Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: MUSICAL, JEUGD

2 Oktober 2007

Brief voor de Koning

Brief voor de Koning Brief voor de Koning Brief voor de Koning
Door Annemiek Barnouw met foto's van Caroline Sikkenk (klik voor vergroting)

Op het toneel staat een wagen met grote wielen. Als echte Middeleeuwse artiesten buitelen de acteurs al zingend het historische podium van de Koninklijke Schouwburg op. De oude Piak komt met zijn troep het verhaal van de nog-net-niet-ridder Tiuri vertellen. Tiuri die zijn belofte verbreekt en de avond voor zijn ridderslag de kapel verlaat om een brief naar de zwarte ridder met het witte schild te brengen. Als de zwarte ridder met het witte schild sterft, moet Tiuri de brief helemaal naar de koning van Unauwen brengen. De kans om een echte ridder te worden lijkt hierdoor verkeken.

Het wordt een spannende reis, waarin hij veel verschillende personages tegenkomt. Een echte ridder-roadmovie-coming-of-age-musical: tijdens zijn reis kust Tiuri voor het eerst een meisje, redt hij een leven, leert de dwaas hem de basisbeginselen van het existentialisme, klinkt er wapengekletter en meerstemmig gezang. Uiteraard komt het uiteindelijk allemaal goed en wordt Tiuri alsnog ridder. Theater Terra maakte een musicalvoorstelling van het boek ‘Brief voor de Koning’, waar Tonke Dragt in 2004 de Griffel de Griffels voor kreeg. Door het inzetten van zes multi-talenten kan Terra een keur aan karakters inzetten en een volledig orkest. Een normale musicalster kan zingen en toneelspelen, maar voor deze voorstelling wordt meer van de spelers verwacht. Of ze spelen ook nog een instrument, of ze zijn lenig en maken zonder problemen een salto achterover. Het resultaat is een leuke, speelse, spannende voorstelling voor kinderen en hun ouders.

Brief voor de Koning

Terra heeft niet de meest eenvoudige manier gekozen om het verhaal te vertellen. Halverwege het verhaal komt Tiuri Piak tegen, die zijn vriend en schildknaap wordt. De oude Piak vertelt het verhaal met de vele ontmoetingen. Hoewel het stuk complex is, lijkt het de kinderen in het publiek niet te deren. Ze accepteren elk nieuw karakter zonder problemen en leven helemaal mee met het verhaal. Op ongeveer driekwart van de voorstelling zit er een klein dipje, je merkt dat daar de kinderen de concentratie een beetje verliezen en beginnen te draaien op hun stoel. Binnen tien minuten is dat opgelost omdat er dan weer zoveel gebeurt op het toneel, dan hun aandacht daar weer volledig naartoe gaat.
De muziek is goed geschreven: met gitaar/luit, contrabas, accordeon en klarinet wordt een middeleeuwse sfeer neergezet, met uitstapjes naar volksmuziek, jazz en middeleeuws met een bluesy ondertoon.

De stemmen zijn goed en het verhaal zit vol met theatrale, visuele en taalkundige grapjes. Het is leuk om te merken hoe verschillend de ouders en de kinderen reageren op wat er op het toneel gebeurt. Hoewel de kinderen al wat ouder zijn (ouder dan zeven of hele stoere jongens en meiden van vijf en zes) zijn kiekeboe- en slapstickachtige grapjes populair bij de kinderen, terwijl de ouders de woordgrapjes meer waarderen.
Tiuri wordt gespeeld door Karel Simons, Frits Lambrechts speelt de oude Piak, de zwarte ridder met het witte schild, de koning en accordeon. Paul van Utrecht speelt gitaar en luit en is een bijzonder geniepige Slupor. Simon Zwiers bespeelt niet alleen de contrabas, maar hij danst er mee en maakt er een prachtig paard van. Hanneke Last speelt de vrouwenrollen, de jonge Piak en klarinet. Sterker nog, ze speelt zelfs klarinet terwijl ze bij Karel Simons op de schouders zit.

Een leuke dynamische voorstelling, die je zeker moet bezoeken als je kinderen van rond de zeven jaar in je omgeving hebt. Maar ach, die kinderen zijn maar een excuus. Het is een leuke voorstelling voor iedereen, of je het boek nu gelezen hebt of niet.

Brief voor de Koning - website
Gebruikte Tags: , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.