Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: DANS

11 Oktober 2007

Waveland

Waveland Waveland Waveland
Door Rina Sanders met foto's van Scapino (klik voor vergroting)
Première gezien in de Rotterdamse Schouwburg op 4 oktober 2007-10-06


In Waveland vertolken 20 dansers van het Scapinoballet de ontboezemingen van de choreografen Ed Wubbe, Marco Goecke en Georg Reischl.

In afwachting van de voorstelling, in de hal van de schouwburg, maakt het publiek gelijk kennis met de setting van de eerste voorstelling ‘Geraum’ van Georg Reischl. We zien de dansers bewegen en praten tussen tafels, stoelen en ander meubilair. De bewegingen zijn vooral met gebogen armen en open handen. Ze communiceren onderling en direct met de toeschouwers. Het is niet duidelijk waar het over gaat, maar het valt op dat iedere individuele danser zijn eigen ding doet. Een dynamisch geheel. Het eerste stuk in de zaal ‘Geraum’ wordt gedanst door dezelfde groep. Doordat je eerst de dansers van dichtbij heb kunnen zien is het net of je ze al een beetje kent. Vanuit de grote zaal lijken de dansers op het vrij afstandelijke podium extra zichtbaar en je krijgt er meer gevoel bij. In ‘Geraum’ zien we verschillende groepjes bewegen over een groot wit vierkant. Achtergrond is een lang wit doek. Het geheel is vrij onrustig door de continue wisselingen en de live gesproken losse teksten. Accent lig op de bewegingen van de groep, de contouren van het geheel zijn mooi om naar te kijken. Ondanks de wisselingen van koud en warm licht komt het stuk vrij kil over. Dit wordt versterkt door een fris briesje vanachter het witte doek. ‘Quartet’ is het tweede stuk, een choreografie van Ed Wubbe. ‘Quartet’ wordt gedanst door twee mannen en twee vrouwen. Het viertal laat elkaar niet los. Er is steeds een afwisseling van verschillende duetten en trio’s. Emotionele spanning van liefde en aversie is voelbaar. Deze spanning wordt versterkt door de elektronische muziek. Spannend is ook het decor van Pamela Homoet. Een reusachtige schuine wand die de dansers relatief klein en kwetsbaar maakt.

‘Bravo Charlie’ van Marco Goecke is het derde en laatste deel. We zien een mysterieus sprookjesachtig beeld. De belichting zorgt voor grote contrasten op de lichamen waardoor de spieren goed te zien zijn. Dit accent is een van de weinige goed herkenbare elementen van het menselijke lichaam. De broeken met veertjes, geluiden en houdingen werken vervreemdend en brengen soms gegniffel teweeg bij het publiek. Het bijzondere beeld op het podium is sterk bepalend voor deze choreografie en intrigeert. Na een tijdje verslapt dit verrassingseffect, waardoor de aandacht verschuift naar de dans zelf en het verhaal daarbij. Deze omschakeling kost enigszins moeite aan het einde van deze avond.

Alles bij elkaar laat het Scapino Ballet een voorstelling zien met durf in beweging en beeld. Drie compleet verschillende choreografieën vol bevlogenheid voor dans en theater.

Scapino Ballet - website
Gebruikte Tags: , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.