is een interessante extra dimensie. De ontwikkelingen binnen de dans en de wereld in 25 jaar zijn duidelijk waarneembaar.

Footnote1 (foto Deen van Meer) Footnote1 (foto Deen van Meer) Footnote1 (foto Deen van Meer)

GootNote1 - Leine & Roebana
Leine&Roebana gingen aan de slag met werk van Ton Lutgerink en Amy Gale. Zij maakten eerder de stukken 'Let's start a magazine' (1981) en 'Midnight mail bij Amy Gale' (1982).
Het jonge choreografenduo verleidden de makers en dansers Ton Lutgerink en Amy Gale om op het toneel te gaan staan. Dit doen performers samen met hun eigen dansers Tim Persent en Heather Ware. De conceptuele invulling van deze coverversie maakt 'footNote1' bijzonder en uniek. De link naar het verleden is knap verwerven in de interactie tussen de vier dansers, hun teksten en gezamenlijke bewegingen.
Tijdens de hele voorstelling is een creatief spel te zien van schaduwen en opvolgen. Onderling contact is heel speels en met veel mimiek ingevuld. Dit alles vindt plaats op het originele drukke gronddoek en een opnieuw ontworpen fel gekleurd achterdoek. Het decor en verschillende rekwisieten zijn luchtig meegenomen in de choreografie.
Zonder bekend te zijn met de originele stukken is het moeilijk om een verband te leggen met het verleden. 'FootNote1' maakt dan ook geen vergelijking met het verleden. Het is gewoon een geheel nieuwe voorstelling met een frisse mix van toen en vooral nu.

Leine & Roebana - website
Anouk van Dijk DC - website
Gebruikte Tags: , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.