Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: WERELDMUZIEK, DANS, CIRCUS EN SHOW

4 Oktober 2007

Amsterdam ontvangt Afrika! Afrika! met open armen

Fabeldieren ten tonele gevoerd door Georges Momboye vlnr producent Matthias Hoffmann, choreograaf Georges Momboye, VN-rapporteur Doudou Diène en initiator André Heller Slotnummer van de show
Door Mieke Kreunen met foto's van Mieke Kreunen (klik voor vergroting)

De enorme tenten van Afrika! Afrika! vormden in het donker helemaal een prachtig plaatje, afstekend tegen de Amsterdamse avondlucht. Het premièrefeest was nog in volle gang toen wij na een avondje in een andere wereld weer in de eigen auto stapten. Vanaf het moment dat je het tentencomplex betreedt heb je namelijk het gevoel dat je in Afrikaanse sferen verkeert. De hele aankleding van het tentencomplex, het geluid, de kleuren, de temperatuur en de geur ademen dit voor ons eigenlijk tamelijk onbekende continent. We constateerde dat we van alle landenvlaggen die we die avond zagen er maar een enkele herkenden. Gisterenavond was de Amsterdamse première van de circusshow die de komende drie maanden in Nederland te zien zal zijn om daarna door te reizen naar Londen. Maandag kon de pers kennis maken met initiator André Heller, producent Matthias Hoffmann, choreograaf Georges Momboye en VN Rapporteur voor Hedendaagse Vormen van Racisme, Rassendiscriminatie, Vreemdelingenhaat en Aanverwante Onverdraagzaamheid Doudou Diène.

Heller vertelde dat hij op het idee kwam van deze show toen hij bij een bezoek aan Afrika een straatfestival meemaakte van goochelaars en muzikanten. Ze kwamen als sprookjesfiguren overal tevoorschijn en traden er niet op voor publiek maar voor elkaar. De energie die van deze mensen uit ging werkte in hoge mate inspirerend en aanstekelijk. Daar wilde Heller een podium voor creëren, voor een hele andere vorm van kunst beleven dan wij in Europa gewend zijn vanuit onze luie stoel kijkend naar wat anderen letterlijk en figuurlijk op een afstandje laten zien.

In Europa is trouwens een behoorlijk beschermde omgeving voor artiesten en performers met een infrastructuur en subsidies van overheden die in Afrika ten ene male ontbreekt. Daar moeten de artiesten het op eigen kracht en energie doen. Die energie laten ervaren aan het publiek en daarbij een andere kant van Afrika laten zien dan het beeld zoals wij in Europa kennen - honger, armoede en oorlog - werd de droom van Heller. Hij vond Hoffmann als financier, Momboye als 'co-creator' en Doudou Diène als spiritueel 'co-worker'. Afrika! Afrika! is geen show met folklore en inheemse kunsten maar een voorstelling waarin Afrikaanse artiesten en emigranten met Afrikaanse roots - dus mensen met 'blood and soul connections' - laten zien waar Afrikaanse artiesten van vandaag mee bezig zijn. Soms is dat geïnspireerd door het verleden of etnische afkomst maar net zo vaak door een visie op de toekomst. Ook economisch heeft de show betekenis omdat de artiesten hun families op het thuisfront ondersteunen (gemiddeld zo'n 60 personen per artiest) maar ook omdat van ieder verkocht kaartje een euro gaat naar een fonds van UNESCO en het Goethe Instituut dat onder zich onder de noemer 'Art in Afrika' cultuurbevordering in Afrika ten doel stelt. Doudou Diène geeft aan dat hij het, juist in de tijd dat Europa voor de grote uitdaging staat hoe om te gaan met het ingewikkelde proces van de multiculturalisering, belangrijk vindt dat ook over de grenzen van het eigen continent wordt gekeken. Hij is er van overtuigd dat door middel van culturele uitwisseling en het delen van ervaringen, energie en emoties ook mondiale dreigingen en angsten het hoofd kunnen worden geboden. Misschien zou het, aldus Diène, in dat verband ook heel leuk en leerzaam zijn om met een show Europa! Europa! door Afrika te toeren omdat men in Afrika net zo weinig over Europa weet als wij hier over Afrika.\

En zo bevlogen als de vier mannen maandag vertelden over hun Afrika! Afrika! show, zo inspirerend was de premièrevoorstelling gisterenavond. De gasten en genodigden hadden grote waardering voor de energieke dansnummers, de onbevreesde acrobaten, de vingervlugge jongleurs en de slangenmensen aan wie zelfs de kwalificatie superlenig nog geen recht doet. Ook de werkelijk fantastische band mag niet onvermeld blijven gezien het stempel dat zij op de voorstelling drukken. Tussen de nummers door gingen de handen langdurig op elkaar en aan het eind van de voorstelling tijdens de finale kregen de artiesten een minuten durende staande ovatie. Lees hier en hier meer in de artikelen die we al eerder schreven over de show. Wat André Heller afgelopen maandag had voorspeld kwam uit. Binnen vijf minuten zaten de toeschouwers rechtop in hun stoel en zag je mensen er bij betrokken raken. Dat is, naast de acts waarvan sommige wellicht meer aanspreken dan andere, de grote kracht van deze circusshow: je krijgt geen kans om neutraal of in je rol van buitenstaander en toeschouwer te blijven. Je gaat mee in de vibes of je wilt of niet. De wens die bij het verlaten van de tent op het doek geprojecteerd staat is dan ook heel toepasselijk: 'we wensen u een blij hart'.

Een Keniaans spreekwoord luidt: 'Zien is anders dan verteld krijgen'. Daarom is het verreweg het beste zelf de show te bezoeken. Als je er heen gaat kun je heerlijk eten in het prachtige African Café en loop dan ook even binnen in de kleine tentoonstelling van Afrikaanse kunst die is ingericht in één van de tenten en waarvan de kunstwerken allemaal te koop zijn. Er zijn al meer dan 60.000 kaarten verkocht voor Afrika! Afrika! en de show is nog tot begin januari in Nederland te zien. Meer informatie over kaartverkoop en arrangementen is te vinden op de website. Afrika! Afrika! - website


Gebruikte Tags: , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.